"- Hey, cat costa aerul tau?
- 20 de dolari! Am o canistra de aia mare! Am nevoie de mai mult aer. Al tau?
- 99 de centi 🙁 Nu am mai gasit la 14 dolari. Din asta inspir de doua ori si o arunc. Am un sac intreg de recipiente pe umar".
La prima vedere, discutia pare desprinsa dintr-un S.F. in care actiunea se petrece dupa un razboi atomic.
In realitate, discutia asta se poarta deja pe strazile din Beijing, acolo unde oamenii consuma tuburi cu AER curat... provenit din Canada!
Da, ati auzit bine - pe Pamant se vinde aer imbuteliat!
Cam astea sunt consecintele industrializarii barbare, astea sunt consecitele folosirii combustibililor fosili.
Sigur, noi, aici, in Romania, inca putem sa respiram aer curat! Chiar daca si aici sunt destule zone poluate la greu. Insa putem sa o facem - ma rog, doar unii, pentru ca altii nu stiu cum sa scoata fum... pe nari 🙂
Ideea este ca lucrurile au atins un prag ingrijorator. Nu degeaba a existat intalnirea recenta de la Paris. Aflat la Roma in zilele in care liderii lumii discutau despre schimbarile climatice evidente, am vazut cum a abordat postul CNN problema.
Serios si responsabil! M-au cam speriat simularile lor.
Din pacate, aici, in Romania, am gasit aceleasi arestari, aceleasi show-uri cu camere de luat filmari... 0 discutii serioase despre aceasta problema care ne poate afecta pe toti.
Ei bine, se pare ca exista totusi oameni preocupati de aceasta situatie grava, oameni care incearca sa gaseasca solutii, care incearca sa gaseasca alternative.
Iar una dintre aceste alternative ar putea fi sustinerea proiectelor inteligente in agricultura!
Pe scurt, folosirea combustibilului verde.
Ce inseamna asta?
Va las sa cititi mai jos o scrisoare primita ieri!
"La ora la care redactăm această scrisoare, la Paris tocmai s-au încheiat lucrările Conferinței Internaționale privind schimbările climatice(COP 21), considerat un moment istoric de cotitură în lupta împotriva schimbărilor climatice și al poluării. Ne alăturăm și noi zecilor de milioane de oameni care salută o decizie ce ar putea schimba soarta omenirii și folosim acest prilej pentru a atrage atenția asupra unui mod simplu și economic, atât la nivel individual cât și la nivelul întregii economii, pentru a susține diminuarea poluării.
Susținerea proiectelor inteligente în agricultură, în sensul creșterii suprafețelor cultivate cu plante ușor de întreținut – ce pot fi folosite ca materie primă pentru alte industrii- reprezintă, în opinia noastră, cea mai la îndemână soluție. Reducerea consumului de combustibili fosili, cum s-a stabilit prin COP 21, înseamnă creșterea consumului de combustibili alternativi sau, în primă fază, diminuarea nivelului de compuși toxici eliminați în atmosferă de combustibilii folosiți în prezent.
Aprofundând această teorie, am descoperit că există o Directivă europeană care dispune creșterea graduală a procentajului de biodiesel din carburanți, directivă care a fost preluată și de România. Există chiar o Hotărâre de guvern care stabilește creșterea acestui procentaj de la 5 la 6,5% începând cu ianuare 2016, ceea ce înseamnă că avem, nu doar cadrul necesar pentru a respecta noul acord de climă, dar putem crește si veniturile statului aplicând o astfel de prevedere.
Această afirmație nu ne aparține doar nouă, grupului care susținem proiecte de agricultură inteligentă, este concluzia pe care au formulat-o deja și cercetători de la Facultatea de Geoștiințe din cadrul Universității din Utrecht. O analiză independentă efectuată de aceștia au arătat că în România, agricultura este fragmentată, dimensiunile fermelor agricole sunt între 1,8 și 3 ha și aproape un milion de ha de teren arabil sunt complet nefolosite.
Cultivarea unei suprafețe de 10% din terenul viran cu rapiță, necesară producției de biodiesel, ar aduce venituri importante economiei naționale și, nu în ultimul rând, ar avea o influență pozitivă asupra protejării mediului înconjurător și reducerii poluării. Pentru că ne preocupă viitorul climatic pe care-l lăsăm moștenire urmașilor noștri, am pregătit un infografic în care am încercat să demonstrăm necesitatea, dar mai ales utilitatea, creșterii suprafețelor cultivate cu rapiță în România.
Un Grup de susținători ai proiectelor inteligente în agricultură"
Sigur, suntem departe de a gasi solutiile care sa stopeze poluarea care afecteaza in acest moment planeta, insa chiar cred ca trebuie sa incepem sa discutam serios aceasta problema acum, cat inca ne mai permitem sa respiram aer curat.
Chiar sunt curios ce parere aveti despre problema asta?
Foto Credit: finedininglovers.com