'S-a dovedit a fi un prost!', 'Nu credeam că se va întoarce la fosta', 'M-a cerut în căsătorie după o lună, însă făcea același lucru și cu alta', 'am crezut că pot să-l schimb', sunt reacții pe care le primesc în privat de la doamne și domnișoare dezamăgite.
Toate au în comun un lucru: graba cu care își aleg partenerii! Graba, combinată cu neatenția și cu imaginea greșită despre ce înseamnă o relație.
Care este rezultatul? Tristețe și suferință! Grupa mare!
Zilnic primesc astfel de mesaje, care mai de care mai complicate. În multe cazuri, neatenția costă, iar nota de plată poartă nume: Andreea, Dragoș etc... Neatenția lasă în urmă copii! Iar copiii chiar nu au nicio vină, însă, din păcate, vor suporta consecințele alegerilor greșite pe care mamele lor le-au făcut.
Și atunci, în mod firesc, pică întrebarea: oare de ce își aleg femeile parteneri atât de nepotriviți? Să fie ceva cu bărbații? Sau au ele mici probleme la capitolul criterii de selecție?
Cele mai importante motive le-am găsit la Harriet Lerner - autoarea unor cărți precum: 'The Dance of Anger' sau 'Why Won't You Apologize: Healing Big Betrayals and Everyday Hurts'. Ea expune principalele motive pentru care femeile își aleg parteneri nepotriviți într-un articol publicat pe Psychology Today.
Să le luăm pe rând:
1. Momentul
În multe cazuri, se întâmplă ca femeile să se îndrăgostească în momente emoționale dificile: divorț, înainte de despărțire, moartea unei persoane apropiate etc... Este foarte importantă starea în care te afli atunci când te îndrăgostești. Dacă starea ta este una pe minus, există mari șanse ca alegerea ta să fie una pripită.
2. Flama de început
Se spune că dragostea e oarbă! Eu aș spune că prostia! Și nu greșesc, pentru că dragostea te face prost 🙂 Este ca un drog, un drog hormonal care-ți întunecă rațiunea. Astfel, există șanse ca tu să nu îl vezi pe partener așa cum este și să crezi că este wow, când el este mai degrabă ... not! Ce face hormonu' din om...
3. Idealizarea
Eeee, am scris de zeci de ori despre asta! Și tot se întâmplă 🙂 Îl vezi, începi să arzi ca un fitil, îi pui o mantie peste ceea ce este de fapt și nu îi vezi defectele. Mare problemă asta. Mare de tot. Iar când te trezești... casa este plină de copii, iar sufletul este plin de buruieni.
4. Disperare și frică
Aici intervine treaba aia cu ceasul biologic. Când aud fraza aia cu: 'ceasul meu bate mai repede', jur că îmi vine să spun: 'atunci schimbă-l!. Ia-ți unul mai bun' 🙂 Serios. Multe femei se simt amenințate de presiunea de a 'avea un rost' și fac niște greșeli cumplite. Aici intervine acel 'the second best' - adică nu partenerul care rezonează cu tine din toate punctele de vedere, ci rezerva, ăla care nu e cine știe ce, dar măcar își dorește o familie. Și timpul trece și tu începi să te plictisești și te trezești scriindu-mi că singuranța nu e suficientă. Ce să zic, atunci când optezi pentru un astfel de partener, să nu te miri că după 3-4 ani te vei simți de parcă ai murit.
5. Lipsa de concentrare
Asupra a ceea ce ai de făcut. Te simți ca un sac ce trebuie umplut, iar primul venit va fi, cu siguranță, soluția ideală. El nu știe de la bun început faptul că va deveni unic răspunzător de modul în care se va desfășura viața ta. Însă ia întreabă-te: cum va reacționa când va afla?
Iată cele 5 motive pentru care femeile își aleg parteneri nepotriviți. Solide, ce să zic. Nu că ar fi singurele.
Ei bine, pentru a evita situațiile astea, Harriet Lerner oferă și 6 soluții:
1. Nu te grăbi și încearcă să îl cunoști temeinic
Mi s-au tocit buricele degetelor de cât am scris pe tema asta.
2. Nu te izola de celelalte relații. Fericirea noastră depinde de calitatea relațiilor pe care le avem. Or dacă tu te rezumi doar la relația romantică și aia e proastă... unde e fericirea? Partenerul se cunoaște cel mai bine atunci când se află între prieteni și în familie. Acolo se văd toate lucrurile pe care le-ar putea ascunde.
3. Nu renunța la propria independență!
Asta înseamnă să nu renunți la tine, la nevoile și dorințele tale. Multe femei fac chestia asta, iar atunci când relația scârțâie... se trezesc că nu mai știu cine sunt.
4. Nu evita conflictele doar pentru a păstra armonia în relație. Nicio relație nu este scutită de conflicte. În schimb, învață să comunici corect și eficient ceea ce simți.
5. Nu ține socoteala părților bune și părților rele din relație.
Nu la asta se rezumă o relație.
6. Nu uita că întotdeauna poți reînvia sentimentele dintre voi. Asta în cazul în care le lași să dispară... O relație sănătoasă se menține cu apreciere, respect, implicare, grijă... deci cu valori.
În concluzie, aș spune așa: vrei să ai parte de o relație frumoasă? Deschide bine ochii, privește-te, analizează-te, vei ce îți dorești și încearcă să alegi în consecință! Grabanu-ți va aduce niciodată fericire, ci doar suferință și dezamăgiri.
Foto Credit: bustle.com/