Ați observat cum răspund oamenii la această întrebare? Îți aruncă un 'bine' rapid, fără să te privească în ochi, schițând un zâmbet mai degrabă acru decât unul din suflet.
Oamenii care îți răspund 'bine', fie nu o duc bine deloc, fie habar n-au cum le merge. Să fim serioși, nu toți oamenii sunt disciplinați și orientați spre acțiune.
Cei mai mulți oameni trăiesc în haos, la voia întâmplării, așteptând minuni.
Ce ne leagă pe toți? Indiferent că suntem disciplinați sau haotici? Dorința de a avea o viață împlinită, o viață cu sens!
Ei bine, cred că ar fi momentul să înțelegem faptul că această viață cu sens nu vine de la sine și nici nu se obține trăind la voia întâmplării.
Potrivit celor doi designeri de la Stanford - Bill Burnett și Dave Evans - 'o viață împlinită este o viață bine proiectată!'
Ce înseamnă asta? Că 'cine ești, ce faci și ce crezi se aliniază frumos. Dacă ai o viață bine proiectată și cineva te întreabă cum îți merge, ți-e ușor să-i răspunzi. Poți să-i spui și cum și de ce', scriu cei doi profesori în cartea 'Designing Your Life'.
Au mare dreptate! Și am testat acest lucru chiar ieri. Mă aflma în vestiar, la sală și m-am întâlnit cu un cântăreț cunoscut, un om cu o carieră de ani de zile. Nu îl mai văzusem de ceva vreme, așa că l-am întrebat cum îi merge. Mi-a răspuns fără ezitare: 'bine, mulțumesc lui Dumnezeu. Concertele merg bine, televiziunea la fel. E bine!'
Vedeți? Omul nu a aruncat un zar de fugă, un 'bine' de ăla superficial, ci a știut să-mi spună exact de ce îi merge bine, cel puțin în plan profesional. Fac pariu că dacă îl întrebam ce are de gând să facă anul ăsta, știa să-mi răspundă imediat.
Vedeți? Asta înseamnă viață proiectată!
Asta înseamnă viață care are sens - să știi ce sau cine vrei să devii!
Eu știu exact ce vreau să fac în 2018! Pas cu pas! Urmează doar să așez acești pași în calendar și să mă apuc de treabă.
Sigur că lucrurile nu sunt fixe sau rigide și pe parcurs pot apărea schimbări, însă atunci când ești flexibil, poți transforma schimbările în avantaje pentru tine.
'Bine, bine, dar cum ajung la asta', se vor întreba unii.
Profesorii de la Stanford spun că trebuie să îți dai seama unde ești, în ce punct al vieții tale te afli. Sau, pe românește spus - cum stai?
De aici trebuie să începi să proiectezi! 'Inainte să te îndrepți într-o direcție, trebuie să știi unde te afli și ce probleme vrei să rezolvi', susține Bill Burnett.
Corect. În plus, trebuie să înveți să identifici corect problemele. Altfel, vei căuta răspunsuri pentru probleme greșite.
Să vă dau un exemplu - la un moment dat, m-a sunat un domn. Își pierduse și job-ul și, după toate probabilitățile și relația. Era disperat, nu știa ce să facă! Își dorea să se întoarcă în relație cu orice preț.
La un moment dat, l-am întrebat: dacă nu ar fi problema cu job-ul, te-ai întoarce în relație? El a răspuns fără ezitare: nu!
Vedeți? Problema lui nu era relația, ci job-ul. Așa că i-am spus să-și găsească un job nou pentru a-și reechilibra situația financiară și abia apoi să se gândească la relații.
Ce înseamnă asta? Că omul căuta răspunsuri pentru o problemă greșită! Rezultatul probabil? Noi decizii greșite! De aceea este important să identificăm corect problemele.
Se poate! Totul este să fim capabili să ne privim pragmatic, însă din poziția prietenului și nu a dușmanului, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori.
Un alt lucru extrem de important: 'viața nu poate fi perfect planificată. Nu există o singură soluție pentru viața ta, dar asta este ceva extraordinar. Există mai multe variante de design, toate pline de speranță. Viața ta nu este un obiect, este o experiență. Dar distracția vine din proiectarea și savurarea experienței'.
În concluzie, eu te întreb: cum îți merge, în ce punct te afli și cine vrei să devii?