Niciun politician nu are dreptul să profite de protestele din ultimele zile, indiferent că se numește Iohannis, Turcan, Nicușor Dan sau mai știu eu cum. Nimeni!
Ceea ce s-a întâmplat zilele astea în stradă se poate numi dezvirginare civică în masă 🙂
Flirtul s-a produs imediat după Colectiv, atunci când oamenii s-au adunat și au mărșăluit pașnic; după care, mânați de nesimțirea guvernanților, au deschis gura și...
Acum, sute de mii de români au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva mizeriei umane! Le-a ajuns! Vorbim despre generația care a înghițit multe în ăștia 27 de ani!
Vorbim despre tineri care își doresc altceva în țara lor, vorbim despre oameni care vor să fie conduși de politicieni onești, de politicieni care aleg calea dialogului, de politicieni cărora le pasă de oameni și nu de interese de partid.
Eu nu am ieșit în stradă din prima zi. Am preferat să îmi fac întâi o imagine de ansamblu a situației. Și da, recunosc, am văzut și epurările online, am văzut și mesajele trimise în pripă de anumite persoane influente, am văzut și anumite incitări/ instigări, am văzut și fonfleuri, dar și echilibru, apeluri la calm, precum și multă, dar muuuultă caterincă; semn că românul, chiar și atunci când simte că îi zboară venele de pe gât, nu uită să râdă 🙂
S-au făcut derapaje? S-au făcut! De toate părțile!
S-au făcut greșeli? S-au făcut! De toate părțile!
Au înțeles politicienii ceva? Nu!
Nici președintele, care s-a aflat în mod evident în conflict direct cu cei de la guvernare, uitând de rolul său de mediator; nici guvernanții, care s-au grăbit să arate cu degetul spre stradă, spunând că oamenii ăia sunt plătiți, manipulați, spălați pe creier etc...
Ce nu au înțeles cei de la PSD?
Că oamenii au ieșit în stradă din scârbă! Că oamenii s-au săturat de decizii luate pe șestache, de priviri parșive, de zâmbete șmecherești...
Cum au încercat să contracareze povestea asta? Cu mesaje populiste! Mare greșeală! Au ratat complet întâlnirea cu realitatea 2.0! Care a fost rezultatul mesajelor populiste venite din partea PSD? Și mai mulți oameni în stradă!
Au existat oameni plătiți în perioada asta? Habar n-am. Cred că lucrurile de genul ăsta se pot afla dacă există interes.
Eu am ieșit aseară în piață. Am vrut să văd dacă ceea ce se întâmplă pe Facebook are legătură cu real life. Din păcate - și o spun cu tristețe - nu prea are, în sensul că în stradă am văzut oameni civilizați, oameni pașnici, oameni zâmbitori, oameni care comunică. Nu am văzut deloc înjurăturile, ura și epurările din online!
Mi-a plăcut în piață! Mi s-a părut un exercițiu democratic interesant!
Acum, cred că e momentul care politicienii să fie lăsați să-și facă treaba! Semnalul a fost clar: 'grijă mare, suntem cu ochii pe voi!' De acum înainte, instituțiile statului trebuie să își facă treaba, știind că orice derapaj, că orice mârlănie, vor fi taxate prompt.
Nu cred că e cazul ca stradă să exagereze, nu cred că e cazul ca oamenii să ceară anticipate. Apropo, treaba asta cu anticipatele a venit tot din zona politică, semn că dreapta este la fel de depășită de situație. Am vorbit cu mulți oameni care au protestat. Oameni cu capul pe umeri, care nu-și doresc să răstoarne rezultatul alegerilor din decembrie. Ei au spus clar - PSD să guverneze, pentru că au câștigat alegerile legitim; însă trebuie să renunțe la mizerii.
E atât de simplu!
Știți ce e însă trist? Că sutele alea de mii de oameni care au demonstrat pașnic nu au reprezentare politică. Asta e cu adevărat trist - că nu există o alternativă solidă. PNL nu pare să aibă forța de a deranja planurile PSD (actul ratat al doamnei Turcan nu are nevoie de comentarii); iar USD este un hibrid ciudat, care nu are un lider clar. Să fim serioși, Nicușor Dan nu are nicio legătură cu nimic. Nu mai spun că și asupra sa planează acuze de mișmașuri electorale - fix ca în cazul lui Dragnea sau Năstase. Și când te gândești că l-am văzut mărșăluind alături de oamenii scârbiți... O fi fost omul scârbit de propriile practici.
Una peste alta, exercițiul ăsta democratic a fost un prim pas spre normalitate civică.
Dincolo de amenințări, de epurări, de ură. La acest capitol, cred că ar fi cazul ca toată lumea să înțeleagă faptul că în astfel de cazuri nu există doar alb și negru; nu există doar 'nu ești cu noi, ești împotriva noastră'. Mai există și oameni care, chiar dacă nu sunt de acord cu ceva, nu ies din casă până când nu se prind despre ce este vorba. Mai există și oameni care văd lucrurile altfel și, evident, mai sunt și oameni care se abțin.
În plus, dacă tot vrem o țară ca afară, trebuie să înțelegem că dacă greșim și derapăm... plătim! Așa că să nu vă revolte prea tare dacă auziți că anumiți oameni se vor trezi cu plângeri în urma acțiunilor pe care le-au făcut pe Facebook. Câtă vreme este spațiu public, e firesc să ne asumăm ceea ce scoatem din taste.
Știți ce a mai făcut strada? A generat dialog! Aseară, după ce am revenit din stradă, am zappat și am ajuns la Antena 3. Ce se întâmpla acolo? Dialog! Dialog între oamenii care au protestat și oamenii care conduc. Un dialog civilizat, fără acuze de soroșism și vene explodând pe gât. Am văzut oameni civilizați, în ambele părți, care vorbeau despre civism și democrație.
Or ăsta, dacă îmi permiteți, este un alt exercițiu obligatoriu de repetat (zilnic) în societatea românească. Dialogul! Haideți să nu ne mai grăbim să râdem de alții, haideți să nu mai credem că suntem mai deștepți ca alții; haideți să înțelegem faptul că și noi și ceilalți facem parte din același aluat numit popor român. Nu suntem dușmani, suntem frați!
Drept urmare, în loc să găsim idei prin care să ne delimităm de ceilalți, mai bine găsim căi prin care să ne apropiem. Din acest punct de vedere, 'Justiție pentru toți' poate fi un slogan menit să unească!
Dacă tot vrem să fim europeni, dacă tot vrem să fim corecți, atunci ar trebui să acceptăm ideea că toți cei care greșesc, fură sau fac nasoale, trebuie să plătească, indiferent de coloratura lor politică sau de instituția în care activează.
Doar așa putem avea parte de acea țară ca afară - privind întreg tabloul!
Primul pas a fost făcut! Urmează pasul doi - nașterea unor noi lideri care să reprezinte aceste sute de mii de oameni.
Asta cere timp și multă răbdare!