Mai îmbolnăvește-te puțin ca să ai acces la tratament

Sistemul medical românesc este pe butuci. Zilnic, la orice oră deschizi televizorul, vezi știri fie despre malpraxis, fie despre infecții sau mai știu eu ce.

Haosul este atât de mare, încât stai și te întrebi: oare va funcționa vreodată?

Iar atunci când vorbim despre hepatită C - un dușman, de multe ori, nevăzut, lucrurile sunt și mai bizare.
Potrivit cifrelor furnizate de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), în țara noastră sunt circa 600.000 de pacienți care suferă de hepatită C.

600.000! Mi se pare o cifră imensă.

Ei bine, dintre aceștia, doar vreo 4200 au intrat în programul de tratament fără interferon. Faceți voi calculul procentual...

Apropo, am uitat să vă spun - HEPATITA C SE VINDECĂ!


Numai că, din păcate, sistemul o dă în bară și la acest capitol. Motivul? Nu toți pacienții care suferă de hepatită C au acces la această terapie. Cum de ce? Pentru că nu sunt suficient de bolnavi! Nu vă închinați, așa e!

Revenind la cei 4200 de pacienți care au urmat tratamentul fără interferon, ei bine, 1800 au finalizat deja tratamentul cu acțiune antivirală directă, iar 98% dintre aceștia au fost declarați vindecați, terapia confirmând practic rezultatele studiilor clinice ce indicau o rată de vindecare de peste 95%.

Ce înseamnă asta? Că se poate! Că oamenii ăștia se pot vindeca.

Unde este buba? Tot la sistem!

Cum?

Simplu - potrivit contractului semnat în septembrie 2015 de autorități și potrivit protocolului terapeutic, în momentul în care scriu acest text, de acest tratament pot beneficia doar pacienții cu ciroză (F4) compensată (scor Child-Pugh A) și F3 cu contraindicație la interferon.


Ce înseamnă asta? Că pacienții cu stadii inferioare ale bolii mai au de așteptat. Ce mai au de așteptat? Să se îmbolnăvească mai tare!

Sună bizar, dar... trăim în România.

Ei bine, pentru a remedia acest paradox cât se poate de crud, cei de la APAH-RO au lansat campania 'Despre Curaj și Biruință', prin care încearcă să atragă atenția asupra accesului limitat al pacienților din România ce suferă de afecțiuni hepatice cronice la terapii moderne și inovatoare. Ele există, doar că accesul este restricționat, cel puțin pentru moment.

Și asta în condițiile în care și la capitolul hepatită C România ocupă primul loc la nivel european.


Eu susțin fără ezitare această campanie. Chiar mi se pare firesc ca toți pacienți care suferă de Hepatită C să aibă acces la tratament, mai ales că, din câte înțeleg, până în 2034 se urmărește eradicarea totală a acestei boli la nivel mondial.

Mai multe informatii despre APAH-RO gasiti AICI