'Nu am putut să mă abțin!' sau 'nu am putut să mă controlez'! Vă sună cunoscut? Sunt vorbe pe care le tot auzi zi de zi. Oriunde: la muncă, pe stradă, acasă... mai ales în timpul certurilor.
Ce înseamnă 'nu am putut să mă abțin'? Probleme la capitolul auto-control!
În vremurile actuale, există o adevărată modă de a pune față în față două tipuri de comportament: imatur vs matur!
Diferențele dintre ele sunt majore însă, dacă ar fi să scurtăm, am putea spune un singur cuvânt: auto-control!
Auto-controlul ține cumva de maturitate! Denotă o doză de echilibru și de cunoaștere.
Din păcate, cei mai mulți oameni doar reacționează la stimuli. Iar reacția lor este pur emoțională. Îi dau dreptate lui Kain Ramsay când spune că nu are încredere în oamenii care reacționează. Așa este. Sunt de acord. Oamenii ăștia sunt trăiți din exterior spre interior, ceea ce mi se pare aiurea.
Ce înseamnă asta? Că reacția lor depinde de stimulii care vin spre ei, nu de ceea ce sau de cine sunt ei cu adevărat. Să presupunem că cineva îi spune unei persoane că este minunată! Care este reacția? Wow, ce frumos. În anumite cazuri, nici nu s-a terminat bine complimentul, că persoana aia deja se vede într-o relație 🙂 Vedeți... mici shoturi de bine! Shot-uri date pe gât fără a fi procesate.
Ei bine, dacă același stimul este negativ, adică persoanei care doar reacționează i se spune că este urâtă sau incompetentă sau orice altceva, ce se întâmplă? În loc de 'wow', reacția este 'FMM'.
Vedeți? Atunci când trăiești în funcție de stimulii care vin spre tine, adică dinspre exterior spre interior, ești cât se poate de oscilant și, îndrăznesc să spun, vulnerabil!
Vestea bună este că poți alege și altfel 🙂 Adică să răspunzi, nu să reacționezi! Ce înseamnă să răspunzi? Să fii responsabil, adică să ai abilitatea de a răspunde la stimulii care vin spre tine. Pe scurt, să fii matur!
Asta înseamnă că îți cunoști foarte bine valoarea, știi foarte bine cine ești și că viața ta este trăită din interior spre afară și nu invers. Asta înseamnă stabilitate, echilibru, siguranță!
Astfel, indiferent de calitatea stimulului, indiferent că este negativ sau pozitiv, tu ești capabil să oferi un răspuns rațional. Pentru că, da, răspunsul este rațional.
Să presupunem că cineva te face prost/ă! Tu ce faci? Te enervezi și îi răspunzi? Ați văzut ce se întâmplă în cazurile astea cu cei care reacționează? Își scanează adversarul și încep să-i găsească sau să-i fabrice defecte. Ei văd un conflict și vor să câștige! Primitivii din creierul lor acționează la baionetă 🙂
În schimb, dacă răspunzi, în scenă intră diplomații din creierul tău. Ăștia știu să analizeze situația și să răspundă în funcție de situație, fără să escaladeze conflictul.
Okay, te face cineva prost? Ce impact au cuvintele alea asupra ta? Te cunoaște persoana respectivă? Nu? Atunci de unde știe? Tu îți cunoști valoarea, ești conștient de cine ești și ce poți să faci, așa că e clar că celălalt are o zi proastă. Are vreun sens să îi sari la beregată? Nu! Ar fi o pierdere de timp și o schimbare radicală de stare. El deja se află în starea aia, deci este antrenat. Și atunci, nu mai bine îl lași în bobii lui și îți vezi de drum?
E simplu și cât se poate de igienic. Te face prost, iar tu îi spui: 'este părerea ta, o zi bună!'
Și gata!
În schimb, dacă reacționezi emoțional, conflictul escaladează, tu devii vulnerabil - atenție, ești trăit din exterior spre interior, deci baza ta este de paie - și crede-mă, vei ajunge rapid, chiar și dacă ai câștigat 'lupta', să te întrebi: oare nu cumva avea dreptate?
Și gata, ai căzut!
De partea cealaltă, atunci când răspunzi, când ești rațional, rămâi tu! Nu se schimbă nimic pe niciun plan.
Să ne raportăm puțin la relații!
Să luăm cazul omului emoțional. Nu contează că e femeie sau bărbat.
Iese la o întâlnire și ce face? Se grăbește să între în relație. Este atât de mult influențat/ă de complimente, încât nu vede întregul peisaj. Aici cred că putem aplica teoria icebergului. Ce înseamnă asta? Că emoționalul vede vârful, însă nu ține cont de ceea ce se află sub apă. Iar acolo pot exista acumulări serioase de lucruri distructive: mânie, ură, invidie, abuz, egoism, nascisism, violență, lipsă de respect etc... Care sunt efectele? Tristețe!
La început totul e bine, iar când ceea ce se află sub apă iese la suprafață, lucrurile se schimbă, se degradează rapid.
Concluzia? Omul ăla nu mai știe cine este! Este jos!
În partea cealaltă, cel care răspunde, raționalul, este capabil să proceseze complimentele, să analizeze ceea ce simte; însă nu sare imediat în relație, ci spune: interesant, primul pas este promițător. Hai să vedem ce mai descoperim sub apă. Înțelegeți nuanța?
Persoana asta este dornică să cunoască, dar fără să se arunce cu capul înainte. Este o persoană care răspunde matur la stimuli.
Cam așa arată diferențele. Din păcate, cei mai mulți oameni ratează complet capitolul auto-control și reacționează.
Or lucrurile sunt clare - avem un ciclu care arată așa: gânduri, sentimente, acțiuni și efecte!
De modul în care reușim să controlăm acest ciclu ține capacitatea noastră de a ne face viața fericită sau de a o transforma într-un coșmar emoțional.
Sigur, nu poți să-ți controlezi toate gândurile care îți trec prin cap. Sigur, nu toate gândurile care-ți trec prin cap sunt bune. Însă poți să-ți controlezi gândurile asupra cărora te concentrezi. Așa și cu stimulii. Poți să-i controlezi. Nu e mare șmecherie. Trebuie doar să înveți.
Asta nu înseamnă să te transformi într-un robot, ci într-o persoană capabilă să-și protejeze viața de stimulii negativi.
O fi atât de greu?
P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI
Foto Credit: boldsky.com/