Romanii nu citesc! Ei pur si simplu stiu!

Romanii nu citesc! Ei pur si simplu STIU! Ai senzatia ca suntem o tara plina de copii divini, numai ca, spre deosebire de copilul lui Pascal Bruckner, Dumnezeu nu trebuie sa se roage de noi sa parasim uterul mamelor noastre.

Iesim singuri, cu mandria celui care STIE. Uneori iesim inainte de termen, cu scopul de a impartasi cu ceilalti romani ceea ce deja STIM!

Cu mandria celui care poate pendula oricand intre psihologie si fizica cuantica, intre politica si fotbal, intre arta culinara si pictura, intre medicina si meteo... asa cum facea pe vremuri Alberto Tomba printre steaguri.

Romanii nu citesc... insa sunt siguri ca nici nu au nevoie de lectura - anii de scoala sunt de ajuns. Pot jura oricand ca STIU! Sindromul inteleptului fara de carte este destul de raspandit in tara noastra.

'Bai puta, ia vezi, ca noi citim! De ce generalizezi?' - se vor grabi unii sa sara. Se prea poate, numai ca cifrele nu arata asta.

Potrivit unui studiu pe care l-am citit pe Mediafax, romanii aloca 90 de minute pe luna pentru spectacole de teatru, filme la cinema, vizite la galerii de arta, cititul ocupand doar 13 minute pe zi.

Mai mult, potrivit studiului realizat de INS, timpul dedicat lecturii scade odata cu varsta.

Nu stiu ce sa zic aici. Cred ca incep sa-mi pun problema daca sunt sau nu roman. Cel putin la capitolul citit - aici aloc aproximativ 2 ore pe zi, de luni pana vineri.

La cinema merg aproape saptamanal, teatru si galerii de arta recunosc, nu consum - insa seara mai degust seriale si filme inainte de culcare.

Citesc uneori si 2 carti pe saptamana. De altfel, atunci cand Chinezu a solicitat lista cartilor citite de bloggeri, am realizat ca in 2013 am citit aproape 40 de carti.

Ciudat, am intrat in case in care nu existau 40 de carti.

2014 a inceput si el en-force si pot spune cu mana pe inima ca ador sa citesc, ador sa calatoresc prin intermediul cuvintelor, ador sa invat zilnic lucruri noi pe care sa le pot asterne peste bagajul existent de cunostinte.

Acum citesc 'Cele 5 limbaje ale iubirii' de Gary Chapman, iar maine incep "Dragostea - gene egoiste, chimie sau romantism?" de Richard David Precht.

Daca iau cifrele studiului INS si le astern peste un alt studiu care arata ca oamenii care citesc isi schimba constant creierul, as putea spune ca romanii nu vor sa-si schimbe creierul.

Intr-un fel are sens, daca stam sa ne gandim la faptul ca romanii sunt intoleranti, homofobi, rasisti, extremisti etc... Sunt genuri de manifestari ce nu denota tocmai o populatie citita.

Si totusi, vad foarte multi oameni care citesc (in autobuze sau metrou), salile de cinema sunt mai tot timpul pline, salile de teatru inteleg ca sunt la fel... deci speranta exista.

In momentul in care oamenii isi vor da seama ca schimbarea trebuie sa inceapa cu ei, lucrurile se vor misca natural.

Pana atunci, cultura se va face in continuare, in cel mai fericit caz, pe Animal Planeta sau Discovery.

Foto Credit: sonoma.edu