Ministerul Educației ne crede tâmpiți!

A început școala! Yeeeey! Mii de poze au invadat rețele de socializare. În realitate, la ora 8.30, eu am văzut copii plângând 🙂 'Nu vreeaaaau', țipa un băiețel blond. Așa e, nu le place școala. Și... pe bună dreptate. Știu foarte bine ăia mici de ce! Nu le place pentru că școala nu are legătură cu ei.

Fiica mea a început clasa a cincea. Pe bancă, copiii au găsit două manuale: cel de Educație Fizică și Sport (nu vă grăbiți să vă faceți cruce) și un Compendiu introductiv pentru gimnaziu.
Parcă văd ședința de la Minister:
- Domnilor, ce facem? Iar începem anul nepregătiți și ne-o trag părinții fără lubrifiant.
- Facem un compendiu...
- Un ce?
- Luăm câte puțin din mai multe materii, punem niște personaje colorate, ca să-i prostim definitiv pe copii, iar părinții nu vor spune nimic. Pun gâtul că vor spune: măcar au avut ceva pe bancă, nu ca în alți ani.
- Perfect. Câștigăm puncte electorale cu asta. Treceți la treabă.

Doar nu credeți că s-a gândit cineva la copii sau la părinți... Nu! Învățământul este o mare afacere. A lor!

Azi, după ce am trimis-o pe aia mică la clasă, am discutat cu câteva mame. Îmi spuneau că băieții lor deja întreabă despre spermă! Ați citit bine - despre spermă. Și nu doar că întreabă, însă își dau cu părerea despre ce este, cum arată etc...

Buun! Acum, să o luăm cu începutul. Am fost tare curios să văd ce Doamne iartă-mă înseamnă manualul de Educație Fizică și Sport.

Prima întrebare pe care am adresat-o ieri, în timpul unei emisiuni la B1 TV, a fost: pentru ce?

Prezentatoarea mi-a citit două pasaje din manual: ce este mersul și ce este târârea! Am rămas ca oaia-n pantă! Serios. Chiar ai impresia că un copil va fi impresionat de informația aia? Se cațără în copaci și pe leagăne de ani de zile și s-a târât prin toate tuburile posibile din parcuri. Chiar crezi că va sta prea mult cu ochii în cartea ta? Sau se va interesa de lucruri care îl preocupă?

Inițial, am crezut că prezentatoarea face mișto de mine. Până azi, când am pus mâna pe manual. Veste proastă: nu a făcut mișto 🙁

Vreți câteva exemple?
Să începem:
scoala5
'Poziția fundamentală la handbal! Procedee tehnice specifice portarului!'
- Ce?, mi-am spus în minte. Ăsta este un manual pentru copii de clasa a cincea sau pentru studenții în anul I la Educație Fizică și Sport?

Mai vreți?
scoala3
'Exerciții fizice pentru influențarea selectivă a aparatului locomotor'. Bă, esti prost? Jur că mi-am adus aminte de facultate. Manualul ăsta parcă este scris pentru viitorii profesori, nicidecum pentru copii.
socala21
Ăștia transformă gimnaziul în pepinieră pentru viitorii profesori. Altfel, chiar nu văd o explicație logică pentru toate informațiile astea sau pentru acest manual. Nu mai spun că există informații despre fotbal - Iris a mea va fi încântată; sau rugby - aici fac pariu că va dansa de bucurie.

Dar, azi, la începutul școlii... copiii au avut ceva pe masă! Iar parinții au fost prostiți... din nou!

Trecem la Compendiu, o zeamă extrem de subțire.
Cuprinsul mi-a sărit în ochi din secunda 1.
scoala15
La capitolul OM și EDUCAȚIE, mi-a sărit în ochi Cultul Penticostal. Okay, de ce?
Mi se pare o întrebare firească. De ce doar două culte? În clasa a 5-a sunt doar două culte religioase? Unde sunt catolicii? Unde sunt musulmanii? Etc...

Cum au ajuns cei de la Minister la decizia de a trece Cultul Penticostal în acest manual? Care este relevanța acestei menționări? Aș dori să-mi răspundă și mie cineva!

Curios din fire, am aruncat o privire la Religie - Cultul ortodox.
Fiți atenți aici:
scoala2
Acum, că am aflat cum a apărut prima familie (scrie și despre soț și soție, apropo - promit să revin cu poza); ar fi interesant ca ăștia mici să întrebe, justificat de altfel, cum a apărut a doua? Sper ca cei de la minister să fie pregătiți cu un răspuns pe măsură. Nu de alta, dar copiii chiar nu sunt tâmpiți.

Mai jos, în aceeași pagină, există niște exerciții. Da, ați citit bine. Ia să vedem...
scoala7
Întrebare: ce se va întâmpla cu copiii care vor bifa Fals peste tot? Presimt că voi avea niște discuții interesante la ședințele cu părinții 🙂 Nu, nu sunt ateu!

La Cultul Penticostal nu m-am uitat, dar promit să revin 🙂

Buun, singurele capitole care pot părea interesante - nu am lecturat cu atenție încă - sunt cele legate de Gândirea critică și drepturile copilului și de Dezvoltarea personală.

La Dezvoltare personală, mi se pare puțin forțat să îi înveți despre feed-back, deși pot fi de acord cu asta și mi-a plăcut modul în care copiii sunt invitați să se cunoască. Da, pot spune că ăsta este genul de materie care chiar le poate capta atenția.

Din păcate, din nou, pentru a câta oară, mi se pare că iar ni se aruncă praf în ochi și, singurul lucru care ne rămâne de făcut este să ne gândim la meditații.

Sunt sigur că ăsta este un subiect separat la ședințele de la Minister.

La final, am și eu niște întrebări:
1. Cine a decis să scoată manualul de Educație Fizică și pe ce s-a bazat?
2. Cât a costat tipărirea acestui manual?
3. Cum a fost posibil ca ăsta să apară la timp și celelalte nu?
4. Cine a alcătuit compendiul și pe baza căror informații?
5. Cât a costat acest compendiu?
6. Cine a supervizat și cine a dat okay-ul pentru tipărirea acestui compendiu?

Sunt întrebări firești. Nu de alta, dar mafia din învățământ chiar trebuie să dispară!