Familia la romani – de la femeia supusa la femeia independenta

"Romanii nu mai pun pret pe familie!", "Familia romana este amenintata", "Occidentul ameninta familia romana" - sunt doar cateva formulari prapastioase pe care le tot auzi, fie in media, fie pe net, fie la un pahar de vorba.

In realitate, familia romana nu are nimic, ea nu moare, ci se transforma :))

Se transforma, adica se scutura de tarele trecutului.

Oare cum arata familia la romani acum 100 de ani? Ce drepturi avea femeia? Dar barbatul? Care erau motivele pentru care oamenii se casatoreau?

Ei bine, un articol de pe Adevarul.ro raspunde la toate aceste intrebari. Asa cum am mai scris si cu alte ocazii, in 100 de ani lucrurile s-au schimbat radical si veti vedea imediat si cum.

Pentru inceput va propun sa-mi permiteti sa va creionez familia la romani de acum 100 de ani.

Ea arata asa:

1. Femeile erau considerate bune de neveste in functie de zestrea pe care o aveau. Ele trebuiau sa fie supuse si sa aiba grija de camin si de copii.

2. Barbatii erau obligati sa intretina caminul, dar aveau voie sa calce stramb indiferent de mediul din care proveneau.

3. Divortul se pronunta in cazuri extreme - boala sau impotenta.

4. Casatoriile se legau dupa reguli sociale bine stabilite. Casatoriile nu puteau avea loc fara acordul familiilor sau daca mirii proveneau din medii diferite.

5. Oamenii se casatoreau din trei motive: sexualitate, procreere si statut social.

6. Barbatii aveau interzis la insuratoare dupa a treia nevasta.

7. In cazul divorturilor, doar lepra putea fi invocata ca motiv de desfacere a casatoriei. Impotenta era un motiv de divort doar daca femeia depunea plangerea dupa trei ani de casatorie, timp in care asteptase o ameliorare a situatiei.

Cam asa arata, pe scurt, familia la romani acum 100 de ani.

Cum arata acum?

La capitolul motive de casatorie intra iubirea - care nu era o conditie esentiala acum 100 de ani!

Femeile nu mai sunt supuse, ci independente; divortul se poate pronunta chiar si fara un motiv clar (nepotrivire de caracter :)), femeile calca stramb cot la cot cu barbatii; zestrea nu mai este o conditie esentiala pentru casatorie; parerea parintilor nu mai conteaza in economia casatoriei copiilor; iar lista poate continua.

Dupa cum vedeti, ideea de familie se rescrie in prezent, un lucru normal tinand cont de faptul ca traim in anul 2015 si nu in 1915. Sigur, unii inca au ramas la mentalitatile de atunci si nu vor sa accepte realitatea, insa, indiferent ca va place sau nu, casa la romani nu mai are un stalp, ci doi :))

O fi bine, o fi rau?

Astept sa-mi raspundeti la aceasta intrebare.