'Specializarea universitară îți determină cariera!' Este o convingere profund disfuncțională. Știu că pentru mulți poate suna ciudat, însă 'trei sferturi dintre absolvenții de facultate nu ajung să lucreze într-un domeniu care să aibă legătură cu specializarea lor'. Sunt cifre din Statele Unite, însă cred că ar trebui să le luăm în calcul.
Poate așa reușim să găsim o justificare pentru goana asta nebună, pur românească, după diplome. Da, românii caută diplome, nu neapărat specializări.
Dacă ar căuta specializări, atunci piața muncii nu ar fi atât de găurită. La finele anului trecut, am văzut o știre care spunea că există un deficit de 500.000 de oameni pe piața serviciilor. 500.000 de oameni, vă dați seama?
Cam cât populația unui oraș mare din România. O gaură uriașă!
Ce înseamnă asta? Nu numai că nu există personal calificat în anumite domenii, ci că s-a cultivat ideea, profund eronată, că anumite domenii nu sunt atractive din punct de vedere social. Total fals!
Meseria a fost, este și va fi brățară de aur. Însă, pentru a avea o meserie, ai nevoie și de școală. Din acest punct de vedere, salut, inițiativa celor de la Lidl de a susține 'Școala de Carte și Meserii'.
În ordinea asta-carte și meserii! Meseria fără carte nu prea merge! Iar cartea fără meserie... iar nu prea merge!
Ce înseamnă Școala de Carte și Meserii și cui i se adresează? Așa cum îi spune și numele, vorbim despre un program de formare profesională destinat absolvenților de școală gimnazială, un program care le oferă șansa de a se pregăti pentru meseria de comerciant-vânzător imediat cu începerea liceului.
Da, ați citit bine: imediat cu începerea liceului! Ce înseamnă asta? Că acești tineri încep să-și pregătească viitorul înainte ca alții să înceapă să se gândească la viitor 🙂 Adică un pas înainte!
În plus, programul le oferă posibilitatea de a începe o carieră în zona de retail, astfel încât ei se vor putea angaja la Lidl chiar din ultimul an de liceu. Ce înseamnă asta? Că vor avea deja practică în acel domeniu la momentul angajării. Asta mi se pare de senzație.
Ce n-aș fi dat să fi avut și eu șansa asta. Dar nu, pe vremea mea... nu existau lucrurile astea. Așa că Vulpescu a stat zi lumină la birou pentru a învăța să simtă tastele, pentru a învăța ce e ăla Internet, pentru a învăța meserie... cum se spune. Ei bine, da, nu m-a învățat nimeni să fac toate lucrurile astea. De asta spun că acești copii au o șansă extraordinară.
Școala de Carte și Meserii a fost înființată cu sprijinul Camerei de Comerț Româno-Germane și se desfășoară în parteneriat cu 5 licee din România: Colegiul Tehnic Mircea cel Bătran din București, Liceul Economic Barbu A. Stirbey din Buftea, Colegiul Economic G. Barițiu din Sibiu, Colegiul Național Economic Andrei Barseanu din Brașov și Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu din Timișoara; finanțatori fiind Lidl, Penny și Hornbach.
Ca să revin, trebuie să vă spun faptul că programul are o durată de 3 ani, pe o structură germană-care înseamnă un mix de teorie și practică-elevii având șansa de a participa la sesiuni de practică în magazinele lanțului și de a dezvolta abilitățile care se cer în cariera în comerț.
Programul este deschis liceenilor de clasa a IX-a, cu vârsta de max. 26 de ani. La final, Lidl își va recruta angajații din rândul absolvenților.
Prima promoție a programului a debutat în toamna anului trecut, cei 39 de tineri înscriși urmând să revină în magazine în lunile martie și mai.
Mie mi se pare un pas sănătos pe piața muncii. Nu mai spun că pe lângă specializare în zona de retail, tinerii pot beneficia de o bursă lunară în valoare de 400 de ron pe toată durata programului, dar și decontarea transportului și asigurarea mesei de prânz în timpul practicii.
Ce înseamnă asta? Un plus pentru ei și o eliberare de presiune de pe umerii părinților. Nu mai vorbim despre disciplină încă de la vârste fragede.
Vă dați seama? În acest moment, copiii din clasa a VIII-a, care se gândesc la liceu, află că există și această șansă educațională. Mi se pare foarte tare!
Haideți să readucem lucrurile pe un făgaș normal-România are o lipsă mare de personal calificat, mai ales pe piața serviciilor. Iar demersurile de genul acestei Școli de Carte și Meserii sunt cât se poate de bine venite.
Ca să rezum, iată câteva beneficii aduse de acest program:
-elevii au șansa de a face primii pași în carieră încă de la începutul liceului, atunci când alți colegi poate că nu știu încă nici spre ce meserie se vor îndreptă după clasa a XII-a;
-tinerii din program pot avea un job încă din ultimul an de liceu, nemaifiind nevoiți să își facă probleme legate de lipsa de experiență care îi poate împiedica să-și găsească un loc de muncă;
-programul este un prim pas către independența financiară a tinerilor;
-în cei 3 ani (pe durată anului școlar) vor beneficia de o bursă lunară (400 lei) care se adaugă la banii lor de buzunar;
-tinerii pot evolua în carieră în cadrul companiei;
-la încheierea programului, ei vor obține un certificat cu recunoaștere internațională.
Dacă aveți rude, prieteni, vecini sau cunoștințe care au copii care se pot încadra într-un asemenea program, nu ezitați să îi anunțați. Detalii găsiți AICI