Inima nu ia decizii! Las-o sa bata!

"Ochii vad, inima cere" - este scuza pe care o iau in brate toti romanticii de serviciu de fiecare data cand fac o alegere gresita.

"Nu eu... inima! Ea este vinovata!" - spun multi. "Nu te poti pune cu inima" - comenteaza altii cu o siguranta vecina cu nebunia.

Ce scuze penibile! Cum adica "inima cere"? In anul 2015 chiar mai exista oameni care cred ca inima cere ceva?

Veste proasta pentru amatorii de romantism pueril - inima nu ia decizii! Ea doar bate si pompeaza sange in organism. Atat, asta e rolul ei.

Treaba asta cu inima si dragostea este doar o licenta literara, o gaselnita a marilor indragostiti ai istoriei. Cei de la "It's okay to be smart" au dreptate - cum ar fi aratat literatura daca in locul celebrului "te iubesc din toata inima" s-ar fi spus adevarul? Adica "te iubesc din tot sistemul meu limbic"?

Sa admitem ca nu ar fi fost tocmai romantic.

Sigur, atunci cand te indragostesti pot aparea batai accelerate la nivelul inimii - asta e adevarat. Asta nu inseamna insa ca inima a decis ceva. Nu, asta e o prostie. Inima a primit semnale de la nivelul creierului si a reactionat.

Acolo se iau deciziile - in creier. Da, ochii vad - aici sunt cu totul de acord. Ochii vad, transmit semnale la creier, iar creierul incepe sa puna in miscare un sistem complex de stimuli.

Asa se intampla si in cazul indragostirii si in cazul suferintei. Atunci cand suferi simti ca te sufoci, simti ca inima iti bate tare, ca sta sa explodeze in tine sau ca da semne de oprire. Insa nu este decizia ei, ci a creierului.

Esti ceea ce gandesti! Iar ceea ce simti este influentat de ceea ce gandesti. Drept urmare, de gandurile tale depinde starea ta de spirit.

Este o chestiune simpla - insa complicat de aplicat.

Este mai simplu sa gasesti scuze pentru propriile greseli, este mai simplu sa dai vina pe inima atunci cand faci tampenii. Inima nu se poate apara - nu poate sa-ti spuna - "ba tu esti prost, eu nu decid nimic". Asa ca esti safe!

Ce facem insa cu igiena gandurilor? Ne ocupam si noi putin de ea?

Chiar nu v-ati saturat de scuze? Chiar nu v-ati saturat de atata dragoste oarba care genereaza atata suferinta?

Propun sa incepem sa ne asumam putin deciziile, propun sa invatam sa ne indragostim cu ochii deschisi, propun sa invatam sa ne igienizam putin gandurile.

In momentul in care reusesti sa faci asta, inveti sa nu mai ai asteptari nerealiste, inveti sa accepti defectele celuilalt - pe care le vezi imediat si nu dupa 6-9 luni - inveti sa te bucuri de ceea ce ai, traiesti altfel iubirea - ii aloci timp pentru constructie, te bucuri de fiecare clipa traita in doi - pentru ca este complet asumata.

Cum poti avea un suflet curat cand ai ganduri murdare? Cum poti avea parte de fericire, cand tu iti construiesti viata si te ghidezi dupa un intreg sistem de iluzii?

Okay, igiena corporala este buna... insa igiena sufleteasca este si mai importanta. Iar ea pleaca de la ganduri.

Iar ca sa reusesti sa-ti igienizezi sufletul, trebuie sa inveti sa renunti la toate licentele literare care genereaza scuze penibile.

"Ochii vad, inima cere" este o astfel de licenta! Aceasta vorba este o tampenie si nu ar fi rau sa inveti sa renunti la ea.

Lasa inima sa bata! Insa nu uita - de tine depinde cat si cum bate!

Foto Credit: hannahsb.com

P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI