Fericirea ta depinde de alegerile pe care le faci

Te-ai trezit? Bună dimineața! Privește afară! Cum e ziua ta? Bună sau rea?

Luând în calcul faptul că e soare și cald, ar trebui ca ziua, în sine, să fie una excelentă. O zi perfectă pentru a face lucruri mărețe.

Rezumându-ne însă la filtrul fiecărei persoane, ziua poate fi: extraordinară, așa și așa sau de mare porc.
La ce se rezumă toate aceste catalogări? La două lucruri: la starea noastră mentală și la ceea ce avem de făcut.

La capitolul stare mentală există două unghiuri de abordare. Ceea ce putem face pentru a ne ridica nivelul de fericire și ceea ce avem deja.

Chiar aseară am citit un material scris de Sonja Lyubomirsky - profesor la University of California - care se intitula: 'fericiți sau mai puțin fericiți - unde se face diferența?'

După îndelungi studii cu privire la fericire, ea a reușit să creioneze o teorie simplă, o teorie care se bazează pe corelarea mai multor studii efectuate în ultimii ani.

Potrivit Sonjei Lyubomirsky - nivelul nostru de fericire depinde în proporție de 50% de factorii genetici, adică de bagajul cu care apărem pe această lume. Se pare că unii dintre noi chiar posedă un soi de gene ale fericirii. Iată deci că avem un procent consistent de care nu prea ne putem atinge 🙂

Peste acest procent se adaugă 10% - mă rog, unii spun 8, alți 12, alții urcă până la 20% (valorile diferă de la studiu la studiu) - care înseamnă circumstanțe de viață. Aici intră statutul social, nivelul de sănătate etc. După cum vedeți, circumstanțele de viață joacă un rol în economia fericirii noastre, însă acest rol nu este atât de important.

'De fapt, mulți oameni sunt șocați să vadă că cifrele sunt atât de mici. Ei cred că ar fi minunat să aibă parte de circumstanțe favorabile în viață pentru a fi fericiți. Își doresc un job nou, un prieten nou, o familie, copii etc... crezând că toate aceste lucruri le vor crește nivelul de fericire. Ei bine, cercetările arată faptul că aceste lucruri nu ne afectează nivelul de fericire atât de mult cum am tinde să credem', spune Sonja Lyubomirsky.

Iată deci că ne mai rămân 40%! Din fericire, acest procent de 40% este la-ndemâna noastră. Pe ăsta îl putem manevra așa cum poftim. De noi depinde ce facem cu el. Aici intră tot ceea credem și tot ceea ce facem pentru a putea influența într-un mod pozitiv nivelul fericirii noastre.

Este un proces ce ține de alegerea personală a fiecăruia, ceea ce înseamnă că unii pot alege -și, din păcate, o și fac - să își coboare nivelul de fericire.

Ce înseamnă să fii fericit? Este o întrebare la care cercetătorii au încercat să răspundă consultând datele studiilor efectuate de-a lungul timpului.

Ce au făcut aceste studii? Au analizat cu atenție viața oamenilor fericiți.

Astfel, s-a observat faptul că oamenii fericiți se pricep foarte bine la relații. În general, ei au relații stabile, relații care îi împlinesc și parteneriate solide. Și asta nu se referă doar la relațiile romantice, ci la toate relațiile lor. Or acest fapt întărește ceea ce am mai scris cu alte ocazii - calitatea conexiunilor noastre este un motor al fericirii noastre.

Mai departe, oamenii fericiți sunt recunoscători, nu ezită să-i ajute pe alții, se implică des în acțiuni caritabile, sunt mai optimiști în legătură cu viitorul lor și - foarte important - sunt bine ancorați în prezent. Mai mult, ei fac un obicei din activitățile fizice, se ocupă de spiritualitate sau sunt religioși. În plus, oamenii fericiți își urmăresc scopurile cu pasiune.

Cam așa arată portretul robot al unui om fericit.

Sigur, aici nu vorbim despre rețete obligatorii sau despre sfaturi pe care dacă le urmezi vei zburda pe norișori roz. Nu! Sunt doar rezultatele unor cercetări.

Ce contează cu adevărat pentru a fi fericit/ă? Să reușești să rezonezi cu propria viață! Adică să te cunoști temeinic. Cred că aici este cheia.

Acum, te întreb din nou: pentru tine cum este ziua de azi?

P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI