Televiziunea este un pensionar trist care-si asteapta resemnat trecerea in lumea celor drepti.
Aseara am citit un articol pe Forbes care mi-a intarit aceasta idee.
Potrivit acestui articol, posturi precum: B1, Antena 3, Realitatea TV, RTV sau TVR 1 se bazeaza pe un gros de audienta (in prime time) format din persoane de peste 65 de ani.
Da, ati citit bine, peste 65 de ani. Adica pensionari. Oameni ajunsi la senectute.
Sa luam exemplu postul B1. Din toata audienta, 43% il reprezinta publicul de peste 65 de ani, 23% reprezinta publicul cu varste cuprinse intre 55 si 64 de ani, iar 16% reprezinta publicul cu varste cuprinse intre 35 si 44 de ani (aici ma incadrez si eu).
Ce inseamna asta? Ca 66% dintre persoanele care se uita la B1 TV sunt in afara targetului vizat de publicitari.
Ca tinerii nu se uita la aceste posturi tv. Mai vreti cifre?
Pe segmentul 35-44 de ani, lucrurile stau asa - Antena 3 (6%), Romania TV (7%), Realitatea TV (11%). Are vreun sens sa coboram sub 35 de ani?
Eu cred ca nu.
Ne referim putin si la studii? 44% dintre telespectatorii B1 au studii superioare, cifrele scanzand la 42% (Realitatea TV), 34% (Antena 3) si 28% (Romania TV).
Ce inseamna asta? Ca publicul nu este numai in varsta, ci si semi-educat.
Nu vi se pare tare?
Si atunci unde sunt tinerii? Oriunde in alta parte, acolo unde chiar se dezbat idei reale, fara influente de partid, fara manipulari de doi lei... tinerii sunt fix acolo unde televiziunea refuza sa mai intre - in viata reala.
De altfel, mi-e teama ca presa in general a pierdut contactul cu viata reala, avand o uriasa problema in acest moment - managementul imbatranit si depasit.
Incercati de curiozitate sa intrati pe paginile de Facebook ale publicatiilor.
Veti vedea ca este pustiu. 0 activitate, 0 comunitate, 0 interactiune. In aceste conditii, nu ma mira ca presa abia mai respira si sunt in stare sa fac pariu ca pana anul viitor pe vremea asta vor mai disparea si alte publicatii, unele chiar cu vechime.
Foto Credit: upcoming.nl