'Mă iubești?
Când? Acum?
Da!
Nu! Acum am treabă!'
La o prima vedere, un astfel de dialog poate produce nervozitate și frustrări în mintea persoanei care a pus întrebarea și multe explicații de dat pentru cel care a oferit răspunsul.
La o a doua vedere, genul ăsta de dialog poate genera adevărate furtuni.
Care să fie motivul? Faptul că nu știm să comunicăm eficient în cuplu. Deși putem jura că spunem exact ceea ce ne dorim, lucrurile nu stau nici pe departe așa, de cele mai multe ori neștiind dacă am exprimat o nevoie sau un sentiment.
Zilele trecute am parcurs un work-shop al psihologului american Marshall Rosenberg, cel care a dezvoltat Comunicarea Nonviolentă. Ei bine, după ce am parcurs materialul, am realizat că de foarte multe ori habar n-avem ce spunem
Să vă dau un exemplu (cu care am început):
- Mă iubești?
- Când? Acum?
- Da!
- Nu! Acum nu! Am treabă! Încearcă peste 20 minute!
În 9 din 10 cazuri, rezultatul este clar: sentiment de inadecvare, de abandon, stimă de sine spartă în bucăți.
Acum, haideți să vă arăt cum propune Marshall Rosenberg să comunicăm:
- Mă iubești?
- Mă întrebi dacă simt ceva pentru tine?
- ...
- Dacă mă întrebi asta, dacă folosești cuvântul iubire ca pe un sentiment, atunci îți spun că acum nu te iubesc, nu simt ceva pentru tine. Am un proiect important de terminat, deci nu mă pot gândi la asta. Însă termin în 20 de minute și putem vorbi.
- Da, dar eu vreau să mă iubești!
- Și ce ar trebui să fac pentru ca tu să simți că te iubesc?
- Nu știu!
- Vrei să te țin în brațe? Vrei să te sărut? Vrei să fiu politicos? Ce ar trebui să fac?
- ...
Vedeți? Cam așa se desfășoară de fapt toate discuțiile de acest gen, doar că nu intrăm în detalii și nici nu încercăm să vedem dacă partenerul/a exprimă un sentiment sau o nevoie.
După cum vedeți, nici la capitolul acuratețe nu prea strălucim. Rezultatul? Confuzie sau minciună.
În cele mai multe cazuri, atunci când unul dintre parteneri întreabă - mă iubești?- răspunsul este unul de fugă: 'sigur, se poate?' Și gata! Discuția s-a încheiat. Cel care a întrebat și-a luat porția de valorizare, iar celălalt a scăpat ușor 🙂
Dacă vrem să fim fericiți, trebuie să învățăm să știm exact ceea ce ne dorim. Acum! Nu ieri, nu acum 5 ani, nu mâine! Acum! Trebuie să fii foarte clar cu ceea ce ceri. Dacă spui 'știi tu...', celălalt se va uita la tine și nu va înțelege nimic.
Așa că îți va spune: 'nu cred că știu. Vreau să știu cât de important este pentru tine, așa că am nevoie să-mi spui'.
Dacă insiști în nesiguranță și spui: e greu de spus în cuvinte - nu îl vei ajuta deloc.
Și să nu te miri dacă ți se va spune: iartă-mă, dar dacă tu nu știi ce vrei, cum crezi că îmi va fi mie?
Potrivit lui Marshall Rosenberg, cele mai mari probleme din relații apar atunci când apar vorbe ca: 'vreau să mă respecți', 'vreau să mă iubești', 'vreau să mă înțelegi' - fără ca emitentul să spună clar ce înțelege prin aceste lucruri. De fapt, el/ea spune: 'vreau să ghicești ceea ce vreau înainte să știu ce vreau și vreau să fii mereu pregătit să o faci' 🙂
Psihologul crede că majoritatea oamenilor care nu știu să spună precis ce-și doresc, se vor gândi că există cineva care le va rezolva nevoile, fără să realizeze că problema este la ei și la ce înseamnă de fapt iubirea pentru ei.
Iubirea este o acțiune pozitivă, însă are nevoie de o exprimare corectă și concretă.
Așa dacă vrei rezultate concrete, spune clar ceea ce-ți dorești!
Foto Credit: chicagonow.com/