Barbatii sunt suparati pe mine pentru ca le iau partea femeilor. Nu toti, unii... destui as zice eu...
Va dati seama? Cica ii deranjez cu atitudinea asta lejera vis-a-vis de femei!
Intrebarea este - ei a cui parte o tin?
Din pacate, traim intr-o societate puternic influentata de rolurile de gen. Astea sunt un soi de ghid de folosinta umana - un ghid pe care il primesti in primii ani si pe care nu ai voie sa-l incalci. Daca o faci, societatea te considera outsider.
Asa se face ca desi traim in 2014, foarte multi barbati nu pot sa suporte ideea de relatie ca parteneriat. Nu - ei vor o femeie supusa, adica o femeie inferioara... pe scurt... sclava!
Miile de ani de patriarhat sunt greu de sters. E nevoie de timp, de deschidere si de rabdare.
Venind in prezent, in aceasta societate de consum, as spune ca la capitolul PR femeia nu a scapat de stampila de supusa, de sclava - doar ca sclava de acum se imbraca ceva mai bine :))
Daca ne uitam la publicitate, femeia a fost prezentata de la bun inceput ca fiind supusa si inferioara barbatului... reclamele fiind sexiste pana la cer si inapoi.
Mai tarziu, cei care conduceau industria de publicitate si-au dat seama ca femeile pot fi folosite pe post de obiecte (sexuale sau nu) pentru a vinde anumite produse - haine, masini, inghetata, sucuri, ba chiar si sicrie.
Nu ridicati din sprancene - am vazut o firma care-si vinde sicriele cu ajutorul unor dudui sexy. Tare sau ce?
Toata nebunia asta, toata asocierea trupului feminin perfect cu industria de consum, a transformat-o pe femeie intr-o consumabila.
Mai mult, femeile au inceput sa isi doreasca sa arate ca acele consumabile din reviste - fie ca se numesc Kate Moss sau Naomi Campbell.
Si... la ce a dus asta? La raspandirea unui model social periculos - femeia ca obiect sexual de consum.
In tot acest timp, barbatul a fost mereu la inaltime - puternic, dominant, ba chiar agresiv pe alocuri (vezi barbatul Marlboro).
La un moment dat, cand si-au dat seama ca exista suficient spatiu in zona de consum - cei care conduc industria de publicitate au inceput sa il transforme si pe barbat intr-un obiect sexual, intr-o consumabila.
Rezultatul? Numarul barbatilor depresivi a crescut in ultimii ani.
Revenind la femei, toate aceste imagini, toata aceasta portretizare gresita, au afectat modul in care ne raportam la ideea de feminitate si de frumos.
Aproape ca nu mai stim ce inseamna acesti termeni in afara imaginilor impuse de fashion si advertising.
Si uite asa... unii fac bani, iar ceilalti se iau dupa ei - spiritul de turma functioneaza perfect.
Da, le tin partea femeilor pentru ca vad altfel lucrurile... fara aceste roluri penibile de gen.
Sexismul este inca omni-prezent in socialul imediat, femeia inca este un obiect sexual, iar aceste lucruri ar trebui sa inceteze.
Pentru cei care cred ca femeia este inferioara si nu merita respect... ridic urmatoarea intrebare - ce ati face daca in reclame rolurile ar fi inversate?
Pentru un eventual raspuns urmariti filmuletul de mai jos...