Nu căuta partenerul perfect, ci partenerul ideal pentru tine

'Prostia poate fi găsită în oamenii care fac aceleași lucruri, în aceleași fel, în timp ce așteaptă rezultate diferite'. Citatul ăsta sună ca un capac de beton trântit peste naivitatea oamenilor care trăiesc ghidați de termeni precum suflet și inimă, fără să știe prea multe despre asta.

Să fii cu cineva în lumea asta și să reușești să legi relații corecte este, fără îndoială, una dintre cele mai importante provocări ale vieții. Și aici nu mă refer doar la relațiile de cuplu. Nu, aici intră toate relațiile pe care le avem.

Am mai scris-o și o repet - nivelul nostru de fericire depinde de calitatea relațiilor pe care le avem! Nu este vrăjeală, ci știință pură!
Atunci când relațiile noastre sunt bune, simțim cum înflorim, simțim cum viața noastră este pe plus, simțim că totul merge bine. Nu avem griji!

De partea cealaltă, atunci când relațiile noastre nu merg, simțim că totul se duce dracu', că viața noastră se distruge bucată cu bucată. Nu mai suntem în stare de nimic, încrederea noastră scârțâie serios, calitatea vieții noastre scade dramatic.

Vedeți? Lucrurile astea nu au legătură cu meseria pe care o avem, cu statutul social sau cu contul în bancă. Relațiile afectează toate păturile sociale, fără excepție.

De ce se întâmplă așa? Pentru că relațiile reprezintă fundația vieții noastre!

'Și dacă ești singur?', va întreba cineva.
Dacă ești singur, atunci va conta enorm relația pe care o ai cu tine și cu ceilalți. Izolarea nu este ceva de recomandat. Până și știința spune că izolarea te omoară încet, dar sigur.

Ei bine, trebuie să fim de acord că pentru a avea relații sănătoase, relații solide, nu putem miza pe întâmplare. Nu putem miza pe ideea că totul vine de la sine. Și atunci, nu cumva trebuie să avem principii și unelte care ne ajute să construim și să menținem o relație?

Un prim principiu este ăsta: nu căuta partenerul perfect! Nu există așa ceva! În schimb, caută partenerul ideal pentru tine! Ăsta există și corespunde unui tipar pe care îl ai tu. Aceleași tipar este posibil să nu mi se potrivească și mie.

Ideea de partener ideal nu are legătură cu job-ul, cu banii sau cu frumusețea, ci cu anumite caracteristici care sunt bune și după care toți aspirăm la un partener.

Să ne gândim puțin - se simte cineva atras de un mincinos, de un duplicitar, de un individ violent? Mă îndoiesc, exceptând cazurile de victime care-și caută abuzatorii.

În rest, toți suntem atrași de bine!

Acum, vă propun un exercițiu. Vă propun să încercam să construim o relație sănătoasă pas cu pas.

De ce avem nevoie?

1. Iubirea
Începem cu iubirea! Fără iubire, nu prea ai nimic. Acum, diferența se face la abordare. Unii spun că iubirea este un simplu sentiment, deci ceva ce apare rapid. Eu spun că este o construcție stufoasă ce necesită timp și care, pe lângă atracție, are la bază respectul - fapt întărit de sondajul făcut săptămâna trecută aici - și încrederea. În plus, iubirea este o decizie, nu un abur care plutește de nebun prin noi. Ce deosebește o relație puternică de una slabă? Dorința oamenilor de a rămâne conectați și de a se iubi în continuare! Pe scurt, decizia! Eu te aleg pe tine! Aleg să te iubesc pe tine! Aici intervine maturitatea.

2. Onoarea
Este un alt element important. Cum se manifestă asta? Prin ideea că eu nu sunt mai bun ca tine și tu nu ești mai bună ca mine. Nu concurăm, ci facem echipă. Chiar mi-a scris cineva acum câteva zile că el și iubita lui formează o echipă care a câștigat multe meciuri. Frumos! Mi-a plăcut. Ideea de echipă este extrem de importantă într-o relație. Pe principiul: sunt onorat să fiu alături de tine!

3. Auto-controlul
Este foarte important să avem auto-control. Mai ales atunci când apar crizele în relație. Un om care are dezvoltat auto-controlul nu se mai lasă condus de emoții, ci reușește să și le domine, să și le controleze. Asta înseamnă să fii responsabil de propria viață - să fii capabil să răspunzi, inclusiv din punct de vedere emoțional, situațiilor delicate care apar în viața ta.

4. Responsabilitate
Toată lumea își dorește parteneri responsabili, însă nu toată lumea este capabilă să fie responsabilă. Din păcate, mulți cer ceea ce nu pot oferi. În plus, unii cred că responsabil înseamnă să-l faci pe celălalt fericit. Fals! Eu sunt responsabil de fericirea mea, tu de a ta. Eu încerc să fiu cel mai bun iubit/soț care pot fi, tu la fel. Doar fiind fericiți, fiecare, putem construi o relație fericită. Asta înseamnă responsabilitate! Atunci când aștepți ca eu să te fac fericită, înseamnă că nu mă respecți și mă privești ca pe un clovn prestator de servicii. Reponsabil înseamnă să fii capabil să răspunzi nevoilor și dorințelor celuilalt. Și asta este o alegere.

5. Adevărul
'Ce nu cunoști, nu doare' - este cea mai mare otravă din relații. Minciuna! Relațiile sănătoase se bazează pe adevăr. În momentul în care apare o criză, eu îmi asum responsabilitatea să-ți spun ceea ce simt. Dacă nu fac asta și aleg tăcerea, tu nu vei avea șansa de a face ceva sau de a-ți schimba optica, astfel încât să-mi arăți că mă respecți. Adevărul nu este dușmanul relațiilor, ci elementul care aduce libertate în cupluri. Nu poți avea încredere în cineva care te minte, nu-i așa?

6. Credința
Nu, nu credința în Dumnezeu. Credința în Dumnezeu nu împiedică divorțurile, certurile sau abuzurile din cupluri. În multe cazuri, din păcate, există: Doamne, iartă-mă, dar și-a cerut-o! Aici nu este vorba despre credința în divinitate, ci despre munca de construcție a relației, despre motorul care ne împinge într-o relație - credința că vom putea evolua împreună! Dacă nu crezi în relație, va fi extrem de greu să o păstrezi sau să te menții fidel/ă.

7. Viziune
Aici vorbim despre viziunea comună asupra vieții, ideii de cuplu, asupra iubirii, sexului etc... Cea mai mișto variantă de a cunoaște pe cineva este prin muncă, prin scrierea unui plan comun. Pentru asta e nevoie de ambii parteneri.

Cam așa arată construcția unei relații sănătoase! E? Ce ziceți? Are sens?

Foto Credit: margieulbrickcounselling.com/