Mai tineti minte cum strigau romanii acum 25 de ani? 'Libertate! Libertate!'
Si acum striga la fel, doar ca din alte considerente. Foarte multi oameni - si barbati si femei - se tem sa se apropie unii de altii, se tem ca nu cumva sa-si piarda libertatea.
Observ ca pe zi ce trece se dezvolta o idee destul de periculoasa - in cuplu nu poti avea libertate, ci doar daca esti singur!
Interesant concept. Nu judec, pentru ca exista oameni care chiar se tem sa nu-si piarda 'libertatea'.
Insa, in acest caz vorbim despre persoane nesigure, ceea ce inseamna ca 'Libertate! Libertate! are mari sanse sa insemne de fapt 'Ajutor! Ajutor!'.
Exista mai multe tipologii umane si atunci este firesc sa existe oameni care se tem de implicare intr-o relatie si oameni care nu au nicio problema cu implicarea emotionala.
Aici intervin mai multi factori - in primul rand experientele din copilarie si relatia pe care au avut-o cu parintii lor (nivelul de atasament), mediul in care au trait si, de ce nu, nivelul de dezvoltare personala pe care l-au atins.
In cartea Caile indragostirii - Ayala Malach Pines scrie ca experientele din copilarie, in special cele de privare, respingere si abandon, au cea mai mare influenta asupra alegerilor romantice, ele urmand sa fie reluate in relatiile de iubire de la varsta adulta.
Desi pare ciudat, relatiile de cuplu sunt puternic influentate de relatiile pe care ambii parteneri le-au avut cu parintii lor.
Cei care au avut o relatie calda si iubitoare cu parintii sunt capabili sa aiba relatii amoroase mature si satisfacatoare. Cei care au avut o relatie toxica in copilarie, o relatie care i-a lezat, sunt capabili doar de relatii imature.
Acum mai bine de 40 de ani, Erik Erikson spunea ca trebuie sa ne dezvoltam un sentiment puternic al sinelui, un sentiment pozitiv, inainte de a avea o relatie intima.
Mi se pare ca are sens. Cum vrei sa ai o relatie functionala daca sinele tau este ca un vulcan ce sta sa erupa in orice moment?
Astfel, persoanele care au un sentiment al sinelui nedezvoltat se tem de intimitate... se tem sa nu fie sufocati de ea.
Atunci cand se indragostesc, aceste persoane sunt dominate complet de iubire, dragostea lor fiind compulsiva, distructiva... disperata.
In acest context, nu e de mirare ca partenerii lor se simt atacati, ba chiar sufocati.
Autoarea aceleiasi carti considera ca o relatie intima profunda este un mix de sexualitate si sensibilitate fata de celalalt.
Asa cum v-am mai spus - iubirea poate fi descrisa ca un triunghi format din intimitate, pasiune si atasament. Daca despre intimitate am scris cu alta ocazie, acum vreau sa zabovim putin asupra atasamentului.
Studiile efectuate acum mai bine de 20 de ani au identificat 3 stiluri de atasament romantic:
1. Sigur
In aceasta categorie intra oamenii care se simt bine atunci cand depind de altii si stiu ca altii depind de ei. Ei se apropie usor de alti oameni din punct de vedere emotional, sunt oameni care se simt valorosi si demni de iubire si respect. Acesti oameni se simt bine si singuri si intr-o relatie. Abandonul sau dependenta nu ii preocupa prea mult.
2. Anxios ambivalent
Aici vorbim despre oameni care cred despre ceilalti ca sunt reticienti la ideea de a se apropia asa cum ar vrea ei. Sunt oameni care se tem ca partenerul nu ii iubeste cu adevarat sau ca nu vrea sa raman impreuna. Drept urmare, ei au pretentii ridicate de apropiere si angajament si risca sa-si sperie partenerul, care se simte sufocat. Sunt persoane nesigure, care investesc foarte mult in relatii, persoane care cred ca nu sunt apreciate asa cum s-ar cuveni si ca oamenii nu sunt demni de incredere. Sunt genul de persoane care se despart des de acelasi partener si tind sa fie geloase in relatii. Sunt genul de persoane care au o parere proasta despre sine, persoane care se tem sa nu fie abandonate.
3. Evitant
Sunt persoane care tind sa se izoleze. Nu se simt deloc bine in apropierea altora. Nu pot avea incredere completa in alte persoane si se tem atunci cand cineva se apropie prea mult. Sunt persoane care au parte de numeroase despartiri, insa sufera mai putin la finalul relatiilor. Sunt singuratici, nu se simt bine in relatii care implica intimitatea si au mari sanse sa fie infideli.
Potrivit Ayalei Malach Pines, stilurile de atasament influenteaza stilurile sexuale ale oamenilor.
Astfel, cei siguri sunt intotdeauna dispusi sa experimenteze sexual, insa in contextul unei relatii angajate. Ei accepta aproape orice fel de contact sexual si este improbabil sa aiba aventuri de o noapte sau contacte in afara relatiei.
De partea cealalta, anxiosii se simt atrasi de aspectele fizice de ingrijire ale relatiei, insa sexul nu le place atat de mult.
In sfarsit, evitantii apreciaza foarte putin contactele fizice, cu exceptia celor sexuale, au cele mai mari sanse sa se angajeze in aventuri de o noapte si considera ca sexul in lipsa iubirii aduce placere.
Iata doar cateva diferentieri umane, esesntiale as spune, diferentieri care ne ajuta mai usor sa intelegem anumite reactii pe care le intalnim in viata de zi cu zi.
In concluzie, daca vedeti oameni care striga in gura mare ca nu vor sa-si piarda libertatea, este posibil ca unii dintre ei sa strige de fapt 'Ajutor! Ajutor!