La finele săptămânii trecute, am lansat o întrebare pe grupul privat al paginii de blog: care sunt criteriile după care vă selectați partenerii?
Răspunsurile au variat foarte mult. Unii au optat pentru aspect fizic și chimie, alții pentru simțul umorului, alții pentru principiile de viață comune, alții pentru pachet complet: chimie, aspect fizic, valori.
Cert este că întrebarea nu este deloc ușoară. Iar acest lucru se întâmplă deoarece oamenii nu sunt obișnuiți să fie concreți cu ceea ce-și doresc atunci când își caută un partener.
În cele mai multe cazuri, se merge pe ideea: 'lasă că vedem noi ce se întâmplă!' Și uite așa mă trezesc cu mesaje de la persoane demoralizate, triste, scârbite de viață. Sunt persoane care mai degrabă au sperat, decât au ales, persoane care culeg cu ambele mâini roadele alegerilor greșite.
Oricât de dureros ar părea, oamenii ajung în situații disperate deoarece nu au știut să aleagă. S-au lăsat amagiți de suprafață, de câteva criterii extrem de superficiale, fără să vadă ce calități umane posedă partenerii aleși. Valabil și pentru bărbați și pentru femei.
Din păcate, în multe relații, principiul icebergului funcționează perfect. În plus, cei mai mulți aleg soluții, nicidecum parteneri. Ăsta poate fi motivul pentru care se aleg funcții, nu oameni.
Okay, dar pentru a alege corect, ce trebuie să facem?
În primul rând, să nu mai confundăm ceea ce face un om cu cine este!
Este primul pas extrem de important.
Faptul că este avocat sau medic sau jurnalist sau blogger sau artist sau mai știu eu ce, nu îi conferă în niciun fel vreo calitate umană.
Dacă la întrebarea: cine este partenerul tău? - tu răspunzi cu: 'un avocat tânăr, cu simțul umorului, bine situat financiar' etc... înseamnă că ai ales/îl vezi (ca pe) o soluție. Îl vezi ca pe soluția la toate problemele tale: financiare, de statut etc...
Dacă la acceași întrebare, tu răspunzi cu: un om sincer, iubitor, implicat, onest, matur, generos; atunci ai ales un partener.
Vedeți, meseria.cariera este una, calitatea umană este altceva. Atenție! Cele două nu se întâlnesc în mod automat.
Există avocați mincinoși, duplicitari, violenți? Există!
Există medici imaturi, zgârciți, mincinoși? Există!
Iar aceste 'calitați' pot fi întâlnite la orice om, indiferent de meseria pe care o are.
De aceea spun: dacă vreți să aveți parte de relații frumoase și sănătoase, nu mai confundați meseria cu calitățile umane. Asta este o greșeală care costă enorm!
Încercați ca atunci când vă alegeți partenerii/ele să căutați valorile umane. Ele sunt cele vor construi relația voastră, nu meseria sau contul din bancă. Sigur că e important și ceea ce face, însă haideți să nu mai punem caii înaintea boilor.
Asta nu înseamnă robotizare, nici măcar pragmatism. Asta înseamnă să conștientizezi faptul că o relație sănătoasă are nevoie în primul rând de valori umane clare. Fără ele nu va funcționa. Poate fi ăla șef peste cea mai mare multinațională de pe planetă.
Tu nu vei trăi cu funcția lui, ci cu el, cu omul. Iar dacă el este mincinos, duplicitar, neimplicat și imatur; mi-e greu să cred că funcția lui te va mai putea ajuta la ceva. Îți spun eu, funcția nu va conta!
Iar relația ta numai sănătoasă nu va fi.
Așa că, după ce citești acest text, încearcă să-ți pui două întrebări: cine sunt eu? și cine este partenerul/a meu/mea? Sunt două întrebări extrem de importante, crede-mă.
Sunt întrebări care te ajută să vezi mai bine lucrurile și să-ți evaluezi corect alegerile.
Știu că la întrebarea: cine sunt eu? toți avem tendința de a umfla puțin realitatea; însă crede-mă, dacă ești o persoană iubitoare, creativă, generoasă, matură... acea mică exagerare nu va distorsiona decisiv realitatea.
Încearcă să răspunzi la aceste întrebări și vezi ce vei afla despre tine și despre relația ta.
Succes!
Foto Credit: authorlove.com/