"A fost o relatie frumoasa" - mi-a scris cineva acum doua saptamani pe privat. Era o persoana ce tocmai se despartise. Se simtea tristetea din scriitura, oscila cumva intre regret si manie.
"Toate relatiile sunt frumoase, pana cand devin urate" - i-am raspuns. Doua secunde mai tarziu mi-am adus aminte sa arunc singura carte a lui Tolle pe care o am in biblioteca :))
Tocmai realizasem ce tampenie am spus. Nu, nu toate relatiile sunt sortite esecului, chiar daca cei mai multi oameni ar putea jura asta.
In cazul persoanei cu pricina, ca si in cazul meu acum ceva timp, intervenise sentimentul de abandon - o otrava care iti mistuie intreaga fiinta atunci cand apare.
Si, din pacate, acesta otrava cam apare in vietile tuturor. Cumva, daca ar fi sa fim zen, ar trebui sa spunem ca despartirile ne ajuta sa intelegem mai bine ceea ce inseamna o relatie, ne ajuta sa intelegem mai bine ceea ce ne dorim de la viata, ne ajuta sa alegem mai bine pe viitor...
Oare? Ei bine, se pare ca unii nu isi revin niciodata dupa o despartire si devin atat de speriati, incat nu mai sunt dispusi sa isi mai ia vreun angajament, de teama sa nu fie din nou raniti.
Si totusi, intrebarea este - cat iti ia sa treci peste o despartire? Cartile lui Allan Pease ne spun ca o luna pentru fiecare an petrecut impreuna. Un nou studiu spune acelasi lucru.
Eu spun ca amandoua mananca bors pentru ca nu poti generaliza. Eu am avut nevoie de 7 luni ca sa ma reechilibrez. Asa ca depinde de pagubele pe care le face o relatie asupra sufletului fiecaruia! Daca este o prima despartire dureroasa sau exista un lant intreg de astfel de caderi etc...
Noul studiu, publicat de DailyMail, ia in calcul o luna de recuperare pentru fiecare an petrecut impreuna.
Potrivit acestui studiu, femeile au nevoie de mai mult timp (cu 20% mai mult) decat barbatii pentru a-si reveni dupa o despartire.
Asa ca daca ai avut o relatie de 3 ani, ai nevoie de 3 luni; daca aia avut una de 5 ani, ai nevoie de 5 luni si tot asa... Eu am mai scris si o repet - cuiele din suflet nu se scot cu sex.
Studiul cu pricina a masurat si impactul psihologic pe care il are sentimentul de abandon asupra barbatilor si femeilor.
Interesant este ca femeile sunt cele care parasesc mai des (58% fata de 44% - procentul barbatilor).
Din pacate, o persoana din 12 a spus ca nu si-a mai revenit complet dupa o despartire. Una din 12 - hm, oare ce sanse sunt sa dai peste o persoana care ascunde o asemenea trauma sufleteasca?
Teama de abandon este atat de mare, incat 6% dintre oameni spun ca nu au mai incercat sa intre intr-o relatie dupa ce au trecut printr-o despartire dureroasa, femeile simtindu-se mai nesigure decat barbatii la acest capitol.
"Abandonul este unul dintre cele mai urate sentimente prin care barbatii si femeile pot trece. El ridica intrebari vis-a-vis de auto-valorizare, de incredere de sine, lucruri care stau la baza personalitatii noastre sociale" - a declarat psihologul Donna Dawson.
"Femeile parasesc mai mult deoarece stiu sa isi dea seama mai usor atunci cand relatia lor nu duce nicaieri. Barbatii, pe de alta parte, sunt mai distanti din punct de vedere emotional si mult mai interesati de competitia de la munca, asa ca se pot replia mai usor atunci cand sunt parasiti sau refuzati" - a adaugat psihologul.
In cazul despartirilor, studiul a evidentiat faptul ca doar 10% dintre barbati au capacitatea de a vedea partea pozitiva dintr-un asemenea moment, procentul scazand la 5% in cazul femeilor.
"Cu totii ne confruntam cu sentimentul de abandon pe parcursul vietii, insa modul in care ne controlam raspunsurile la aceste atacuri si ajutorul primit ne ajuta sa evitam sa intram in cercul vicios al infrangerii" - a declarat unul dintre autorii studiului.
Cam asa stau lucrurile vis-a-vis de sentimentul de abandon. Da, e un studiu realizat in UK, insa tare mi-e teama ca cifrele astea stau cam la fel si la noi.
Nu va lasati amagiti de multitudinea de barbati si femei puternice de pe Facebook. Multi dintre ei sunt doar oameni care striga dupa ajutor!
Foto Credit: thecollegecrush.com