'Fiecare om are trei vieți: una publică, una privată și una secretă'. Am văzut citatul ăsta într-un text scris de Otravă și mi s-a părut okay să-l folosesc pentru a scrie despre fantezii.
Să disecăm puțin citatul, asociindu-l cu relațiile. Viața publică este cea pe care o afișezi atunci când ieși în lume, atunci când cunoști pe cineva.
Este acea 'vrăjeală' care atrage, acel tip de seducție cârlig. Când ies în lume și se cunosc, oamenii își etalează cele mai tari atuuri. Asta nu înseamnă că sunt perfecți, ci doar că-și trimit la înaintare cele mai bune 'armate'.
Etapa a doua - viața privată - apare în momentul în care cei doi au trecut peste cunoașterea publică și își arată cât de cât restul 'armatelor'.
Ei bine, cea de-a treia viață, cea secretă, cea profundă, nu se vede imediat. Culmea e că uneori nu se vede deloc. Aici putem vorbi despre fantezii, despre gândurile alea care pot atrage sau, după caz, pot speria.
Ce facem cu fanteziile? Le exprimăm sau le ținem pentru noi? Miercurea trecută, la evenimentul de la Corks, am ridicat această întrebare. Și am ales așa, deoarece, de-a lungul anilor, am întâlnit două tipuri de mentalității: unii care spun că fanteziile nu trebuie să fie exercitate în cuplu, ci cu oameni necunoscuți; și alții care spun că dincontră, fanteziile înseamnă cunoaștere, încredere, deci trebuie îndeplinite în cuplu.
De la bun început trebuie să spunem că fanteziile sunt un produs al imaginației. Unii vor spune că reprezintă ceva rău, însă eu consider că ele sunt motorul care menține relațiile vii. Să fim serioși, oricât de mult ne-ar plăcea partenerul/a, oricât de îndrăgostiți am fi, în orice relație apare atenuarea pasiunii. Atunci când se întâmplă asta, pentru a evita rutina, chiar ai nevoie de fantezii.
După cum se poate vedea, fanteziile nu sunt doar un produs al imaginației, ci și o invitație la cunoaștere. La cunoașterea profundă a celuilalt. Ele se rezumă la asta: te invit să-mi cunoști cele mai adânci gânduri... pentru că am încredere în tine! Ce înseamnă asta? Deschidere totală!
Fanteziile sunt un cec în alb al încrederii! Cum să refuzi așa ceva? Cum să spui că iubești, dar să nu accepți să-l cunoști pe celălalt până în cele mai adânci zone? Nu vi se pare bizar?
Și totuși, de multe ori se întâmplă ca unul dintre parteneri să se simtă jenat sau, de ce nu, atacat de fanteziile celuilalt. Ce faci în acea situație? Pui capac? Sau negociezi? Să ne înțelegem, fantezia are o puternică latură a jocului. Gândiți-vă la role play, gândiți-vă la aceste superbe scenarii care ne ajută să ne transpunem într-o lume cu totul nouă, dar care ne produce plăceri atât de mari. Practic, tu rămâi în același apartament, doar gândurile tale redesenează tot cadrul desfășurării acțiunii. Nu ai nevoie de costume, jucării, deplasări sau mai știu eu ce. Poți să mergi doar pe mâna gândurilor, pe mâna imaginației.
Iar dacă ai o imaginație mai puțin dezvoltată, mergi pe mâna celuilalt. Cu încredere! Este o persoană care te iubește, deci nu are nici cea mai mică intenție să-ți facă rău. Drept urmare, în loc să-i închizi ușa-n nas, în loc să-l refuzi, transmițându-i mesajul: nu vreau să te cunosc; încearcă să privești lucrurile astea cu detașare și curiozitate. Asta nu înseamnă să accepți ceva ce nu dorești să faci, dar nici să refuzi din start orice propunere.
Gândește-te că este o poveste, iar în cuplu, mai ales acolo unde există încredere, nu există limite la nivelul fanteziilor.
Pentru a vă putea bucura de fantezii, trebuie să încetați să le mai priviți ca pe ceva urât. Ele nu sunt doar un exercițiu de imaginație și de cunoaștere, ci și un util exercițiu de comunicare. Fanteziile au rolul de a suda cuplul, nu de a-l distruge.
Esther Perel spune foarte frumos: 'nu poți să distrugi fanteziile cuiva doar pentru că ție nu îți plac. Mintea erotică este sensibilă la cenzură și știe când să se închidă, însă nu va accepta să stea așa mereu'.
Am mai scris-o și cu alte ocazii și o repet- fără imaginație/fantezie, iubirea nu are nicio șansă! Fără fantezie, relațiile sunt condamnate la stingere prin plictis. Drept urmare, nu îți place o fantezie? Nicio problemă, fă un compromis, discută și rescrie acea fantezie, astfel încât să vină în întâmpinarea dorințelor tale. Ce înseamnă asta? Deschidere și interes. Participi, nu refuzi! Te joci! Ceea ce înseamnă că îi transmiți partenerului că vrei să rămâneți împreună!
De-a lungul vremii, mi-au scris multe persoane care nu știau ce să mai facă, persoane nemulțumite, nefericite de viața lor. Pe unele chiar le-am întrebat: când ai încercat ultima oară ceva nou?
Ne plângem că relațiile noastre nu merg, că nu mai e cum a fost, dar nu facem nimic pentru a schimba situația. Nici măcar nu se gândim cum a fost la început. Nu cumva imaginația/fantezia domina climatul acelei etape a relației? Ce a dispărut acum? Nu cumva fix fantezia?
Pe lângă nevoia de stabilitate, creierul nostru are nevoie și de nou. Altfel, îți va spune că s-a plictisit. Cum poți aduce ceva noi? Prin fantezie!
Tot Esther Perel punctează niște nuanțe interesante: 'Fantezia este o poveste. Sexul este instinct, este ceva biologic. Erotismul este sexualitate transformată în imaginație. Toți avem aceste resurse. Imaginația este cel mai puternic agent erotic. Nu cubulețele de pe abdomen, nu lungimea penisului, ci imaginația. Fantezia aduce în viața ta speranță, joacă și mister'.
Vedeți? Ce complexă este imaginația noastră? Ce rol important are?
Țineți minte un lucru extrem de important: mintea omului nu se vede, ci se descoperă prin fantezii! Încercați! Nu aveți nimic de pierdut!
P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI
Foto Credit: picturecorrect.com/