Are gura mare și n-are încredere în mine!

Excelent caz ieri la 'Totul pentru dragoste'. În platou, doi tineri zâmbitori, dar...

Dar, la nivel comportamental, ambii lăsau de dorit. Și totuși, tinerii ăștia reușeau să fie împreună 🙂

Modelul este simplu și l-am întâlnit în multe cazuri: ea-polițistă! Geloasă până la cer și înapoi, femeia aia care crede că puțină gelozie este normală în iubire. Și o invocă... mereu!El - servil, dar nu îi place 'gura ei mare' și faptul că ea nu are încredere în el.
Și totuși, cei doi jură că se iubesc și stau în cuplu. Chiar și în condițiile astea.

Din punctul nostru de vedere, cei doi pot să stea așa mult și bine. De ce? Pentru că amândoi au ceva de câștigat din situația asta: ea se bucură că își poate exercita rolul de polițistă geloasă; iar el se bucură că are o femeie care-l ține din scurt și care îi gătește bine.

Ați citit bine - ăsta este principalul lucru pe care el îl apreciază la ea. De altfel, la capitolul apreciere, amândoi au probleme. De ce? Pentru că nu știu ce e aia! Așa cum, din păcate, se întâmplă în multe cupluri.

Iar asta ține, evident, de o construcție mentală eronată. Chiar ieri, în emisiune, l-am pus pe el să spună ce apreciază la ea? S-a fâstâcit de parcă l-aș fi întrebat în ce poziție și-au tras-o ultima oară.

Vedeți? În mod normal, oricine ar trebui să răspundă fără să clipească la întrebarea: ce calități apreciezi la ea/el? Din păcate, lucrurile nu stau deloc așa.

În schimb, dacă îi întrebi pe oameni ce nu le convine la partener, să vezi ce mult turuie... Nu se mai opresc. De ce se întâmplă asta? Pentru că suntem construiți așa. Este un întreg sistem educațional care, tot din păcate, ne împiedică să construim relații sănătoase.

Copiii ăștia se descurcă cu toxicitatea lor. Până când? Până la capăt sau până când unul dintre ei va obosi. Există și varianta asta. Până atunci, se ceartă din orice tâmpenie și dau dovadă de o imaturitate crâncenă.

Da, știu, multe relații se desfășoară așa. Mulți oameni relaționează defectuos.

Și totuși, haideți să punem și puțină sănătate în contextul vieții de zi cu zi. Drept urmare, m-am gândit să va prezint câteva obiceiuri ale oamenilor care trăiesc în relații sănătoase.
Obiceiuri! Știți, v-am mai scris asta: fericirea noastră depinde în mare măsură de obiceiurile sănătoase pe care le aducem în viețile noastre. Iar ceea ce urmează să vă prezint înseamnă sănătate curată.

Le-am găsit azi dimineață pe Huffington Post și s-au pupat de minune cu ideea acestui text.

Iată care sunt obiceiurile unei relații sănătoase:

1. Îți complimentezi partenerul/a
Inclusiv în public. Eu le spun exerciții de apreciere. Nu le luați la mișto. Chiar sunt importante.
Și n-ar fi rău să vă creșteți copiii în același spirit.

2. Găsiți timp să vă conectați, oricât de aglomerată este viața voastră
Tonny Robins spune un lucru mare - dacă nu ai 10 minute pe zi pentru tine, nu ai viață. Eu aș completa așa: dacă nu ai 30 de minute pe zi pentru a te conecta cu partenerul/a, nu ai relație.

3. Încercați să aveți grijă de buna dispoziție din relația voastră
Umorul este extrem de important în economia unei relații sănătoase.

4. Mizați pe calități, nu pe defecte
Așa cum am scris mai sus: o relație se desfășoară așa cum vrei să o creionezi - pe plus sau pe minus. Decizia îți aparține. Însă dacă mizezi pe defecte, ar fi bine să te pregătești să-ți asumi și consecințele.

5. Pune-te în pielea ei/lui
Practică empatia. E simplu să-i sari celuilalt la beregată. Mai greu este să încerci să-l înțelegi. Abilitățile ce țin de managementul conflictelor sunt extrem de importante.

6. Comunicați
Chiar și când nu sunteți acasă. Un mesaj, un emoticon, un telefon scurt... Este o conexiune importantă.

7. Nu încetați să flirtați
Reciproc... Nu vă gândiți la alte prostii 🙂

8. Luptăți curat
Managementul conflictelor. Tocmai am amintit despre asta. Este foarte important modul în care vă manageriati conflictele și modul în care reușiți să lăsați anumite lucruri să treacă. Cuvântul cheie este întotdeauna - respectul!

9. Ierți și mergi mai departe
În loc să pui totul la suflet. Suntem oameni și uneori mai greșim. Ce faci? Ții ranchiună sau ierți?

Sunt câteva obiceiuri pe care oamenii care trăiesc în relații sănătoase le practică.
Tu ce mai aștepți?

Foto Credit: menshealth.com/