Călătorie prin România trufelor

Pe Radu l-am cunoscut într-o zi de vară, când mă aflam la o întâlnire cu Florin Chilian.

Mi-a spus că se ocupă de ... trufe!

Sigur că știam ce sunt alea, doar că nu eram familiarizat cu paleta de întrebuințări. Știam că se mănâncă, logic, dar cam atât.
Un an mai târziu, l-am reîntâlnit la un eveniment și mi-a spus: 'vezi că îmi deschid ceva în Floreasca. Te aștept pe la mine!'

Locul se numește La Bottega del Tartufo, se află pe Banu Andronache (nr 29A) și este un concept store în toată regula, un loc în care găsești tot felul de produse ce conțin trufe - de la brânzeturi și mezeluri și până la paste sau bere și, de ce nu, miere de albine.

trufe3Fiind un brand ce poartă nume italian, toate produsele având steagul Italiei pe ele, am crezut că Radu este un simplu distribuitor al produselor Giuliano Tartufi.

Nu e 🙂

Mi-am dat seama că am făcut aceeași greșeală cu maestrul Cristoiu, care a spus la tv că nu există trufe în România.

"Jur că l-aș băga în mașină și l-aș lua la vânătoare, ca să vadă ce prostie a spus", mi-a zis Radu. Da, Radu este vânător de trufe! Și nu o face de capul lui, ci cu ajutorul unui câine specializat. E și normal, omul nu are cum să 'miroasă' trufa, nu mai spunem despre trufa coaptă.

De la el am aflat că grosul trufelor românești se recoltează în Transilvania, după care sunt trimise în Italia, întorcăndu-se în țară sub formă de produse.

Pe lângă acest business, Radu mai distribuie trufe către restaurante.

Și în zona asta există creșteri vizibile, mai ales în ultimul an, semn că piața este vie, pe de-o parte și că oamenilor le plac trufele și preparatele cu trufe.

Ei bine, Radu nu a stat degeaba și a reușit să scoată și un produs românesc - zacuscă cu trufe!

"Nu a fost simplu să găsim rețeta. Pentru a ieși ceea ce mi-am dorit, le-am trimis în Italia o bucătăreasă de-a noastră", mi-a spus Radu în timpul șuetei pe care am avut-o la el în curte. La o bere cu trufe, firește 🙂

trufe4
În tot acest timp, ajutorul lui Radu la vânătoare, câinele specializat, ne tot dădea târcoale.

"Câinele îți spune exact care trufă e coaptă și care nu. Nu prea poți să faci recoltare fără câine. Fără el e greu să le găsești", a adăugat Radu.

Cum arată viața de trufar?

"Sunt singur. Când vreau să mă duc la vânătoare, mă trezesc la 4 și pe la 6 deja sunt undeva pe lângă București. Există trufe pe lângă București. Sigur, depinde și ce fel de trufă cauți. Ele oricum au dimensiuni diferite, iar clienții sunt, de cele mai multe ori, extrem de pretențioși. România are multe zone interesante. Transilvania este o zonă foarte bună. Acolo există sol bun, păduri mișto... Și Maramureș ar fi o zonă bună.

În funcție de felul de trufă, prețul unui kilogram poate să oscileze între 300 de euro și 1500 de euro. În ultimul timp am observat o creștere importantă în această zonă. Din ce în ce mai mulți chef-i folosesc trufe în restaurante, din ce în ce mai mulți producători de brânzeturi sau mezeluri apelează la trufe. Tonul a fost dat de restaurantele de lux din zona Nordului, după care s-a extins și în alte zone. Deja există cereri din țară, dar și de la restaurante de cartier, ceea ce mi se pare extraordinar.

Zacusca a fost doar un imbold prin care am vrut să arăt lumii că se poate. În rest, avem cremă de brânză cu trufe, chips-uri cu trufe, pate de ficat cu trufe etc...

Din păcate, România mai are mulți pași de parcurși pentru a deveni o țară trufieră. Potențial există, fără îndoială, însă nu e așa ușor", mi-a spus Radu.
trufe2Mi se pare foarte interesantă zona asta a lui. Vorbim despre cultură gastronomică, despre gusturi rafinate, despre spargerea barierelor clasice și despre o adevărată orgie gustativă.

Eu am încercat zacusca, berile, dar și o brânză maturată cu trufe, o brânză făcută pe lângă Brașov. Excelentă!

Am mâncat burgeri cu trufe, miere cu trufe etc...

Încercați, sigur o să vă placă.

Pe Radu știți unde îl găsiți. Este un tip pasionat și discuția cu el o să vă aducă un plus de informații utile despre trufe.