'Maria + Gheorghe = love!' Mai țineți minte tatuajele alea verzi? Sirena? Ancora?
În vremea copilăriei mele, doar infractorii aveau tatuaje. Acum, chiar și eu am două 🙂 Și nu sunt deloc verzi și nici urâte, ci sunt adevărate opere de artă.
Ce s-a schimbat în acești 27 de ani? Tot! De la percepție și până la tehnologie și tehnici de realizare. În acest moment, să ai un tatuaj nu mai este o problemă, indiferent că ești femeie sau bărbat.
Și totuși, societatea noastră încă mai are un anumit nivel de rigiditate vis-a-vis de oamenii care vor să-și picteze pielea.
Ăsta este și motivul pentru care este bine să ținem cont de câteva sfaturi înainte să ne facem un tatuaj.
Pentru a afla mai multe lucruri, am apelat la Dragoș Macavei, de la Macavei Brothers Ink, cel care s-a ocupat de cel de-al doilea tatuaj pe care îl am.
Dragoș a început să 'bată' acum 15 ani, pe vremea când tehnologia nu era nici pe departe atât de dezvoltată. 'Nivelul era extrem de scăzut. Nu se găsea aparatură profesională, consumabile nici atât și majoritatea artiștilor lucrau cu improvizații, cu vestitul tuș Rotring. La vremea respectivă circulau doar câteva modele pe care și le făceau toți. Acum, lucrurile stau cu totul și cu totul diferit, în sensul că s-a ajuns la un nivel la care pot fi considerate opere de artă. Practic, nu prea mai există limite din acest punct de vedere', mi-a spus Dragoș.
Din capul locului trebuie spus că în prezent există mult mai mult curaj, barierele mentale de pe vremuri fiind doborâte. Astfel, la fete 'încă se păstrează ideea de tatuaje mici, în locuri mai ascunse, chiar dacă sunt și destule fete îndrăznețe, care optează pentru tatuaje mai mari'; în timp ce la băieți 'tendința este să-și umple tot corpul'.
Bine, bine și dacă vrei un tatuaj? De ce trebuie să ții cont?
'În primul rând trebuie să te documentezi foarte bine. Trebuie să vezi la cine te duci, să îi urmărești lucrările. În prezent, există mulți artiști foarte buni, dar și mulți care se grăbesc să intre pe piață și nu prea își dau interesul. Cel mai bine este să mergi pe recomandări.
Un alt aspect de care trebuie să ții cont este acela că vorbim despre un tatuaj, adică despre ceva permanent, ceva ce vei purta toată viața. Drept urmare, trebuie să-ți alegi un model care te reprezintă. La acest capitol, încă există multă nehotărâre. De aceea recomand să mergi pe mâna artistului.
Un alt sfat important este ăsta - nu încerca să copiezi un model existent. Dă-i voie artistului să-și exprime creativitatea.
Cât despre zone, aici fiecare trebuie să-și calculeze foarte bine lucrurile, în funcție de jobul pe care îl are, de meseria pe care o are, de expunere etc.. Încă sunt zone de activitate unde tatuajele pot constitui o problemă. Drept urmare, trebuie să calculați foarte bine acest aspect. Că tot vorbim despre zone, unii evită anumite zone pentru că au auzit că doare foarte rău. Durerea este suportabilă... Nu a murit nimeni de durere. Eu nu aș tatua pe față. Mi se pare că este o zonă foarte expusă și trebuie să ai un anumit statut ca să-ți faci un tatuaj acolo.
La capitolul modele, în prezent se poartă tatuajele realiste, potretele etc. În rest, oamenii trebuie să decidă cu calm, fără să se grăbească, pentru că tatuajele sunt greu de acoperit sau de scos și vorbim despre procese de durată și costisitoare pe deasupra' - mi-a mai spus Dragoș.
Eu mi-am făcut primul tatuaj târziu, undeva pe la 33 de ani. Pe al doilea mi l-a făcut Dragoș acum 1 lună. Ambele sunt pe umeri, deci în zona sigură, adică sub tricou. Așa am ales eu.
Încă nu îndrăznesc să cobor pe antebrațe, pe picioare sau pe piept/spate.
Nu cred că a sosit timpul pentru asta. Dar... cine mă grăbește?
Știu exact cum vreau să arate al treilea tatuaj, însă nu mă grăbesc să-l fac.
Una peste alta, sper că sfaturile v-au fost de ajutor și, dacă alegeți să vă faceți un tatuaj, să optați pentru un artist bun. Eu sunt super mulțumit de Dragoș și vi-l recomand cu căldură. Are mână bună... pe mine aproape că nu m-a durut 🙂
Pe Dragoș îl găsiți AICI.