Serile trecute, în timp ce zappam liniștit, am nimerit pe E! Entertainment și am urmărit o emisiune a uneia dintre surorile Kardashian.
Emisiunea se numește 'Revenge Body', iar ideea e simplă: fete/ femei obeze, care vor să slăbească, intră într-un program intensiv de dietă și mișcare, iar după 12 săptămâni se măsoară rezultatele.
Pentru a nu fi doar o întâmplare, am urmărit două emisiuni 🙂 Nu de alta, dar am vrut să mă asigur că nu greșesc atunci când spun că majoritatea cazurilor de obezitate au la bază abuzul emoțional.
Nu vreți să știți ce mi-au văzut ochii, câtă suferință zăcea în femeile alea. Erau tinere, obeze și distruse emoțional de propriile familii sau de soți. Una fusese înșelată, când era gravidă, de un soț lipsit de orice urmă de bun simț. Rezultatul? S-a refugiat în mâncare! Alta fusese jignită constant de toate lumea din familie - de la bunică și mamă și până la surori și verișoare. Ceva cumplit.
Vă dați seama ce nenorocire se petrece în sufletul acestor oameni? Vă dați seama că și noi, cei care ne adunăm aici pe grup, am avut de-a face, pe parcursul vieții, cu copii supraponderali și obezi și i-am făcut în toate felurile?
Vă dați seama că mulți dintre noi am contribuit la nefericirea lor? Într-un mod cât se poate de gratuit? Să fim serioși, cu ce te deranjează un băiat sau o fată care este supraponderal/ă sau obez/ă? Ce îți face? Nimic!
Merită să-l/o jignești? Nu! Mai mult, dacă îi ești apropiat/ă, ar cam trebui să-l/o ajuți. Să încerci să înțelegi că, exceptând cazurile medicale, în spatele obezității se află de multe ori abuzuri crâncene... acasă!
Știu, noi, ăștia normali - deși eu am 105 kg, chiar dacă nu se văd - nu ne descurcăm foarte bine cu ceilalți. Ce să o mai cotim - ne face plăcere să îi luăm la mișto pe cei care nu sunt ca noi. Asta e! Cel puțin în societatea românească, atacul la persoană este adesea confundat cu umorul, ceea ce mi se pare stupid de-a dreptul.
Chiar eu am trăit asta atunci când am urcat pozele cu ochelarii de vedere. Cineva, o femeie, mi-a comentat: 'ești urât oricum - și cu ochelari și fără'. Pentru ea a fost o glumă reușită, pentru mine nu. Și nu pentru că aș fi vreun sensibil, ci pentru că nu înghit genul ăsta de 'glume'.
Și asta din mai multe motive:
1. Atunci când nu cunoști un om, evită 'glumele' care se referă la fizic.
2. Bunul simț elementar nu îți permite să glumești pe seama fizicului unei alte persoane.
3. Înainte să scoți porumbelul pe gură, gândeste-te cum ar fi să-ți spună cineva - ești atât de urâtă, încât dacă ai rămâne ultima femeie de pe planetă, aș prefera să mi-o tai. Adică încearcă să te pui în șoșonii celuilalt.
După ce faci acest exercițiu, încearcă să vezi dacă mai scoți prostiile alea pe gură.
Și ăsta este doar un exemplu trăit pe pielea mea.
Abuzul emoțional reprezintă un întreg sistem social. Dacă nu ești normal, ești țintă!
Iar ceea ce se întâmplă în școli este dezastruos.
Revenind la ideea de trup răzbunare, aș spune că titlul emisiunii este eronat. Eu i-aș fi spus: The gift body. Pentru că asta este un corp sănătos, un cadou. Un cadou pe care ți-l faci atunci când conștientizezi beneficiile mișcării sau pe care ești ajutat să ți-l oferi - de cei apropiați -atunci când oamenii ăia chiar țin la tine.
Vă invit să urmăriți măcar o ediție a acestei emisiuni. Vă invit să vedeți ce impact are schimbarea asupra acestor femei care au trăit abuzuri emoționale crâncene. Vă asigur că după aia veți privi cu alți ochi problema abuzului emoțional.
Foto Credit: wellandgood.com/