Batalia ambitiilor – o tragedie asumata

Iata si partea a treia a textului - Casatoria - intre viol si interes, un material care sper sa va placa.

Azi o bucata despre batalia ambitiilor sau ce produce goana dupa iubirea perfecta?

"Pe fondul acestei nebunii sociale, hranita din plin de bombardamentul informational, greu de digerat de majoritatea oamenilor, media publica din ce in ce mai multe articole despre motivele care duc la divort, cat si articole despre cum sa-ti gasesti partenerul/a perfect/a.

Practic, in aceasta goana dupa iubirea perfecta, oamenii au devenit atat de sensibili incat celebra formulare „impreuna si la bine si la rau” s-a transformat intr-o seaca: „impreuna la bine si atat”.

„Inflatia divorturilor subliniaza succesul paradoxal al casatoriilor din iubire, de la care asteptam atat de multa plenitutdine si voluptate, incat ne grabim sa le rupem de indata ce se iveste prima dificultate” - noteaza Pascal Bruckner.

In goana dupa iubirea perfecta, nu mai mira pe nimeni faptul ca unul dintre pricipalele motive de divort este infidelitatea. In Statele Unite, aproape 50% dintre casatorii se incheie din aceasta cauza.

Astfel, persoana inselata este posibil sa nu-si mai poata recapata increderea in partener.

Pe langa infidelitate, oamenii mai invoca drept motive: plictiseala, lipsa de activitate sexuala intre soti, violenta conjugala, abuzul emotional, diferentele culturale sau religioase etc.

Bruckner considera ca in prezent, cuplul traieste o adevarata tragedie, asumata, fie si cu riscul ca in urma uni divort sa piarda intre 15 si 20% din avere - „femeia sau barbatul vor sa-si mai incerce sansa inca o data.

Ei danseaza pe marginea prapastiei, isi sacrifica fericirea fragila in mainile unui partener care ii chinuie.

Trebuie sa ne temem mai putin de duritatea iubirii, cat de nestatornicia ei, de schimbarile ei de macaz, ce te fac sa calci in picioare ceea ce pana ieri ai adorat.

Consumarea rapida a libidourilor si a sufletelor noastre explica hora infernala a cuplurilor care se fac si se desfac tot timpul fara sa mai vorbim despre separarile mimetice care arunca grupuri intregi in plina ruptura printr-un adevarat efect de domino.

Adevaratul trio adulterin modern este format din sot, sotie si avocatul care se poate intoarce impotriva unuia sau a celuilalt, in functie de onorarii”.

Allan Pease merge foarte mult pe incompatibilitatea structurala dintre femei si barbati, considerand ca daca oamenii nu inteleg diferentele evidente de structura dintre ei, aproape ca nu au nicio sansa de convietuire.

Mai mult, pe langa toate motivele ce duc la divort, Pascal Bruckner spune ca nu trebuie neglijate ambitiile nemasurate ale ambilor parteneri, americanul Neil Donald Walsh punctand chiar si rapiditatea cu care au loc schimbarile sociale in acest moment (Daca totul se schimba, schimba tot).

Practic, daca in anii '50 -'60 schimbarile se produceau la distante de 10 - 20 de ani; in prezent pot aparea schimbari la 2-3 ani, schimbari ce pot zgudui puternic nivelul ambitiilor partenerilor.

Astfel se poate ajunge, fie ca glumim sau nu, la vorbele lui Frederic Beigbeder din cartea „Dragostea dureaza trei ani” - „la inceput, este un an de pasiune, pe urma un an de tandrete si, in cele din urma, un an de plictis. In primul an, cumperi mobila. In al doilea an, muti mobila. In al treilea an, imparti mobila”.

In aceasta fuga nebuna dupa dragostea perfecta, cuplurile risca sa moara rapid - „cuplurile noastre nu mor din pricina egoismului sau materialismului, ele sunt distruse de un eroism fatal, asumandu-si o imagine prea ambitioasa despre ele insele.

Femeia trebuie sa fie in acelasi timp sotie, amanta, mama, tarfa si luptatoare ambitioasa; iar barbatul trebuie sa fie tata, amant sot si un permanent castigator. Vai de cei care nu indeplinesc aceste conditii!” - Pascal Bruckner.

Foto Credit: midliferocks