Poți să trăiești o zi fără să te plângi de ceva?

Poți să trăiești o zi fără să te plângi de ceva? De orice! De trafic, de vreme, de instituții, de politicieni, de corupție, de țară, de oameni, de partener etc... Poți?

Acum câteva zile am lansat întrebarea asta, atât pe pagina de Facebook, cât și în Atelierul de idei.

Răspunsurile mi s-au părut interesante. Unii au spus că se poate, dar nu în țara asta. Sunt gata să fac un pariu că în orice țară i-aș trimite... ei tot s-ar plânge! Tot ar găsi ei ceva...

Alții au spus că se poate, dar nu sunt convins că au și încercat.

Alții, poate cei mai mulți, au avut o reacție curioasă, reacția acelui om care nu s-a gândit la un anumit lucru, însă îi surâde ideea. Reacțiile astea mi-au plăcut mult. Oamenii curioși sunt deschiși, vor, au chef de explorare și, de ce nu, de joacă.

România este un imens cor de bocitoare! Zi de zi, clipă de clipă, vezi peste tot oameni care se plâng de ceva. Zici că sunt niște copii răsfățați, copii care au fost deposedați de acadele.

Și totuși, întreb din nou: putem să trăim 1 zi fără să ne plângem de ceva? 24 de ore! Ca să nu obosim prea tare 🙂

Eu cred că se poate. Iar acest exercițiu îți poate schimba complet unghiul din care privești viața. Care este mecanismul din spatele acestei stări absurde de fapt? Gândirea potrivit căreia tu pierzi ceva din cauza altora.

Să luăm un exemplu - traficul! Mulți oameni se plâng de trafic! Bagă mâinile adânc în claxoane, înjură, mai că sar la bătaie, dau vina unii pe alții, își fac sânge rău. Ce cred ei? Că cineva le fură din timpul lor prețios.

Cum poți rezolva asta? Simplu - folosești timpul ăla într-un mod eficient, adică pentru tine! Cum? Asculți un audio-book, spre exemplu! Da, în ora pe care o petreci în trafic, stai și te dezvolți. Se poate? Se poate. Mulți o fac! Ăștia sunt cei care nu claxonează, nu înjură, nu își fac sânge rău. De ce? Pentru că știu că de ei depinde timpul lor.

Să luăm alt exemplu - cozile la instituții! Poți să faci același lucru - îți pui căștile în urechi și intri pe Tube. Fie asculți muzică, fie asculți ceva interesant. Este alegerea ta. Însă poți să-ți ocupi acel timp într-un mod eficient pentru tine.

Trebuie doar să vrei!

Care este diferența dintre oamenii care se plâng și cei care trăiesc eficient?
Primii trăiesc la mila șansei, adică nu au un standard clar după care își ghidează viața, ci doar se plâng; iar ceilalți trăiesc cu un scop clar.

Ce înseamnă asta? Faptul că înțeleg că totul pleacă de la ei.
Frumos spune Nathaniel Branden în cartea 'The 6 Pillars of self esteem': 'Nimeni nu vine să te salveze, nimeni nu vine să-ți îndrepte viața, să-ți rezolve problemele. Dacă tu nu faci ceva diferit, nimic nu va fi bine'.

Da, ați citit bine, noi suntem responsabili pentru timpul nostru!
Nimeni nu poate să ni-l fure: nici traficul, nici instituțiile, nici șefii tâmpiți. Noi alegem ca lucrurile astea să ne dea la temelie, iar faptul că ne plângem, chiar și în cor, nu ne ajută cu nimic.

Acum, vă rog să-mi permiteți să întreb din nou: poți să trăiești 1 zi fără să te plângi de ceva?
Nu te grăbi să răspunzi. În schimbi, te rog, încearcă!
Nu te enerva dacă nu-ți iese din prima. E greu să elimini sau să schimbi un obicei.

Ăsta este și motivul pentru care am invocat o zi și nu 3 sau 7.
Încearcă întâi pentru o zi. Iar la finalul zilei, notează cum s-a desfășurat ziua respectivă și cum te-ai simțit.

Apoi, două zile mai târziu, încearcă să extinzi exercițiul la 2 zile, apoi la 3 și tot așa.

Vei vedea că pe măsură ce vei reuși să-ți ștergi lentilele prin care privești viața, vei descoperi noi și noi unghiuri, din ce în ce mai frumoase; vei reuși să găsești soluții la care până atunci nu te-ai gândit, vei începe într-un mod cât se poate de natural să îți cureți gândurile, viața, interesele, oamenii din jur. Pur și simplu vei începe să înveți să-ți urmărești scopul, să-ți ordonezi deciziile și toată viața ta va intra pe un nou făgaș.

Și toate astea cu un singur exercițiu, cu o singură provocare: poți să trăiești 1 zi fără să te plângi de ceva?

Ce zici, te bagi să încerci?

Foto Credit: nbcnews.com/