Săptămâna trecută am lansat două întrebări pe grupul meu de discuții: 'de ce ați divorțat/ v-ați despărțit?' și 'de ce ați intrat în relații/ v-ați căsătorit?'
Răspunsurile au fost extrem de interesante. Spre deosebire de credința generală, potrivit căreia relațiile nu prea mai țin, am observat că sunt destule relații care rezistă după mai bine de 20 de ani.
Cu toate acestea, au existat și răspunsuri care m-au speriat puțin. Să vă dau câteva exemple: 'sex de calitate', 'de gura lumii', 'am considerat că este alesul', 'eram convinsă că am nevoie de cineva care să mă ajute constant', 'credeam că ăsta este firescul lucrurilor', 'ca să intru în rândul lumii și din convingerea că am găsit un băiat de casă'.
Sunt câteva răspunsuri care se bazează pe... nimic!
Azi vreau să vorbim despre așteptări în relații.
Aici există două direcții de dezbatere: una care susține că e mai bine să nu ai așteptări de la relația ta și a doua, care susține că, dincontră, trebuie să ai așteptări ridicate dacă vrei să ai o relație sănătoasă.
Să le luăm pe rând:
1. Să nu ai așteptări de la relație
Cum vine asta? Ce relație mai e aia? Fără așteptări, nu putem vorbi despre criterii sănătoase de selecție și, deci, riști să-ți bagi în viață toți abuzatorii și psihopații. Cum poți să spui: am o relație foarte mișto, dar nu aștept nimic de la ea? Cum poți construi încrederea în cuplu fără să ai așteptări de la relația ta? Cum poți să-ți respecți partenerul dacă nu aștepți/vrei nimic de la el?
2. Să ai așteptări de la relații
În primul rând, ar fi cazul să punctăm de la bun început ce înseamnă așteptări? Și aici există două variante: așteptări realiste și așteptări nerealiste.
La așteptările nerealiste e simplu: ai văzut o persoană, ți-a plăcut, te-ai aprins și i-ai aplicat una bucată proiecție fără să o cunoști. Se întâmplă des acest lucru, iar rezultatul cam doare.
Dincolo, la așteptările realiste, vorbim despre credința că relația se va dezvolta, credință care te motivează și te face să te implici în relația ta. Dacă n-ai avea așteptări, de ce te-ai implica?
Chiar nu are sens.
Așteptările realiste se bazează pe câteva elemente extrem de importante:
1. Criterii serioase de selecție
Aici nu vorbim despre aspect fizic sau funcție. Nu vei trăi în casă cu o funcție sau cu niște bicepși, ci cu un om, cu niște trăsături de caracter care pot să-ți facă viața mai bună sau ți-o pot transforma într-un coșmar. Tocmai acele criterii sănătoase de selecție te ajută să elimini trăsăturile de caracter care-ți pot distruge viața.
2. Răbdarea
Este un alt atribut al relațiilor sănătoase. Ce înseamnă asta? Timp alocat pentru cunoaștere. Timp alocat pentru construirea respectului reciproc, pentru construirea încrederii și a spațiului sigur - elemente atât de necesare bunei funcționări a oricărei relații.
3. Credința
Că relația ta va funcționa. Asta te motivează să te implici zi de zi. Fix micile momente de conectare zilnică întăresc încrederea între parteneri.
4. Adaptarea și ajustarea
Aici vorbim despre flexibilitate și deschidere spre nou. Noul apare constant în relații, oricât de mult ne-am dori noi ca lucrurile să rămână la fel. Nu rămân! Relația se schimbă zi de zi, iar tu trebuie să fii capabil/ă să te adaptezi noilor condiții sau să ajustezi anumite lucruri.
5. Maturitatea
Aici vorbim despre capacitatea de a ne asuma rolul în propria relație, despre dorința de a fi în fiecare zi cel mai bun partener, despre dorința de a reuși împreună, despre capacitatea de a lua decizii împreună.
Poate că sună complicat, însă relațiile de calitate se muncesc, nu vin de la sine. Sigur, pe de altă parte, suntem oameni și suntem supuși greșelii.
Cu toate acestea, ar fi interesant să și învățam ceva din greșelile vieții. Nu de alta, dar ar fi păcat să fim premianți la școală și repetenți la școala vieții, nu credeți?
Foto Credit: lifeofpri.blogspot.ro/