A sosit momentul să mă gândesc la vacanță. La începutul lui septembrie îmi iau doamna și o tăiem în Grecia.
Vacanța a fost deja plătită, așa că nu ne rămâne decât să ne calculăm bugetul de cheltuieli.
Numai că avem o dilemă: luăm toți banii la noi sau îi ținem pe card?
În general, cel puțin din ce am văzut la prieteni, noi, românii, avem tendința să pornim la drum cu portofelele burdușite.
Abia când ajungem la destinație încep întrebările: să îi las în cameră? Dacă bagă mâna camerista? Sunt zeci de exemple pe Facebook!
Să îi iau la mine? Dacă, Doamne ferește, mă atacă cineva?
Și începi să cauți locuri unde să îi ascunzi: în perechile de ciorapi; prin buzunarele alea ascunse ale genții, prin cameră etc...
Nu îi faci fișic, ci îi împarți: 150 de euro la ciorap (deh, ne place), 100 sub saltea - nu, acolo nu, că schimbă aia așternutul și crede că au rămas de la oaspeții dinainte...
Și uite așa îți faci griji aiurea 🙂
Păi nu mai bine îi lași tu pe card? E mai elegant! Civilizat de-a dreptul!
Știu că nu ne plac cardurile, pentru că avem senzația că suntem controlați de reptilieni etc... Ne plac conspirațiile.
Numai că atunci când pleci în vacanță, chiar e okay să-ți lași banii pe card. Și nu, nu te gândi că trebuie să alergi după bancomate.
Treaba asta e ca și rezolvată! Cum? Prin Visa Travel Tools. Este o aplicație lansată de Visa, care te scapă de toate grijile.
Ce ai în ea? Convertor de valută, ca să calculezi ușor tranzacțiile, o hartă care-ți arată toate bancomatele de unde poți scoate bani - o hartă ce cuprinde 200 de țări - ceea ce mi se pare wow; informații despre orașul în care te afli; informații despre locurile unde poți să plătești cu cardul: hoteluri, restaurante, taxi, magazine etc.
Practic, ai toate informațiile de care ai nevoie. În plus, în cazul în care rămâi fără card, aplicația are un număr la care poți suna pentru asistență.
Eu am încercat-o în București (deh, încă nu am plecat în vacanță) și merge foarte bine.
Ca sfat, ți-aș sugera să încerci să păstrezi dovada tranzacțiilor din vacanță și la întoarcere să verifici. E mai sănătos așa.
Una peste alta, cred că ar trebui să învățăm și noi că un card nu este bau bau, ci o necesitate, un semn de civilizație și că - așa cum și străinii se folosesc de el - și noi ar trebui să încercăm.
Nu doare și, în plus, ajungem să nu ne mai atârne buzunarele inestetic de la portofelele încărcate 🙂
Dacă nu mă crezi, descărcă și tu Visa Travel Tools din AppSotre și GooglePlay. Sigur o să-ți placă.
Fac pariu că la următoarea ieșire din țară nu te vei mai uita cu ochii mari la cameristă, ci îi vei zâmbi relaxat!
În plus, dacă decizi să iei la tine, să zicem, 100 de euro dar, printr-un cumul de împrejurări depășești suma, ce faci?
Te întorci la hotel și pierzi timp? Sau te folosești de un serviciu cât se poate de simplu?
Tu decizi!
Închei cu câteva informații utile:
- Destinaţii ca Marea Britanie, Grecia, Bulgaria şi Spania sunt preferate de românii care pleacă în vacanţă şi îşi utilizează cardurile pentru plăţi şi retrageri de numerar.
- Cei care călătoresc în Europa îşi pot folosi cardurile rapid şi comod la 400.000 de ATM-uri şi aproximativ nouă milioane de comercianţi, dintre care mai mult de o treime acceptă plata cu carduri contactless.
Foto Credit: passporthealthusa.com/