Acum câteva zile am făcut un studiu - i-am întrebat pe cititori de ce au divorțat/s-au despărțit? 500 de răspunsuri în nici 24 de ore (la vedere sau în privat). Wow!
Sincer, multe răspunsuri m-au șocat. De ce s-a întâmplat acest lucru? Pentru că am realizat cât ușor putem lua decizii care ne pot afecta viața pe termen lung. Și nu în sens pozitiv .
Mi-am dat seama ce ravagii pot face clișeele legate de iubire și relații în viețile oamenilor.
Un simplu clișeu, cum este: 'inima nu ține cont de reguli', poate produce adevărate dezastre.
Care este drumul către dezastru?
Primul pas este să crezi că 'inima nu ține cont de reguli'.
Haideți să disecăm puțin vorba asta, pentru că mi se pare interesantă. Ați văzut desenele alea care circulă pe net? Un bărbat și o femeie care stau spate în spate - creierul lui este conectat la inima ei? Asta este reprezentarea perfectă a acestui clișeu stupid.
Cum ar veni, el vine cu mintea, iar ea vine cu inima. Care inimă? Inima înseamnă, de fapt, emoții. Bun, acum haideți să ne ocupăm puțin de emoții. În primul rând, centrul lor de control se află în creier, așa că haideți să încetăm prostiile astea romantico-siropoase.
Apoi, vă întreb: emoțiile voastre zburdă de nebune? Dacă da, atunci putem vorbi fără nicio problemă despre imaturitate. Ce înseamnă asta? Că ești trăit/ă din exterior spre interior și că depinzi de stimulii din afară. Nasol moment! Jur că nu mi-ar plăcea să trăiesc lângă o asemenea persoană.
De ce spun asta? Pentru că este nesigură! Dacă o tratezi okay, persoana aia este fericită. Dacă o critici... ai pus-o! Totul se schimbă radical. Ce s-a schimbat? Calitatea stimulului extern.
Acum, să revenim la 'iubirea nu ține cont de reguli' - exact asta înseamnă: ești o persoană imatură care se aprinde de la orice stimul pozitiv care îi iese în cale. Fără să aibă pic de control.
Ce se întâmplă atunci când te aprinzi din orice? Faci proiecții și iei decizii proaste, fără să mai aloci timp cunoașterii. Sari peste etape ale relației și mai mult, poți lua decizii finale - cum ar fi căsătorie sau copii -, după care te poți trezi că 'prințul' era de fapt zmeul.
Persoanele care se lasă trăite de 'inimă' nu au ceea ce se numește auto-cotrol, deci maturitate și nici nu își construiesc niște criterii de selecție sănătoase. Nu, ele doar ard, pentru că, nu-i așa, 'inima nu ține cont de reguli'. Scuza perfectă!
Au aceste persoane așteptări? Au! O grămadă! Pe ce se bazează așteptările lor? Pe nimic! Pe iluzii. Câtă vreme sunt trăite exclusiv de emoții, criteriile nu mai contează. Rezultatul? Suferință! Garantată!
Și uite așa, ajungi ca peste câțiva ani să te consideri victima unei relații, așa cum am scris ieri. De fapt, nu ești victima unei relații, ci victima unor decizii eronate, decizii care au avut la bază un sistem de credințe greșit. Cu iertare o spun, dar atunci când ai un sistem de credințe eronat, bazat mai degrabă pe iluzii, decât pe cunoaștere, atunci să nu te aștepți să trăiești ca în povești.
Știu că pragmatismul meu îi poate speria pe romantici, însă chiar văd ce se întâmplă în jur. Mai mult, am citit cele 500 de comentarii. Chiar o să fac o întâlnire pe tema asta. La Corks! Curând.
Spre deosebire de psihologi, care cred că oamenii sunt bolnavi, eu am o altă abordare. Nu, oamenii nu sunt bolnavi - și aici vorbesc la modul general, fără să mă refer la particularități - ci nu știu!
Nu au informația necesară pentru a-și putea construi relații sănătoase. Mulți nici măcar nu cred că există acest gen de relații. De ce? Pentru că sistemul lor de credințe le-a adus atâta nefericire, încât au ajuns să creadă că așa e normal. Veste bună, nu e așa! Deloc!
Totul se poate schimba, însă pentru asta este nevoie de deschidere spre cunoaștere și de auto-cunoaștere temeinică. Sunt două procese de durată, însă schimbările pot fi spectaculoase.
Ce zici? Te bagi?
Putem începe de AICI
Foto Credit: theanatomyoflove.com/