Ce ne face cu adevărat fericiți?

Așa cum v-am promis, azi vorbim despre fericire.

Din capul locului trebuie spus că fericirea nu este o iluzie sau ceva abstract. Așa credeam și eu, până când am început să pun lupa pe ea cu migală și curiozitate.

Unde greșeam?
Nu știam să o definesc exact!
În plus, nu mă cunoșteam, așa că aveam impresia că anumite lucruri mă vor face fericit... Mari dezamăgiri am mai trăit. Mai ales de la modelul dacă/atunci!
(am scris aici despre asta).

Ei bine, dacă vrem să vorbim despre fericire, mai ales în condițiile absenței informațiilor utile încă din perioada copilăriei, ar fi bine să încercăm să o definim în termeni cât mai clari.

Dacă mă întrebați pe mine, fericirea înseamnă să rezonezi cu propria viață! E cea mai scurtă definiție care îmi vine. Acum, dacă îmi permiteți să o desfac puțin, înseamnă echilibru - la interior! Pe toate cele 4 imperii, așa cum spune Sharma: fizic, psihic, emoțional și spiritual.

Echilibru, nu norișori roz, așa cum greșit cred unii.

Ce ar mai însemna? Că ceea ce crezi, ceea ce simți și ceea ce faci se află în concordanță! Armonizare!

Bine, bine, dar ce trebuie să facem că să fim fericiți?- vă veți întreba.

Iată ce spune știința despre asta:

1. Să savurezi clipa
Adică să fii prezent în propria viață. Ați văzut câți oameni se duc la tot felul de evenimente, dar nu sunt acolo? Ei sunt prezenți doar fizic și atât. Sunt doar niște corpuri umblătoare. În rest, celelalte imperii nu sunt prezente. Ei nu pot savura momentul pentru că sunt într-o altă lume, cea online. Ia o pauză și bucură-te de nisip, de mare, de natură... conectează-te! Simte! Încearcă să simți clipa. Încearcă să o simți în toată ființa ta. Ce înseamnă asta? Reconectare cu tine și cu Universul. Mulți au pierdut conectarea asta și trăiesc ca niște zombie.

2. Recunoștința
Tu cui îi mulțumești pentru ceea ce ai? Te-ai gândit ca seara, când te întorci acasă, să-ți faci o trecere în revistă a zilei, să vezi câți oameni au participat la ziua ta? Ai mâncat? Le-ai mulțumit oamenilor care au pregătit prânzul tău? Măcar în gând? Nu? Fă-o! Ți-ai mulțumit ție pentru ceea ce ai făcut de-a lungul zilei? Nu? Fă-o! Așa înveți să rămâi prezent în viața ta și să vezi cine o impacteaza pozitiv și cine o impacteaza negativ. Rezultatul? Înveți să-ți cureți viața de 'buruieni'.

3. Bunătatea
Asta este la-ndemâna oricui și nu doare. Știu că sunt oameni care cred că dacă ești bun... ești luat de prost. Greșit! Dacă ești bun... ești bun și atât! Cine nu știe să aprecieze asta e liber să-și vadă de drum. E simplu. Ia încearcă să ajuți alți oameni. Fă-o și apoi vezi cum te simți. Crede-mă, o astfel de experiență îți crește starea de bine până la 6 luni. Transformă bunătatea în obicei și vezi cum te vei simți pe termen lung...

4. Conexiunile sociale
Nu te închide în casă! Am mai scris asta. Cea mai mare greșeală pe care o fac persoanele care se îndrăgostesc este fix asta - dispar din social. Decid, practic, să se plictisească împreună. Iar creierul uman nu se simte prea bine atunci când îi restrângi 'arealul'. Nu fă prostia asta. Socializarea este extrem de importantă în economia fericirii umane.

5. Calitatea relațiilor
Un alt aspect extrem de important. Ai stat vreodată să te gândești cu atenție ce fel de relații ai? Ce ai schimba? Nu? Fă-o! Vei afla lucruri interesante. Ce relații ai cu cei din familiei? Dar cu prietenii? Cu colegii? Cu oamenii, în general? Ești deschis spre oameni sau îi rejectezi? Ai încredere în ei sau nu? Fă aceste exerciții. Cunoaște-te!

6. Timpul
Mai precis, cum ți-l folosești. Îl folosești în avantajul tău sau împotriva ta? Ce faci cu timpul tău? Te-ai gândit? Nu? Fă-o! Gândește-te bine ce îți dorești și ce te oprește? Nu cumva modul în care alegi să-ți petreci timpul? Poți să schimbi ceva? Încearcă... E interesant ce afli atunci când începi să te cunoști în profunzime.

7. Controlul minții
Există foarte mulți oameni care cred că emoțiile îi conduc. Eronat. Frumos spunea cineva: emoțiile care credeți că vi se întâmplă sunt produsul vostru. Da, putem să ne controlăm și gândurile și emoțiile. Vrei să fii fericit/ă? Învață să-ți controlezi gândirea și emoțiile! Se numește auto-control.

8. Obiceiuri sănătoase
Fericirea este suma unor obiceiuri sănătoase! Ce intră aici? Cum gândești, ce simți, cât de mult te gândești la trecut, ce mănânci, ce bei, cum dormi (apropo, oamenii nefericiți nu prea dorm), cum te miști, ce citești etc... Te-ai gândit vreodată la obiceiurile tale? Fă-o! Fă-ți o radiografie! Vei afla lucruri foarte interesante 🙂

Vedeți, construcția fericirii este cât se poate de practică, de palpabilă. Nimic abstract. Sigur că fiecare punct în parte poate necesita o carte în sine. Important este să știm din ce este formată fericirea. Mai departe, fiecare om este liber să înceapă construcția propriei fericiri.

Eu voi fi aici și voi încerca să dezvolt fiecare componentă în parte.

Și încă ceva, foarte important: FERICIREA ESTE ÎN PRIMUL RÂND DECIZIE!