V-ați imaginat vreodată că iubirea poate fi pusă într-o formulă matematică?
Ei bine, chestia asta s-a întâmplat. A fost nevoie de un specialist pe probleme de cuplu - John Gottman; care studiază iubirea și cuplurile de mai bine de 35 de ani și de un matematician -James Murray.
Cum s-a ajuns la o formulă a iubirii? Prin studierea comportamentelor diferitor cupluri.
Oamenii ăștia au măsurat tot - de la comunicare verbală la gesturi, reacții etc.
Care a fost concluzia?
Că o relație fericită nu este o chestiune ce ține de noroc, ci o construcție cu elemente foarte clare.
Ce contează cel mai mult în șansele de succes ale unei relații? Calitatea interacțiunilor dintre parteneri.
Iată ce spune Hannah Fry despre rezultatele acestor cercetări: "Cel mai bun predictor al unei relații fericite, de durată, este modul în care interacționează partenerii - dacă sunt pozitivi sau negativi. Cuplurile care au înregistrat riscuri scăzute de despărțire/divorț au avut mai multe interacțiuni pozitive, celelalte fiind prinse într-un fel de spirală a negativității.
În relațiile în care ambii parteneri se consideră fericiți, comportamentul negativ este exclus, fiind considerat a fi ceva neobișnuit. În relațiile în care partenerii se consideră nefericiți, negativismul este considerat normal", spune Fry.
Mi se pare extrem de interesant!
Succesul unei relații ține de calitatea interacțiunilor dintre parteneri. Atât de simplu!
Și uite așa, în funcție de asta, oamenii ăștia au întocmit o formulă care este identică și la bărbați și la femei.
Ce cuprinde această formulă? Cum se simte fiecare partener singur, cum se simte alături de partener și modul în care celălalt îl influențează!
Excelent!
Vedeți de ce spun că necondiționarea nu are loc aici? Buna funcționare a unei relații are o condiție foarte clară - comportamentul pozitiv al ambilor parteneri.
Una peste alta, trebuie să spunem că relațiile care au cele mai mari șanse de succes sunt cele care au un nivel de scăzut de negativitate. Or, dacă ținem cont de faptul că relație înseamnă doi, atunci trebuie să admitem faptul că atât noi, bărbații, cât și femeile, ar cam trebui să învățăm să ne purtăm cu ceilalți.
Asta nu înseamnă că nu pot apărea situații conflictuale sau nemulțumiri. Sigur că pot apărea. Însă, spre deosebire de relațiile pline de negativitate, în relațiile pozitive, cei doi parteneri muncesc pentru a găsi soluții.
Pentru că, nu-i așa, iubirea înseamnă dorința de a reuși împreună!
P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI