De ce suntem atrași de persoanele independente?

'Femeia independentă - bărbatul independent'! Două concepte care consumă timp, energie și spațiu pe bloguri, site-uri sau pe rețelele de socializare.

Persoanele independente, indiferent că vorbim despre femei sau despre bărbați, sunt preaslăvite, sunt considerate a fi sexy sau, de ce nu, sunt vânate pur și simplu.

Întrebarea este: de ce se întâmplă toate astea?
Răspunsul îl găsim în sistemul de parenting românesc, un sistem care se aseamănă destul de mult cu cel din China.

La noi, ca și în China și, în general, în toate culturile colectiviste, încă de la naștere, copilul este conectat la familie.

Practic, în cele mai multe cazuri, de el au grijă nu mai puțin de 6 adulți - 2 părinți și 4 bunici. Astfel, încă de când este mic, acel copil devine interconectat la sistemul de familie. El depinde de acel sistem, este parte a acelui sistem, fiind în centrul atenției tuturor.

Ce se întâmplă când verigile sistemului încep să se rupă (încep să moară bătrânii)? Echilibrul lui o ia razna. Practic, se rup bucăți din acel copil. Gândiți-vă cât de mult suferă copiii români când le mor bunicii. E ca și cum le-ar muri un părinte. Ei bine, să credeți că așa e - ei chiar au pierdut o verigă importantă din sistemul la care sunt conectați.

Care este rostul acestui sistem? Un troc: noi, părinții, avem grijă de tine până când ajungi pe picioarele tale; după care, când vom ajunge bătrâni, va veni momentul ca tu să ai grijă de noi.

Asta este întreaga construcție a acestui sistem. După cum vedeți, copilul rămâne interdependent până când toate verigile din sistem dispar. Adică până în perioada adultă.

Întrebarea este: după ce dispar verigile din sistemul inițial, nu cumva caută un nou sistem?
Cum arată acest sistem? Simplu: se căsătorește și, practic, devine parte dintr-un sistem nou - noua familie; la pachet cu un alt set de adulți, părinții ei!

El va fi o persoană dependentă de un anumit sistem. Toată viața! Toată viața lui va fi centrată pe noi - acest noi însemnând toate persoanele din sistemul lui.

Acum, revenind la ceea ce am scris la început despre persoanele independente, înțelegeți de ce sunt considerate sexy? Ați ghicit - pentru că nu fac parte din sistemul pe care îl cunoaștem. Ele sunt persoane care stau bine pe picioarele lor, persoane care nu au nevoie de sprijinul familiei. Sunt altceva! Sunt altfel! Iar noul atrage 🙂

Însă și în cazul lor se poate vorbi despre un sistem de educație. Cam cum a făcut și profesorul Hao în China - a semnat un contract cu fiul său. Ce era stipulat în acel contract? 'Noi nu te hrănim și nu îți plătim școala. Asta va fi treaba ta. În schimb, după ce termini și îți găsești un job, tu nu vei fi obligat să ai grijă de noi'.

Ăsta este, dacă vreți, sistemul vestic de parenting, în care părinții îi aruncă devreme pe copii în societate - îi trimit la muncă încă din școală, îi obișnuiesc de mici cu independența și responsabilitățile.

Rezultatul? Maturizare timpurie!

Dacă luăm cele două sisteme și le punem în oglindă, vom înțelege de ce atâtea femei din România nu pot concepe să aibă relații fără căsătorie/copii. Este un subiect pe care îl voi ataca mâine.

De ce au ele nevoie obligatoriu de familie? Pentru că altfel nu știu să se simtă în siguranță. Nu au sistemul în care au fost crescute.

Este rău? Depinde! Aici este o discuție lungă și complicată.

De partea cealaltă, femeia independentă și bărbatul independent își doresc, la rândul lor, relații și, de ce nu, familii, însă nu pentru că tânjesc după un sistem anume, ci pentru că decid să facă acest pas. Ei nu vor depinde unul de altul, ci vor fi parteneri!

Dacă mă întrebați pe mine, eu prefer sistemul vestic. Este mai igienic și mai eficient. Serios, chiar nu-mi plac adicțiile 🙂 Există totuși și o veste bună - cele două sisteme pot co-exista.

Iar asta se numește flexibilitate, o chestiune care, cel puțin în societatea românească, este extrem de rar întâlnită. De ce? Pentru că sistemul de familie este extrem de bine înfipt în ADN-ul românilor. Drept urmare, mi-e teamă că suntem o societate apropiată mai degrabă de modelul chinez și mai puțin de cel vestic.

De aici și fascinația pentru persoanele independente. Ele pur și simplu ies din tiparul cunoscut.

Păreri?