Bărbații își doresc relații, nu sex la întâmplare

Nu, nu m-am tâmpit! Ați citit bine! Bărbații își doresc relații, nu sex la întâmplare. Știu că textul ăsta urmează să contrazică o întreagă cultură a masculinității, care ne învață încă de mici că pentru a fi bărbat trebuie să faci sex cu cât mai multe femei, însă haideți să ne gândim puțin, oare chiar așa e?

Oare chiar toți vrem să fim niște Casanova? Apropo, dacă celebrul personaj nu ar fi existat, oare ce model ar fi avut bărbații de pe planetă. Okay, de acord, haideți să-l ștergem și pe Don Juan 🙂
Acum, v-aș ruga să facem un experiment-luați doi tineri, să zicem de 10 ani. Pe unul îl creșteți cu stereotipul masculului care trebuie să facă sex cu cât mai multe femei, iar pe celălalt îl creșteți în spiritul relațiilor. Reveniți peste 10 ani și vedeți ce se întâmplă!

Știu că mulți invocă natura umană pentru a produce alibiuri anumitor comportamente masculine, însă lucrurile nu stau tocmai așa.

Unul dintre cei care contrazic așa-zisa 'natură' a bărbatului este psihologul Andrew P. Smiler-autorul cărții 'Challenging Casanova: Beyond the Stereotype of the Promiscuous Young Male'. Știți cum numește el această idee a bărbatului care își dorește cât mai mult sex la întâmplare? Stereotipul Casanova!

'Acest stereotip ne spune că principalul interes al bărbaților este sexul, nu relațiile. Asta zugrăvește un tablou al bărbatului blocat emoțional, care este incapabil să se conecteze cu partenera deoarece, hey, este bărbat, iar bărbatul este interesat doar de sex. De aici apare și credința potrivit căreia bărbații nu ar trebui să aștepte să obțină niciun fel de intimitate emoțională cu partenerele lor', spune Smiler.

Cercetările sale contrazic însă acest stereotip. Potrivit rezultatelor cercetărilor efectuate de Smiler, bărbații își doresc relații sănătoase, monogame. 'Toate cercetările pe care le-am făcut arată faptul că bărbații care au mai multe partenere pe parcursul unui an constituie o minoritate. Media stereotipului Casanova este de 3 partenere pe an. Vorbim deci de o minoritate', spune psihologul.

Asta da dilemă!

Și atunci, ce ne facem? Cum s-a ajuns la acest mit al bărbatului care trebuie să-și împrăștie sămânța în cât mai multe femei?

Realitate sau model promovat?

'Totul pleacă de la ideea că bărbații pot avea, cel puțin teoretic, capacitatea de a produce sute de copii pe an și că nu pot fi niciodată 100% siguri de faptul că acei copii sunt ai lor, așa că trebuie să-și împrăștie sămânța și mai mult. Studiile arată însă faptul că dacă vrei să-ți perpetuezi genele, cam trebuie să rămâi alături de copil până când acesta atinge vârsta maturității. Ideea bărbatului care trebuie să-și împrăștie sămânța cât mai mult a pătruns în lumea științifică și în cultura populară în anii '80 și s-a rostogolit în psihologia evoluționară în anii '90. Astfel, ideea s-a bucurat de o sporită atenție a presei', mai spune Smiler.

Revenind la stereotipul Casanova, există și niște cifre interesante în acest sens. Cercetările arată faptul că doar 15% dintre bărbați au 3 sau mai multe partenere de-a lungul unui an. Însă, dacă îi urmărești pe acești bărbați pe parcursul a trei ani, procentul lor scade la 5%. Ce se întâmplă cu ceilalți? Intră în relații!

Drept urmare, după cum vedeți, este ușor să spui că bărbații sunt într-un anumit fel atunci când nu ai și cifre care să demonstreze acest lucru. Însă atunci când apar și cifrele, se pare că bărbații nu mai sunt deloc așa cum credeau unii.

Iar acest lucru are sens. Haideți să admitem că suntem ființe umane și că și noi ne dorim stabilitate, intimitate, iubire, angajament și siguranță!

Chiar sunt curios ce părere aveți despre aceste lucruri...

P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI

Foto Credit: dailymail.co.uk