Înainte să te judeci prea tare, înainte să te condamni, înainte să îmbraci hainele celui care a pierdut, cred că ar fi cazul să-ți analizezi cât se poate de rațional relația.
Este posibil, așa cum se întâlnește, din păcate, în din ce în ce mai multe cazuri, să fi fost victima unui abuzator.
Cu cât stau de vorbă cu mai mulți terapeuți, cu atât aud mai des cuvântul psihopat!
Uneori am senzația că psihopatul a devenit un soi de normalitate în societatea actuală, iar faptul că pe net apar tot mai multe articole despre acest dezechilibru, mă face să cred că specialiștii au dreptate.
De altfel, am auzit povești despre oameni care se duc atât de departe, încât ajung să înșele și testul poligraf. Ceea ce mi se pare cât se poate de înfricoșător.
Ei bine, înainte să te acoperi cu vină, ai grijă să vezi dacă nu cumva ai avut o relație cu un astfel de individ/ă.
Din capul locului trebuie spus că psihopații sunt manipulatori șefi, că tot ceea ce fac ei are un singur scop - să-și atingă obiectivele.
Și încă ceva, extrem de important, atunci când vor să-și atingă obiectivele, îi doare-n cur dacă produc durere, dacă îi distrug pe ceilalți. Nu îi interesează deloc faptul că îi iubești!
Mai devreme am citit un text scris de Dr Rhonda Freeman pe psychologytoday.com.
Ea descrie simptomele psiihopatilor foarte simplu: sunt oameni care nu știu ce e aia empatie (adică nu pot identifica emoțiile altora și nici nu le pot înțelege); sunt persoane reci, sunt manipulativi, sunt mincinoși patologici, aroganți, se plictisesc repede, au tendința să dea vina pe oricine, sunt dominatori, agresivi și impulsivi.
"În companii, indivizii psihopați pot orchestra tăierile de personal, îi întărâtă pe oameni împotriva celorlalți sau pot să distrugă o echipă fără prea mari probleme. În zona relațiilor intime, ei îi pot lăsa pe parteneri să lupte cu traume grele ani de zile după ce ei au părăsit relația", scrie Rhonda Freeman.
Partea proastă este că psihopații sunt ușor de admirat la prima vedere - sunt șarmanți și extrem de carismatici atunci când se află în public. Ce înseamnă asta? Că oamenii se simt atrași foarte ușor de ei! Asta e și ideea!
Numai că dacă te mănâncă undeva să intri într-o relație cu un astfel de om... ai pus-o!
În același text, Rhonda Freeman expune 6 motive pentru care este imposibil să ai o relație sănătoasă cu un psihopat:
1. Încapacitatea de conectare emoțională
Nu vă lăsați păcăliți de aparenta implicare de la început. Nu va dura mult până când își va da arama pe față. În principiu, asta se întâmplă după ce hormonii se potolesc.
2. Ciclul nefuncțional al relațiilor
Oamenii ăștia încep prin a idealiza, după care devalorizează și apoi distrug!
Și nu le pasă de durerea lăsată în urmă. Aia nu e treaba lor 🙂
3. Nu știu să-și ceară scuze
Fiind incapabili de conectare emoțională, psihopații nu știu să-și ceară scuze. Și atunci găsesc tot felul de replieri, de genul: 'esti prea sesibil/ă', 'nu mai pune la suflet toate cacaturile' sau 'de ce mai vorbim despre asta? A trecut!'
4. Nivelul ridicat de narcisism
Sunt oameni care nu au vreun interes legat de prietenie.
5. Ești obiectul meu
Asta reprezintă pentru ei partenerii și, în general, cei apropiați: obiecte.
Fiind obiecte, e clar că se pot debarasa rapid de ei.
6. Comportamente imorale
Psihopați dezvoltă fără probleme relații paralele; au secrete și pot manifesta incinatii spre comportamente imorale.
În final, Rhonda Freeman spune că este imposibil să ai o relație sănătoasă cu astfel de persoane și că legătura cu ei se manifestă prin abuz fluctuant și dependență.
În concluzie, înainte să îți plângi de milă, înainte să te judeci prea tare, analizează întâi relația în care ai fost. Este foarte important. Se poate întâmpla să fi fost victimă fără să-ți fi dat seama...
P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI
Foto Credit: gatacongafas.blogspot.ro/