Inteligența emoțională șochează! Foarte mulți oameni nu pot să înțeleagă de unde vine această asociere inteligență-emoții? Într-un fel, dacă ne gândim la ceea ce se știa despre inteligență până mai ieri, șocul lor este firesc.
Cel puțin în copilăria mea, măsura inteligenței era IQ-ul! Și atât! Nici vorbă despre emoții. Ia faceți vă rog un exercițiu de imaginație - întoarceți-vă puțin în timp, până în copilăria voastră și încercați să vă amintiți de câte ori ați auzit folosindu-se cuvântul emoție în acele vremuri? Nu-i așa că e cam greu să găsiți un răspuns?
Dacă azi este firesc să-ți întrebi copilul sau partenerul/a ‘ce simți despre asta?’, acum 30-35 de ani, acest lucru era de neconceput. Nimeni nu trata lucrurile în acest fel. Nimeni nu vorbea despre emoții.
Revenind în actualitate, trebuie să spunem faptul că inteligența emoțională există și este studiată cu atenție, ea fiind, așa cum consideră specialiștii, 'veriga lipsă din puzzle-ul care definește natura umană'.
Asta este o prima veste bună. O veste și mai bună este aceea că inteligența emoțională poate fi crescută, poate fi dezvoltată… cam la orice vârstă. 'Dar ce este această inteligență emoțională?', poate vă veți întreba. Chiar așa – ce este acest EQ și la ce ne ajută?
Inteligența emoțională nu se referă doar la modul în care simți sau la intensitatea emoțiilor tale. Ar fi prea simplu. Inteligența emoțională este un pachet complex de abilități, ce țin atât de relația cu sinele, cât și de relația ta cu societatea, cu ceilalți. Acest set de abilități este cât se poate de flexibil, iar la baza lui stă 'comunicarea dintre creierul rațional și creierul emoțional'. Pentru a avea rezultate excelente, această comunicare trebuie să fie cât se poate de eficientă.
Iată deci că inteligența emoțională nu se referă exclusiv la relațiile de cuplu, ci la toate relațiile noastre, începând de la relația cu noi înșine și terminând cu relația noastră cu ceilalți. Or dacă ne gândim că fericirea noastră constă în calitatea relațiilor pe care le avem, cu noi și cu ceilalți, iată că primim răspunsul la întrebarea – 'la ce ne ajută inteligența emoțională?'
Potrivit lui Travis Bradberry (TalentSmart), 'nivelul de inteligență emoțională pe care îl avem influențează direct modul în care ne manageriem comportamentul, modul în care reușim să depășim complexitatile sociale și modul în care luăm decizii menite să genereze rezultate pozitive'.
Bradberry susține că inteligența emoțională este formată din patru calități care, la rândul lor, formează două seturi de competențe: cele personale și cele sociale!
La capitolul competențe personale găsim abilitățile de self awareness (auto-cunoaștere) și de self management. Aceste abilități se referă în special la sine și nu la interacțiunea cu ceilalți.
Pe scurt, competența personală înseamnă ‘abilitatea de a intra în contact cu propriile emoții și managementul comportamentelor tale’. Ce înseamnă managementul comportamentelor? ‘Abilitatea de a folosi cunoașterea emoțiilor pentru a-ți direcționa în mod pozitiv propriul comportament’.
În cea de-a doua categorie, cea a competențelor sociale, găsim abilitățile de conștientizare socială și abilitățile de management al relațiilor. Prin competență socială înțelegem ‘abilitatea de a înțelege stările celorlalți, comportamentele și motivele lor, pentru a putea răspunde în mod eficient și pentru a putea construi relații de calitate’.
Potrivit specialiștilor, nu există vreo conexiune cunoscută între IQ și EQ, ceea ce înseamnă că nu poți spune cât de dezvoltată este o persoană din punct de vedere emoțional bazându-te pe valoarea IQ-ului.
Astfel, dacă ar fi să descriem o persoană, corect ar fi să vorbim despre IQ, EQ și despre personalitate, aceasta fiind, în viziunea lui Bradberry, 'stilul care definește fiecare persoană în parte'. Iată cele trei planuri care descriu orice ființă umană – coeficientul de inteligență, inteligența emoțională și personalitatea.
Pe lângă viața de cuplu, unde este extrem de importantă, inteligența emoțională te ajută și în viața profesională. Potrivit cercetărilor, circa 90% dintre performerii de top au o inteligență emoțională dezvoltată.
Cum ajută inteligența emoțională performanța? Prin modul în care fiecare individ își concentrează energia pentru a obține rezultate notabile. Iată deci că după ani și ani de încredere în IQ, se pare că lucrurile sunt mult mai complicate, inteligența emoțională fiind din ce în ce mai luată în seamă.
Pe bună dreptate, pentru că studiile au arătat faptul că în 70% dintre cazurile cercetate, oamenii cu un IQ mediu, dar cu o inteligență emoțională dezvoltată, s-au descurcat mai bine decât oamenii care aveau un IQ ridicat, dar o inteligență emoțională scăzută.
Iată deci că nu este suficient să ai o capacitate de învățare considerabilă, ci este necesar să ai și acel set complex de abilități care te ajută să manageriezi atât relația cu propriile emoții, cât și pe cea cu emoțiile celorlalți.
Până la urmă, dacă stăm și ne gândim, absolut tot ceea ce facem sau spunem are la bază emoțiile!
În acest context, este absolut firesc să fim capabili să manageriem eficient tăvălugul emoțional la care suntem supuși în fiecare zi, nu credeți?
P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI
Foto Credit: ipwsconnect.com/