O stiu de cand monta piese in Laptaria lui Enache. Inca din prima clipa de cand am cunoscut-o, mi-am dat seama ca este un om sensibil, un om care traieste la maximum fiecare secunda a creatiilor sale.
In plus, cred ca ne leaga si pasiunea pentru scriitura lui Pascal Bruckner.
Acum, Chris Simion se pregateste sa lanseze un pariu nebun.
Piesa se numeste "Studii despre iubire" si este un fusion interesant de teatru si dans.
Desi are la baza cartea cu acelasi nume scrisa de Ortega y Gasset, spectacolul are o puternica nota amuzanta, chiar daca tema este una ce naste de foarte multe ori suferinte adanci: iubirea.
Pe 28 februarie, Chris Simion pune in scena "Studii despre iubire" la Teatrul de pe Lipscani (ora 19.00).
Tinand cont de faptul ca am vazut acest spectacolul la avanpremiera, m-am gandit sa fac un scurt interviu cu Chris Simion pentru a va transmite si voua care este miza acestui pariu.
Peste cateva zile lansezi oficial o noua piesa - "Studii despre iubire". Nu este o piesa clasica, ci mai degraba un spectacol experiment. Hai sa vorbim putin despre concept si despre ideea care a stat la baza acestui proiect.
Chris Simion: Studii despre iubire este un pariu. Este genul acela de spectacol pe care astepti ani de zile sa il faci si intr-o zi apare si sansa. Este un text al lui Ortega y Gasset cu o tema cliseu: iubirea.
Pe muzica lui Tiger Lillies. Cu trei actori nebuni care au avut incredere totala sa imi urmeze tacaneala. Si a iesit un spectacol despre care, daca nu ar fi al meu, as spune ca este genial. Fiind al meu... pot doar sa invit lumea sa il vada.
Distributia nu este una cu rezonanta, insa show-ul are putere din toate punctele de vedere. In plus, razi si aplauzi cu pofta... ceea ce mi se pare un castig din start. Cat a durat sa pui pe picioare aceasta echipa si cum s-a nascut textul?
C.S.: Scenariul este un dialog intre mine si filosoful spaniol Ortega y Gasset. Am inceput sa lucram la spectacol in iunie 2014. Acest spectacol nu se putea face cu actori cunoscuti.
Este genul acela de proiect in care ai nevoie de entuziasmul debutantului. Am in distributie doi dansatori si o actrita care nu sunt chiar debutanti... dar care sunt la inceput de drum . Singura lor forma de a convinge este performanta, nu notorietatea.
Dupa ce am vazut spectacolul... am cumparat cartea lui Ortega y Gasset. Marturisesc ca am gasit o carte de filosofie pura, adanca si nicidecum o abordare haioasa... asa cum ai pus tu in spectacol. Pentru cei care au citit cat de cat cartea lui Gasset, ce ai folosit din ea in spectacol?
C.S.: Din Ortega y Gasset am folosit replicile contrapunct la ideile mele. Daca eu am intervenit in cheie comica... aveam nevoie de un echilibru serios, filosofic. Daca eu am dat poanta, Ortega y Gasset mi-a creat contextul. Cred ca este un scenariu reusit cel putin dintr-un singur motiv: am reusit sa fac comedie dintr-un eseu pur filosofic. Sa incerc oare asta si cu "Critica ratiunii pure"?
Intr-o tara in care oamenii confunda cu gratie dragostea si iubirea... care crezi ca va fi reactia oamenilor dupa ce vor urmari acest spectacol?C.S.: Eu mi-am propus sa le reamintesc oamenilor ca trebuie sa rada mai mult, sa dezvolte autoironia si sa nu mai ia totul atat de dramatic, caci nu e nimic chiar atat de dramatic in dragoste... cum vrem noi uneori sa fie. Nu vorbesc aici despre psihoze sau obsesii, care pot sa ajunga la un final nedorit. Vorbesc despre oameni normali, cu trairi in iubire in limita normalitatii.
Din punctul meu de vedere, piesa este fresh, iar protagonistii isi fac foarte bine treaba... si ca joc actoricesc si ca dans - multe dintre miscari fiind foarte grele, iar efortul lor fiind unul pe masura. Unde tintesti cu acest spectacol?
C.S.: Pentru cei care merg des la teatru imi doresc ca in momentul in care ies din sala sa considere acest spectacol altfel decat tot ce au vazut pe o scena de teatru din Bucuresti, ca sa nu zic din tara. Iar pentru cei care nu au fost si au nimerit adusi cu forta... sa le deschid apetitul si sa spuna "mai vreau".
Acum, daca am reusit sa va conving sa vedeti piesa "Studii despre iubire"... am si un concurs pentru voi. Drept urmare, pun la bataie o invitatie dubla la spectacolul de pe 28 februarie.
Participarea este simpla - trebuie sa numiti un spectacol montat de Chris Simion de-a lungul anilor, iar eu extrag castigatorul cu random.org. Extragerea are loc pe 26 februarie.
Succes!
Foto Credit: facebook.com/chris.simion.58