Recunoștința întreține iubirea

Azi m-am hotărât să scriu din nou despre recunoștință. Este al doilea text pe tema asta, numai că, de data aceasta vom vorbi despre rolul recunoștinței în viața de cuplu.

Așa cum am scris și în primul text, recunoștința este obiceiul de a spune 'mulțumesc' vieții.
Acum, dacă transpunem asta în viața de cuplu, putem spune că recunoștința este obiceiul de a spune mulțumesc în interiorul relației. E? Cum vă sună asta?

Amie Gordon susține că recunoștința are un rol extrem de puternic în iubire. Într-un eseu postat pe site-ul The Greater Good Science Centre de la UC Berkeley, Amie Gordon spune că: 'relațiile se strică atunci când partenerii se tratează reciproc ca și cum totul li s-ar cuveni. Dacă a trata pe cineva ca pe ceva ce ți se cuvine este o otravă, atunci recunoștința ar trebui să fie antidotul'.

Hmmm, oare chiar așa să fie? Ei bine, studiile arată faptul că recunoștința face bine relațiilor. Cum? Simplu - ne ajută să formăm și să menținem legături strânse cu partenerii. 'Bazându-ne pe măsurarea manifestării recunoștinței în cuplurile analizate, ne-am putut da seama cine va rămâne în relație și cine se va despărți în 9 următoarele luni. Definiția recunoștinței nu include doar ceea ce fac partenerii unii pentru ceilalți, ci și cine suntem noi, ca persoane. Nu ești recunoscător doar pentru faptul că partenerul tău a dus gunoiul, ci pentru că ai un partener care înțelege că tu urăști să faci asta. Recunoștința înseamnă să te gândești la calitățile partenerului/ei și să-ți amintești mereu motivele pentru care ai intrat în relație cu el/ea', mai scrie Amie Gordon.

Prin cultivarea recunoștinței în cuplu se formează un adevărat cerc al generozității. Ce înseamnă asta? Că ambii parteneri sunt recunoscători reciproc, reușind astfel să-și mențină relația pe plus.

Specialiștii consideră că acest cerc al generozității are câțiva pași:
1. Încerci să fii o persoană recunoscătoare
Manifestându-ți recunoștința, îi recunoști partenerului valoarea. Nu mai spun că aprecierea în interiorul relației menține relația vie. E simplu! Cum poți să fii o persoană recunoscătoare? Încercând să îți privești partenerul altfel. Te-ai gândit vreodată că partenerul/a tău/ta nu e chiar atât de rău/rea cum crezi, ci tu ești cel/cea care privește dintr-un unghi greșit?

2. Lucrează la păstrarea relațiilor
Cultivând recunoștința în interiorul lor. Să fii motivat să rămâi într-o relație... nu înseamnă totul. Pe lângă asta, trebuie să și acționezi. Studiile arată că oamenii recunoscători sunt ascultători activi, un element cheie în dezvoltarea intimității.

3. Apreciază-ți partenerul/a
Am scris în nenumărate rânduri - aprecierea este vitală în relații. Să recunoști faptul că ai un partener de valoare și să te porți ca atare, îl ajută să se simtă valorizat.

4. Partener apreciat = partener recunoscător
Ăsta este pasul care completează cercul. Un partener care se va simți apreciat este un partener care se va gândi și va acționa în moduri care îl vor păstra în relație.

Cam așa arată cercul generozității în relații.

Cu toate acestea, Amie Gordon susține că recunoștința nu este întotdeauna răspunsul. Dincontra, uneori te poate răni. De aceea, recunoștința este bună doar dacă relația este bună. 'Oamenii vor să rămână în toate relațiile. Există cazuri de relații abuzive unde chiar nu trebuie să rămâi. Să cauți momentele de recunoștință în relații nesănătoase... este un lucru care te poate încuraja să stai în relații din care ar trebui să iesi', susține Amie Gordon-cercetător la Univesitatea din San Francisco.

Foto Credit: beliefnet.com/

P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI