O vorbă din popor spune că 'facerea de bine e f****e de mamă'! Hm, cred că suntem singurul popor de pe planetă care are o astfel de vorbă.
Și totuși, deși există, mulți români așteaptă binele de la alții. Fie că vorbim despre stat, prin instituții, fie că vorbim despre părinți sau despre parteneri... românii așteaptă să li se ofere bine.
Întrebarea este: ce fac ei pentru a primi binele mult visat?
Nimic? Mda, cumva e de înțeles. Cine vrea să-și f**ă mama?
Lasă, mai bine nu facem nimic sau, mai mult, mai bine facem rău... ca să fim în siguranță 🙂 Și noi și mamele noastre. Mentalitate de asistați!
'Facerea de bine este f****e de mamă' este o adevărată cianură socială. Este pur și simplu o otravă pentru mentalul colectiv. Și funcționează! Din plin, aș spune. E suficient să te uiți la tv și vei vedea rău... de dimineață până seara.
Bine? Mai subțire!
Să nu cumva să ni se urce la cap.
Binele este o excepție în mass media. Însă există! Uite, să-ți dau un exemplu. Ionuț. Băiatul din poza asta...
Da, știu, este încă un copil. Dar este un copil bogat. Nu, nu are mașini și case... ci viață! Viață și un suflet imens.
L-am cunoscut acum câteva zile la emisiune, la 'Totul pentru dragoste', la Antena 1. Povestea lui este una dură: a fost abandonat de mamă și a crescut în mai multe orfelinate. Mai mult, la un moment dat, a fost diagnosticat greșit cu HIV și fost trimis într-un centru destinat copiilor cu nevoi speciale.
Acolo a învățat să ajute oamenii. Atenție! Vorbim despre un copil care nu a cunoscut dragostea părintească. Și totuși, el a găsit suficiente resurse pentru a-și oferi ajutorul altor copii.
Anii au trecut și Ionuț a ajuns voluntar. Haideți să vă dau câteva repere - a fost în Nepal, în misiuni umanitare, dar și în Irak - acolo unde a dus scaune de stomatologie în Mosul. Da, Mosul, un oraș care a fost multă vreme un adevărat teatru de război. Cum a strâns bănuții pentru toate astea?
Prin donații de la oameni generoși. Acum, Ionuț este student la Geografie, stă în cămin, iar seara ajută oamenii străzii. Alături de alți voluntari, el pregătește mâncare în camera lui de cămin, după care iese pe străzi și ajută oameni necăjiți.
Ionuț este un copil care face bine! Din dragoste pentru oameni, indiferent că oamenii ăia locuiesc în România sau aiurea. El oferă iubirea lui... Și face bine!
Un om tânăr, modest, dar plin de bun simț, un băiat care iubește o fată, voluntar ca el, un băiat care, deși a avut o viață grea, a găsit mereu resurse pentru a-i ajuta pe alții.
În tot acest timp, foarte mulți oameni cred că 'facerea de bine este...'. Și așteaptă să li se dea!
Sesizați diferența de nuanță și de construcție mentală?
Ionuț Ursu m-a impresionat. M-a impresionat determinarea lui, dorința lui de reuși să-i ajute pe alții. Ionuț este un om bogat. Bogat cu viață și cu iubire.
Eu cred că ăsta este genul de exemplu care ar trebui să apară la televizor și mă bucur din tot sufletul că am ocazia să fac parte dintr-o emisiune care prezintă și astfel de oameni mari.
Cât despre vorba aia din popor... încetați să mai credeți în ea. Faceți bine, fără ezitări și veți vedea că binele vi se va întoarce.
Iar dacă se întâmplă să dați peste oameni care nu știu să aprecieze binele pe care l-ați făcut, nu puneți la suflet... facerea de bine chiar este facere de bine!