Pe Valentin Frunză l-am întâlnit prima dată face-to-face în februarie anul acesta cu ocazia primului sau trunk show în România.
Ne cunoscusem acum ceva timp şi vorbisem destul de mult despre pasiunea lui însă nu avusesem ocazia să îi văd pantofii. Impresia pe care mi-o făcuse era aceea a unui meşteşugar pasionat, dornic să înveţe, însă care este la un nivel mediu.
Văzându-i pantofii pot spune că mă înşelasem.
Am descoperit nu un meşteşugar ci un shoemaker în toată puterea cuvântului. Pantofii săi sunt bine costruiti, au personalitate şi nu fac compromisuri.
După asocierea cu Petru Zelenco am observat o creştere calitativă a materialelor. Pielea este mult mai bună, talpa este similară cu a shoemakerilor de top, pluta este de calitate. Ce mi-a atras privirea la trunk show au fost următoarele trei lucruri: calapodul englezesc (foarte confortabil, un fel de Range Rover al calapoadelor), ghetele (proporţii foarte bune şi adaptare excelenţă a modelor la calapod), pantofii din piele de crocodil (lucrătura curată, piele de calitate şi tehnică foarte bună).
Şi, nu în ultimul rând, personalitatea lui Valentin: deschis, mereu dornic să îţi explice cum lucrează. Mâinile sale muncite cred că reprezintă cel mai bine brandul Valentin Frunză.
Ele îţi spun că nu cumperi un produs de masă ci unul manufacturat pentru ţine de cineva care nu face această meserie pentru că vrea să vândă ci pentru că shoemakingul este viaţă lui.
Valentin, de unde pasiunea pentru pantofi?
În primul rând, mă bucur că ai plecat cu o impresie bună după prima noastră întâlnire. Este pentru prima dată când pantofii mei au fost studiaţi în detaliu, la un asemenea nivel. Intenţia mea este de a avea o atitudine constructivă în ceea ce priveşte obiecţiile, tu spunându-mi lucruri pe care unii dintre clienţii mei nu au ştiut cum să mi le transmită.
Am învăţat să fac pantofi în atelierul tatălui meu, de la 12 ani. La vârstă de 16 ani am realizat prima mea pereche de pantofi. A fost un model derby, din piele de căprioară maro, cu o singură talpă, fiind doar lipită.
În 2009 am revenit acasă în Moldova, după o perioadă petrecută în străinătate pentru informare, cartea lui Laszlo Vass „Handmade shoes for men“ amintindu-mi ceea ce am învăţat de la tatăl meu, luând astfel decizia să mă dedic în exclusivitate realizării încălţămintei de înaltă calitate.
Cum l-ai cunoscut pe Petru Zelenco, asociatul tău?
Întâlnirea cu Petru a fost mai mult o chestiune de timp şi nu a durat foarte mult până să se întâmple, Petru fiind o persoană pasionată de pantofi.
La scurt timp după ce am început să realizez pantofi la Chişinău, el a venit în atelierul meu, devenind astfel un client important pentru mine. În scurt timp am devenit prieteni şi în cele din urmă el m-a ajutat să găsesc resursele financiare pentru a–mi extinde afacerea şi a devenit asociatul meu.
Citeste continuarea interviului pe Gentleman's Journal