Visul american sau visul românesc?

Visul american s-a stins, iar coșmarul românesc pare să nu se mai termine!

Hey, stai așa, ce-i prostia asta? Cum coșmar?

Oare nu cumva putem vorbi și despre un vis românesc?
Mi s-ar părea interesant să vedem dacă nu cumva putem aduce în discuție ideea de vis românesc. Sigur, e complicat să extinzi acest concept la toată populația însă, pe de altă parte, nici ideea de vis american nu se referă la toți americanii, ci doar la pătura de mijloc.

Ei bine, dragi compatrioți, ar fi bine să încetați să mai priviți la visul american. Nu prea mai există!

Cel puțin așa arată un studiu publicat de Wall Street Journal.

Potrivit acestui studiu, doar 30% dintre tinerii în vârstă de 30 de ani câștigă mai bine ca părinții lor la vârsta respectivă. Ceea ce înseamnă că treaba aia cu 'mă sacrific pentru un viitor mai bun al copiilor' nu prea mai funcționează. Nu are acoperire în realitate.

Potrivit specialiștilor, declinul față de anul 1970 este enorm. În 1970, nu mai puțin de 91% dintre tineri câștigau mai bine ca părinții lor. Wow! Ce scădere!

Uriașă! 61% în 46 de ani.

Știți unde se resimte cel mai clar acest declin al visului american? În pătura de mijloc!

Potrivit autorilor studiului, în ultimii de 30 de ani, 70% din banii din Statele Unite s-au dus către bogați, ei reprezentând doar 10% din populație. Aici s-a produs distrugerea visului american.

Și, pentru a schimba acest trend descendent, se pare că e nevoie de o creștere economică anuală de 6%. Din păcate, Trump a promis o creștere de 3.8%, specialiștii estimând doar 2%.

Ce înseamnă asta? Că americanii mai au de așteptat până când visul american să redevină vis.

Acum să vedem ce facem noi, aici, la Românica.

Ei bine, mi-ar plăcea să văd și eu un astfel de studiu aplicat aici. Chiar sunt curios dacă eu, la vârsta de 40 de ani, câștig mai bine decât tatăl meu când avea aceeași vârstă?

Sigur, tata e de ceva timp dincolo, deci nu mai am cum să-i spun, însă mi se pare interesant de văzut pentru noi, cei care suntem părinți acum.

Este mișto de știut dacă mai are vreun sens să ne gândim la viitorul copiilor, așa cum se gândeau părinții (și așa cum am fost crescuți) sau putem sta liniștiți, lăsând lucrurile să-și urmeze cursul firesc, fără resemnări inutile.

Nu știu dacă putem vorbi neapărat despre un vis românesc, chiar dacă, repet, România oferă o grămadă de oportunități, însă cred că putem să ne gândim la construcția acestui vis.

O fi imposibil?

Nu știu, însă pentru a avea o discuție concretă, chiar ar fi important ca cineva să definească exact ce înseamnă clasă de mijloc și să compare câștigurile noastre, ale tinerilor de acum, cu câștigurile părinților la vârsta noastră.

Voi ce credeți?

Există șanse să avem surprize plăcute?

Depinde oare și ce votăm duminică?

Foto Credit: Narcis Virgiliu