Ce facem cu risipa de alimente?

Azi dimineata m-am uitat in frigider si am realizat ca iar am cumparat chestii pe care nu am apucat sa le mananc.

Cand te trezesti singur, dupa ani de zile de convietuire in familie sau in relatii, e nevoie de ceva timp pentru a-ti dai seama exact care este dozajul de lucruri pe care trebuie sa le bagi in frigider.

Si uite asa te trezesti ca arunci branzeturi de care ai uitat, carnuri care au expirat, produse desfacute si care nu mai pot fi consumate, fructe, legume etc...
Ce inseamna asta? Risipa!

Risipa intr-o tara in care se moare de foame! Ciudat, nu credeti?

Si totusi, toti facem asta, indiferent ca ne dorim sau nu. Toti vrem sa ajungem cu cosul plin acasa, nefiind constienti de faptul ca multe produse din cosul ala sunt simple mofturi sau marfuri care vor ajunge la gunoi.

Ca sa realizati proportiile risipei, se pare ca in Romania se arunca anual 1.7 milioane de tone de alimente comestibile. Da, ati citit bine - 1.7 milioane de tone!

Sunt cifrele oferite de initiatorii proiectului de lege anti-risipa. Nu conteaza ca sunt de la PNL, culorile nu conteaza. Nu pentru mine.

Conteaza ca sunt oameni care se gandesc si la cei care nu au.

Ce se doreste cu acest proiect de lege?

Ca magazinele si restaurantele sa doneze alimentele care se apropie de expirare catre orfelinate, camine de batrani, spitale sau fundatii.

Mi se pare o chestiune de bun simt, o chestiune de educatie civica.

Preferi sa ai in continuare oameni care mor de foame, in timp ce tu arunci la gunoi? Sau preferi sa ajuti atat cat poti?

Eu deja am inceput sa ma gandesc sa fac mici pachetele de mancare pentru cei care stau si asteapta ceva de mancare pe langa Mega Image-urile din cartier. De ce sa se strice in frigider? Macar sa le manance cineva daca eu nu am cand...

Una peste alta, mie mi se pare o initiativa legislativa foarte misto, genul de initiativa despre care ar trebui sa se vorbeasca mai mult.

Pareri?

Foto Credit: telegraph.co.uk