EMS nu inseamna sport pentru lenesi (Interviu)

Dupa cum probabil ati vazut, m-am apucat de EMS (eletro-stimulare musculara).

Ca om care a facut niste ani buni de sport inregimentat, deci care stie ce inseamna efortul, prima oara cand am auzit de EMS am spus - "aia e vrajeala. Mare lucru sa faci flotari cu un costum pe tine".

Pana cand le-am facut!!! Dupa primul antrenament - care m-a epuizat - am avut cea mai crancena febra musculara din viata mea.

Acum, dupa 5 antrenamente, am reusit sa intru in ritm si ma bucur ca exista deja rezultate vizibile pe corpul meu.

Da, stiu, exista multi specialisti in ale sportului, mai ales traineri, care spun ca EMS este o prostie.

Si normal, fiecare isi apara propria zona de activitate. Eu nu condam niciun fel de modalitate de miscare - fiecare este liber sa-si aleaga ce sport face in functie de varsta, conditia fizica pe care o are si mai ales de problemele pe care le are (accidentari etc).

Eu am ales asta si imi place foarte mult. Este scurt, esti doar tu cu antrenorul, nu pierzi timpul inutil si rezultatele se vad rapid (cel putin la mine).

Dar, ca sa intelegeti mai bine ce inseamna EMS, m-am gandit sa fac un interviu cu Cristi Croitoru de la We Fit - omul care ma pune la treaba la fiecare antrenament.

- Cand am auzit prima oara de EMS mi s-a parut ceva S.F. si, ca orice roman ca se respecta, am avut ceva retineri, mai ales cand am auzit ca se lucreaza pe baza de curent electric. Hai sa vorbim putin despre EMS.
Cristi Croitoru: EMS este o tehnologie noua pe piata din Romania, dar exista de mult timp afara, in tari precum Germania sau Ungaria.

Daca ne referim la curent, putem spune ca este safe. Este un curent care lucreaza cu microamperi, un curent de joasa intensitate, un fel de curent de baterie.

El nu este foarte puternic, insa in combinatie cu exercitiul fizic poate da rezultate foarte bune. Sigur, antrenorul este foarte important, iar ca sa ajungi un antrenor bun ai nevoie de un training Xbody. Nu poti sa predai fara sa cunosti aparatul.

- Sa inteleg ca pot aparea accidente?
C.C.: Nu curentul este problema, ci supra-antrenamentul! Adica prea multe exercitii fizice pe o durata mai mare de 20 de minute.

Si mai ales exercitii desfasurate pe flux continuu, ce pot duce la epuizare fizica.

Eu nu recomand sa se lucreze prea mult pe program continuu. El trebuie alternat cu programul de tonifiere, care se face pe impuls, iar pe pauza se odihneste.

Curentul stimuleaza musculatura incontinuu si ai nevoie de pauze pentru a nu-ti da organismul peste cap.

Un antrenor bun trebuie sa aiba grija de oameni. Drept urmare, daca nu ne implicam... oamenii pleaca dezamagiti.

xbody

- Daca dai un search pe net poti da peste anunturi ce par asa doar niste promisiuni fantastice. Ce inseamna rezultate prin EMS?
C.C.:
Antrenamentul asta presupune si stimulare si efort fizic. Nu ai cum sa dai rezultate rapid daca doar stai.

Antrenamentul EMS presupune exercitii statice si dinamice in functie de fiecare om in parte. Spre exemplu, sunt oameni care au probleme cu spatele sau cu articulatiile.

Pentru ei este foarte bun acest antrenament. Ca si pentru oamenii care nu au timp sa faca sport traditional, dar care vor sa se simta bine.

- Deci nu este un antrenament pentru lenesi...
C.C.:
Nici vorba! Acest nume a aparut din cauza unor antrenori care au gresit antrenamentele si oamenii nu au avut rezultate.

Rezultatele apar daca muncesti. Nu trebuie sa se sperie nimeni ca nu poate. Daca muncesti incet, in pasi mici, poti obtine rezultate.

In functie de conditia fizica a fiecaruia, noi facem antrenamente personalizate. Aceste antrenamente ating cam 80-90% din potentialul fiecaruia. Noi nu facem comparatii intre oameni.

xbody1

- Care sunt avantajele EMS?
C.C.:
Tonifierea musculaturii, combate celulita, reduce stratul adipos la un nivel normal, antrenarea tuturor muschilor in acelasi timp, timp scurt de antrenament (20 de minute de 2 ori pe saptamana), evita solicitarea incheieturilor si articulatiilor etc...

La sportul traditional trebuie sa te antrenezi mult mai mult pentru a avea aceleasi rezultate, iar oamenii nu mai au timp sau nu mai sunt dispusi sa faca aceeasi miscare.

Ei nu mai vor sa alerge pe asfalt, unde poti avea dureri de genunghi sau glezne. In plus, acest antrenament combate si celulita.

- Deci este recomandat mai mult fetelor?
C.C.:
Nu neaparat. Este un antrenament excelent pentru toata lumea. De aceea sunt diferite antrenamentele la fete - pentru tonifiere, reducerea stratului adipos si celulita sau la barbati - unde dam burta jos si tonifiem musculatura.

Eu cred ca de aia suntem barbati... sa fim tonici si sa aratam bine, nu sa fim moi si cu burta cat casa.

- Si totusi, in cat timp ai rezultate? Uneori suna a emisiuni de la tv care-ti promit rezultate imediate.
C.C.: Acolo este marketing. Si aici, din pacate, in unele cazuri se intampla asa. Eu spun ca depinde si de antrenor, de cat de bine pregatit este.

Toata lumea ar trebui sa aiba rezultate intr-o luna, adica sa scazi la cantar cam 1.5 kg, insa primele rezultate sunt vizibile la musculatura. Hainele incep sa stea altfel pe tine

Daca nu ai rezultate intr-o luna, inseamna ca antrenorul este nepregatit pentru aceasta meserie... si nu ca aparatul este prost. Oamenii isi dau cu greu seama daca un antrenament este sau nu bun, insa vom scrie mai multe articole pentru a-i invata sa-si dea seama.

eu123

- Cat timp se face EMS-ul?
C.C.: Aici este ca la sport. Daca te lasi... si musculatura incepe sa se lase.

Aparatul iti stimuleaza musculatura - da rezultate, este rapid si necesita putin timp -, asa ca nu ai motive sa te lasi.

Succes!

Mai multe despre Cristi gasiti aici