Pfiu ce întrebare 🙂
Fac pariu că amatorii de sex cu tras de păr și ridicat pe pereți vor jura că sexul este pe primul loc în viața lor. Pană după 3-4 ani de relație 🙂
Pe bune, ar fi bine să recunoaștem că, cel puțin la nivel declarativ, suntem niște zmei ai sexului.
Nimeni nu se ridică la nivelul nostru, nici măcar starurile porno. Noi suntem și mai și 🙂
Lăsând glumă la o parte, cred că ar trebui să tratăm subiectul 'sex în relații' cu maximă seriozitate. Nu de alta, dar sexul are importanța lui în relații. Acum, dacă ne gândim la nivelul de importanță, aici cred că lucrurile diferă de la caz la caz, de la context la context.
Când vorbim despre sex în relații, cred că trebuie să luăm în calcul câteva elemente:
1. Cât de important este sexul pentru cei doi?
Ideal ar fi ca cei doi parteneri să gândească la fel. Atunci există șanse mai mari ca sexul, chiar dacă nu are o frecvență wow, să fie o experiență de calitate, armonizând astfel relația lor. Dacă partenerii nu gândesc la fel și există diferențe mari de abordare a vieții sexuale -adică un partener pune preț pe sex, celălalt nu... putem ajunge la situații în care o nevoie nu este satisfăcută și este posibil ca unul dintre parteneri să și-o caute în altă parte.
Nu neglijați discuțiile despre sex! Sunt foarte importante.
2. Vârsta partenerilor
Și aici lucrurile pot varia foarte mult. Sigur, nu e obligatoriu ca partenerii să aibă 20 de ani și să facă sex ca nebunii. Pot avea foarte bine 40 sau chiar 50 și să facă asta. De ce?
3. Stadiul relației lor
Pentru că e important în ce stadiu al relației se află. În general, avem tendința de a prioritiza sexul doar în perioada de lună de miere a hormonilor. După liniștirea hormonală, începem să prioritizam cu totul alte lucruri. Și uite așa ajungem să nu mai ținem minte când am făcut sex ultima oară...
4. Contextul social
Trăiesc singuri sau cu părinții, au copii sau nu, ce program au la muncă etc
Vedeți, atunci când vorbim despre sex, lucrurile nu sunt nici pe departe simple. Fiecare cuplu are propria economie, propria structură, propriile reguli, așa că nu e bine să generalizăm, considerând că toți ar trebui să acționăm la fel.
Există relații în care sexul este un pilon de bază, însă există și relații în care sexul are un rol periferic. Asta nu înseamnă că oamenii ăia sunt mai nefericiți, ci doar că așa consideră ei că trebuie să trăiască.
În plus, n-ar fi rău să vedem ce consideră a fi sex fiecare individ? Și aici lucrurile variază enorm. Pentru unii, sexul poate fi strict penetrarea, pentru alții poate însemna intimitate - țineri de mână, mângâieri etc., alții ating orgasmul fără ca măcar să se atingă, alții practică tantra; alții practică BDSM, alții comunică prin sex etc.
Vedeți, nici aici nu e totul în alb și negru. Nu, în sex nu merge așa. Nu poți să pui etichete sau să impui reguli generale, chiar dacă traversăm niște vremuri în care se încearcă impunerea dictaturii majorității. Însă atunci când vorbim despre sex și despre rolul pe care îl joacă în relații, trebuie să fim foarte atenți la contextul social. Este extrem de important.
Să spui că sexul bun poate garanta o relație bună poate fi adevărat doar într-o anumită măsură, însă nu există 100% adevăr în această afirmație.
O fi oare sexul suficient pentru a avea o relație bună?
P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI
Foto Credit; ourhealthpage.com/