România fără dinți!

'Jumătate dintre români își pierd dinții până la vârsta de 40 de ani', tuna ieri o știre la Antena 3. Motivul? Igiena precară!

Eeee, asta da problemă. Mare problemă, atât la adulți, dar mai ales la copii.

Ați văzut câți copii au probleme dentare?
De fiecare dată când mă duc să-mi iau copilul de la școală, mă uit la ceilalți copii. Mă uit la zâmbetele lor. Găurite, cariate... dinți crescuți aiurea etc... O grămadă de probleme dentare. Și nu trebuie să fii pedodont pentru a-ți da seama de acest lucru - se vede!

Acum, eu nu aș da vina pe copii. Ei nu au suficientă informație!

În acest caz, părinții sunt cei vinovați! Igiena precară a copilului arată carențe grave ale părinților. Chiar nu cred că poate exista un copil părăginit, un copil neîngrijit, iar părinții să fie țiplă! Pur și simplu nu cred.

Știu că vrem să fim o țară ca afară, dar nu vi se pare că statisticile ne dau mereu palme?

Ce păzim? Igiena nu este o chestiune care se învață la școală, ci acasă, în cei 7 ani petrecuți în familie! Atunci află copilul că primul lucru pe care trebuie să-l facă atunci când vine de afară este să se spele pe mâini; atunci află că după ce mănâncă trebuie să-și curețe dinții etc... Sunt chestiuni cât se poate de simple. Și totuși...

Nu mai spun că foarte mulți părinți își duc târziu copiii la specialist. Chiar zilele trecute discutam despre asta cu Magda de la City Dent. Iată ce mi-a spus: 'O mare parte dintre părinți își aduc copiii la specialist când un dinte doare. Asta se rezolvă printr-o procedură simplă, prin drenaj, însă copilul simte durere până se vindecă '.

Tot ea mi-a vorbit puțin și despre sigilare, o metodă nouă și eficientă pentru copii. "Cea mai întâlnită afecțiune dentară la copii este caria dentară. De aceea, cu cât duci copilul mai devreme la pedodont, cu atât eviți apariția cariilor prin aceste sigilări. Ce înseamnă această procedură? Se pune un material sigilant pe dinte. Dacă există o carie instalată, întâi se curăță și apoi se sigilează. În general, se sigilează dinții din spate, acolo unde există un risc mai mare de apariție a cariilor', mi-a mai spus Magda Dinu.

Vedeți? Soluții există! Totul e să și apelăm la ele. Pe bune, cum vreți să fim fericiți cu găuri în dinți? Cum vrem să zâmbim frumos, când avem dezastre în gură? Nu prea se leagă, nu credeți?

Jumătate dintre români își pierd dinții până la 40 de ani! Este un adevăr, un adevăr extrem de trist.

Foto Credit: medguru.ro/