'Andrei, am nevoie de un sfat. Lucrurile nu merg deloc în relația mea și nu știu ce să fac', mi-a scris ieri cineva.
'Care e problema?', am întrebat eu.
'Pai, asta e, că nu știu', mi-a răspuns.
'Pai și ce vrei să fac eu? Cum vrei să înțeleg despre ce este vorba, când tu nu poți să-mi spui ce doare?', i-am replicat.
În fapt, fac pariu că nu existau probleme reale, nerezolvabile, ci probleme imaginate sau, dacă vreți, dependență de suferință... indusă.
Nu râdeți, există oameni care se hrănesc cu adrenalina suferinței.
De altfel, Tony Robbins are dreptate când spune că: 'cea mai mare adicție din societatea actuală nu este cea de alcool sau droguri, ci cea de probleme. Ne facem probleme pentru a arată lumii că nu e vina noastră. Eu nu cred că există persoane traumatizate, ci doar oameni care au pus persoane greșite la cârma propriei companii'.
Ție cine îți conduce compania? Un specialist sau un amator?
Te-ai gândit vreodată la asta? De unde îți vin problemele? Sunt reale sau imaginate? Cum te simți când ai probleme? Cum te simți când nu le ai? Există vreo zi în care să nu ai/ sau să-ți faci probleme?
Cum arată viața ta din acest punct de vedere?
Cunoști vreo persoană care n-are probleme? Dacă da, du-te și întreab-o ce face, cum reușește?
Împrumută-i modelul și vezi dacă funcționează și la tine!
'Virusează-te cu obiceiuri sănătoase', vorba lui Robin Sharma. Găsește oameni de la care poți să înveți cum să scapi de probleme și stai pe lângă ei.
Crede-mă: sănătatea se ia!
'Rețelele sociale ne ajută să realizăm ceea ce nu putem realiză singuri. Un mecanism biologic care face ca un comportament să fie contagios este așa zisul sistem de neuroni oglindă. Creierul nostru obișnuiește să acționeze pe modele pe care le vedem la altii', susține Nicholas Christakis.
Ce înseamnă asta? Că dacă ai multe probleme și vrei să scapi de ele, trebuie să încerci să găsești oameni care n-au probleme sau oameni care se află în același proces cu tine.
Apoi, după ce îi găsești, ai răbdare. Problemele nu dispar cu una cu două. E nevoie de răbdare și de lucru cu tine. Durează, dar merită.
Și eu am fost crescut în această cultură a problemelor. Dar am scăpat de ea. Cum? Studiind enorm și înțelegând. Ciclul sună cam așa: studiu-înțelegere-aplicare!
Și funcționează.
În momentul în care creierul tău este sufocat de probleme, nu există loc pentru creștere.
În momentul în care creierul tău este eliberat de probleme, ți se deschide un nou univers, un univers extraordinar. Nici nu-ți dai seama cum încep să se lege toate. Zici că acolo, undeva, există un maestru păpușar care știe perfect ce trebuie să facă pentru tine.
Ei bine, acel maestru ești tu. Ce ai făcut? Ai reușit să pui la cârma propriei companii un om pregătit! Cum ai reușit să faci asta? 'Virusându-te' cu obiceiuri sănătoase - atât fizic, cât și mental, emoțional și spiritual.
În momentul în care reușești să-ți echilibrezi cele 4 imperii interioare, când cineva te întreabă de probleme, nu începi să-i spui: 'păi stai să vezi, am aia... am cealaltă etc', ci îi spui: 'care probleme?'
Înțelegi diferența?
Foto Credit: intervenenow.com/