Sexul e sanatos! Oamenii inca se trateaza

"Ce nu ai voie sa faci in pat? Preotii iti spun care e cel mai mare pacat pe care poti sa-l faci" - tuna ieri un titlu pe site-ul Libertatea.ro.

Reactia mea a fost simpla - "de ce ar vrea un popa sa intre in dormitorul meu?"

Putin mai tarziu am urmarit o conferinta Ted cu Al Venacchio, scriitor american si profesor de educatie sexuala.

El vorbea despre greselile pe care le facem atunci cand ne raportam la sex.

Revenind la titlul de pe Libertatea, preotii reprezinta societatea, ei sunt niste functionari ai statului.

Din pacate, cel putin din punct de vedere sexual, ei pot influenta negativ educatia sexuala a copiilor si adultilor.

Fie ca ne place sau nu, sexualitatea noastra este influentata pe parcursul vietii din mai multe directii - familie, biserica, scoala, prieteni, media etc...

Daca ne uitam putin in urma, vom vedea ca cele mai multe influente nu au fost tocmai sanatoase din punct de vedere sexual, ci mai degraba restrictive.

Si asta pentru ca fiecare individ are propria viziune vis-a-vis de sexualitate. In acest context, sa vorbesti despre sanatate sexuala este aproape imposibil.

Si totusi exista si oameni care se raporteaza la sexualitate dintr-o alta perspectiva, din perspectiva luminii, din perspectiva sexului ca hrana pentru trup, minte si spirit, din perspectiva sexului ca ceva pozitiv.

Da, exista si asta, insa pentru a te bucura cu adevarat de sex - ca sa-l citez pe Osho - trebuie sa-l dai pe preot afara din casa si sa-ti lasi principiile la usa :))

Revenind la profesorul american, el puncteaza cateva greseli pe care le facem atunci cand ne raportam la sex.

Iata care ar fi:

1. Ne gandim la sex ca la ceva rau, murdar, jenant si degradant, in loc sa o facem cu zambetul pe buze, in loc sa ne gandim la sex ca la o hrana pentru trup, minte si suflet. Intr-o lume in care niciun om nu seamana cu celalalt, nu putem avea pretentia ca toti oamenii sa aiba acelasi comportament sexual.  Asta este o aberatie. Drept urmare, daca vrem sa ne bucuram de diversitatea vietii si de diversitatea sexuala, trebuie doar sa schimbam unghiul din care privim problema. Nu e usor, dar nici imposibil.

2. Ne judecam prea tare. Oamenii singuri sunt condamnati de parca ar face ceva rau, casatoritii sunt considerati plictisitori, iubitii sunt indemnati sa-si ia o camera, fiind considerati gretosi etc... Nimic nu ne convine. Si aceasta judecata trebuie sa inceteze, iar pentru asta trebuie sa invatam sa respectam deciziile de viata ale celorlalti.

3. Ne raportam la sex ca la un sport
Sport inseamna competitie, sexul inseamna o sarbatoare a placerii. Intr-o competitie cineva castiga si altcineva pierde, in sex toata lumea se bucura de experienta. Este complet aiurea sa transformam ceva atat de frumos intr-o competitie. Al Venacchio spune ca ar fi bine sa ne gandim la sex ca la o pizza - o pizza inseamna o sumedenie de optiuni si de alegeri, iar la final esti satisfacut de alegerea facuta. Asa si cu sexul...

4. Ne raportam prea mult la sexul prezentat in media
Aici intra televiziunea, ziarele si pornografia. Cu cat incercam sa copiem sexul din media, cu atat avem mai multe sanse sa fim dezamagiti. In momentul in care invatam sa ne bucuram de sex, atunci modelele din media isi pierd forta.

Iata doar cateva greseli pe care unii oameni le fac atunci cand se raporteaza la sex.

Din punctul meu de vedere, sexul nu are nimic, este perfect sanatos... oamenii nu si-au gasit inca tratamentul corect.