Intimitatea este un veritabil dialog al profunzimilor. Este o conectare totală a tuturor palierelor dezvoltării umane.
Intimitatea înseamnă unitate, putere, substanță și se poate caracteriza prin: respect, încredere, comunicare eficientă și sănătate.
Fac pariu că, cel puțin în anumite perioade ale vieții, toți oamenii își doresc acest lucru.
Cu toate acestea, intimitatea nu se obține atât de ușor. Ea are nevoie de timp și de cunoaștere în pași mici. Sincer, chiar nu merge să vezi un zâmbet, o gleznă, un umăr etc și mâine să te trezești că ai obținut intimitatea mult dorită.
Lucrurile nu stau deloc așa.
'Uneori îți trebuie o viață ca să ajungi să cunoști un om'. Ați auzit vreodată replica asta? Știți ce înseamnă ea de fapt? Că poate dura o viață construcția intimității dintre doi oameni.
Din păcate, unii nu reușesc să atingă acel punct și se pierd pe drum. Ei încearcă, însă fie sar etape - așa cum se întâmplă foarte des -, fie abandonează călătoria la un moment dat.
Un coach scoțian, care îmi place foarte mult, prezintă nu mai puțin de 7 etape ale relațiilor. Sunt etape ce merită să fie analizate, deoarece ne ajută să înțelegem mai bine dinamica relațiilor.
Să le luăm la rând:
1. Etapa întâlnirii
Este momentul 0 sau borna unei posibile relații. Pentru a ajunge la relație, este nevoie ca cei doi posibili viitori parteneri să fie deschiși spre apropiere. Dacă unul este deschis și altul nu, atracția poate apărea, însă va fi uni-direcțională. Am întâlnit cazuri de oameni pe care i-a luat flama și, fără să țină cont de faptul că celălalt nu simte nimic, au investit timp și energie încercând să cucerească. Sincer, nu recomand deloc acest lucru.
2. Atracția
Sau chimia sau hormonii sau dragostea! Mulți cred că este vorba doar despre atracție fizică și, în anumite cazuri, au dreptate. Serios, e mișto să te aprinzi după o persoană frumoasă. Întrebarea este: frumusețea fizică este suficientă sau este necesar să aruncăm o privire și la frumusețea purtărilor? Dacă vrem doar sex, frumusețea fizică e suficientă. Dacă vrem relație... nu!
3. Cunoașterea
Este o etapă tampon. Nu sunteți încă într-o relație. Există flama, însă relația încă nu este definită. Aici vorbim despre etapa aia în care măștile încep să cadă și iese la iveală adevărata față a oamenilor. Este foarte important să fim atenți și să vedem ce rămâne după ce cad măștile.
4. Lupta pentru putere
Eu i-aș spune trasarea limitelor relației. Durata poate varia considerabil. Sunt persoane care depășesc rapid etapa asta. În același timp, alții au mult de lucru. Această luptă pentru putere nu înseamnă că unul vrea să se impună sau să-l supună pe celălalt, ci mai degrabă armonizarea credințelor și valorilor. Aici se caută răspunsuri la întrebări precum: 'cine sunt eu în relație cu tine?', 'cine ești tu în relație cu mine?' sau 'cât de mult pot avea încredere în tine?' Care este rostul acestei lupte? Înțelegerea reciprocă.
5. Stabilitatea
Aici sunt setate bine regulile relației și granițele și cei doi încep să construiască intimitatea.
6. Angajamentul
Toată lumea vorbește despre angajament, dar el nu vine imediat. Iată, după cum vedeți, e nevoie de parcurgerea câtorva etape și, bineînțeles, de timp. Ce înseamnă angajament? Că te angajezi să fii cea mai bună variantă a ta pentru celălalt, că ai grijă de nevoile și dorințele celuilalt, că prioritizezi relația. Că vă priviți reciproc cu dorință și implicare. Aici se spune adevărul pentru că există încredere reciprocă. Cei doi formează o echipă.
7. Intimitate
Avem angajament total și acces la toate zonele. În plus, încrederea celor doi nu mai poate fi ruptă. De aici, limita e cerul. Cei doi pot să decidă împreună ce vor să facă în relația lor, cum vor să o picanteze, cum vor să se joace etc...
De ce este important să cunoaștem aceste etape ale relațiilor? Pentru a fi conștienți de faptul că dacă sărim peste anumite etape - spre exemplu să sari de la cunoaștere la lupta pentru putere sau de la atracție la angajament - putem rata multe elemente importante, multe lucruri care ar putea semnala anumite probleme ce pot apărea pe parcurs.
Intimitatea are nevoie de timp, are nevoie de o construcție sănătoasă. Abia în momentul în care ajungem să înțelegem cum funcționează o relație, abia atunci putem fi capabili să decidem care sunt oamenii în care merită să investim și care merită să fie lăsați să plece
Păreri?
Foto Credit: thoughtcatalog.com/