Iubirea poate fi periculoasă pentru oamenii care nu o cunosc. Iubirea poate fi periculoasă pentru oamenii care nu se cunosc.
Iubirea poate fi periculoasă pentru oamenii care nu iubesc! Iubirea poate fi periculoasă pentru oamenii care nu se iubesc.
Până să reușești să accesezi iubirea, ai de parcurs un drum lung al cunoașterii.
Iar această cunoaștere începe cu sinele! Cu tine!
Te iei frumușel și te desfaci în bucăți ca pe un computer, te analizezi și apoi te pui la loc.
Nu ai cum să cunoști iubirea înainte să te cunoști temeinic pe tine.
Iubirea funcționează pe cunoaștere și siguranță. Orice urmă de nesiguranță o dezechilibrează.
Un alt lucru extrem de interesant este cultivarea iubirii de sine și de alții.
Da, nu e un lucru tocmai ușor să te iubești, mai ales când ai crescut într-un mediu în care ți s-a inoculat ideea că nu ești bun. Este greu, pentru că pata aia nu iese cu una cu două, ci cu muncă asiduă.
Din păcate, foarte mulți părinți își asupresc copiii, fără să realizeze efectele acestor purtări. Ei pur și simplu au senzația că fac educație. Greșit!
În realitate este un abuz cât se poate de pur.
Iubirea de sine este un termen complicat în societatea românească. Și am să vă spun și de ce. Zilele trecute am văzut rezultatele îngrijorătoare ale unui studiu. 63% dintre copiii români au declarat că sunt bătuți acasă; 20% dintre părinți au spus că își bat copiii cu mândrie; iar 20% consideră că bătaia este un lucru bun. Ia-o pe asta și încearcă să te iubești! Și astea sunt cifre care țin doar de abuzul fizic; pe ăla emoțional nu îl mai punem la socoteală.
Și atunci, vă mai întrebați de ce atâția oameni sunt incapabili de iubire pură, reală, sănătoasă?
Vă mai mirați de ce majoritatea relațiilor sunt de fapt lupte pentru putere și abuz, nicidecum iubire?
Pentru a putea atinge iubirea, ai nevoie de iubire încă din fragedă pruncie. Atunci se învață iubirea!
Or dacă atunci înveți ce înseamnă abuzul emoțional și violența, oare ce vei face la vârsta adultă?
Pe cine vei încerca să te răzbuni? Exact, pe partener/a.
Din păcate, trăim într-o lume în care foarte puțini oameni iubesc curat, în care foarte puțini oameni măcar își dau interesul să afle ce înseamnă iubirea sau o relație funcțională.
În purul stil românesc, cei mai mulți au senzația că știu sau cred că dacă simt ceva... gata, e iubire!
După care, peste câțiva ani nu înțeleg de ce s-a terminat 🙂
Dar să revin la marele pericol al iubirii. Și aici ajung la un citat din cartea 'Jurnal de indragostit' a lui Alain de Botton.
"Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale iubirii este că, cel puțin pentru o vreme, e în pericol să ne facă fericiți".
Și acum să revin la ce am scris la început și spun așa - iubirea este în pericol să îi facă fericiți doar pe cei care nu se iubesc!
Oamenii care nu se iubesc speră că altcineva îi va face fericiți, ei nefiind capabili să facă asta.
Oamenii care se iubesc intră în relație deja fericiți.
Ceilalți intră profund nefericiți sau chiar fiind în depresie. Iubirea îi ridică o perioadă, însă presiunea pusă pe umerii celuilalt este atât de mare, încât în foarte multe cazuri celălalt cedează și, fie se retrage din cuplu, fie dezertează!
Omul care nu știe ce e iubirea și așteaptă să fie iubit pentru a-și ridica stima de sine, va fi un judecător dur. El va considera că partenerul/a va avea datoria să-l/o facă fericit/ă. În plus, îl va seca pe celălalt de energie.
Și, în momentul în care va considera că și-a terminat procesul de ridicare, va pleca mai departe spunând că nu îi trebuie iubire 🙂
Pentru genul ăsta de oameni iubirea e un pericol, ca și fericirea. Ambele sunt iluzii de moment.
Pentru ceilalți, adică pentru cei care știu ce înseamnă iubirea, nu există pericole. Și asta se întâmplă deoarece ei intră în relații deja fericiți, neașteptând de la celălalt acest lucru.
Mi se pare o diferență interesantă și esențială.
Oamenii care se iubesc intră în relații deja fericiți și isi construiesc un drum comun, un drum sub semnul binelui.
Oamenii care nu se iubesc intră în relații pentru a profita de iubirea altora, pentru a obține mici shot-uri de fericire. Ei sunt un soi de vampiri care se hrănesc cu energie.
La final, aș vrea să îmi răspundeți la următoarea întrebare: dacă tu nu ești capabili să te iubești, ce poți să-i oferi celuilalt? Oare poți să oferi ceva ce tu nu ai?
P.S.: Acesta este un fragment din cartea ‘Iubirea de la A la Z: Alfabetul relațiilor’. Dacă vrei să o comanzi, intră AICI
Foto Credit: twitter