Românii sunt cei mai nefericiți cetățeni europeni!
Sincer, aproape că m-am plictisit de rapoartele astea.
Știu că mulți vor spune că cineva ne vrea răul. Eu spun așa - da, românii sunt nefericiți, însă nici n-aveau cum să fie altfel.
Să vă explic!
Cei 45 de ani de comunism agresiv, la care se adaugă cei 29 de ani de comunism moderat, au lăsat amprente greu de șters. Amprente pe toate planurile, mai ales la nivelul nevoilor de bază, în zona nivelului de trai.
Gândiți-vă câți asistați sociali există în România? Gândiți-vă câți analfabeți avem? Gândiți-vă câți români trăiesc la pragul sărăciei crunte? Gândiți-vă apoi la nivelul de cultură al poporului și veți vedea ce rezultat obțineți.
Nefericire... de neam!
Nu are sens să luăm în calcul sistemele de gândire, la rândul lor moștenite. Sisteme care, în mare parte, sunt fundamental toxice. Luați spre exemplu o vorbă despre care am mai scris: 'facerea de bine e ...' Sau ce ne spuneau părinții când eram mici: 'tu n-ai voie să vorbești, eu știu ce e bine pentru tine!'
Iar lista asta poate continua o zi întreagă!
Apoi, încercați să urmăriți un jurnal de știri cap-coadă. Ce simțiți după? Nu-i așa că nivelul de nervozitate a crescut?
Sau, de ce nu, încercați să ascultați 2 ore de muzică la un post comercial de radio. Ce simțiți? Nu-i așa că intrați într-o stare depresivă? Toată lumea își plânge suferința... Muzică pentru vene lungi 🙂
Mai are sens să vorbim despre comparațiile sociale și despre goana asta nebună după a avea și a afișa... o iluzorie bunăstare?
De unde să fim fericiți?
Avem un mental toxic, niște repere eronate despre fericire și o sete nebună de a ne distruge viața muncind suplimentar.
Cultură a fericirii? Nu există așa ceva.
Mai mult, ieri mă întreba cineva ce înseamnă să fii fericit. Răspunsul este scurt - să rezonezi cu propria viață! Drumul până la această armonizare este însă extrem de complicat.
Acum, haideți să vă spun ce zice știința despre fericire! Care sunt lucrurile care ne fac fericiți?
Să le luăm pe rând:
1. Bunătatea
Asta stă la baza tuturor interacțiunilor umane de calitate. E? Cum e cu facerea de bine? Întreb și eu. Încă o întrebare: ce acte de bunătate ați făcut ieri? Puteți să le enumerați?
2. Conexiunile sociale
Contează enorm. Și mai ales calitatea relațiilor. Știu că suntem un popor care prioritizează până la obsesie ideea de fericire doar în cuplu, însă conexiunile sociale sunt cele care te mențin în echilibru atunci când cuplul se strică din diferite motive. Așa că aveți grijă de conexiunile voastre sociale.
3. Timpul
Degeaba câștigi bine, dacă nu ai timp să te bucuri de banii pe care îi câștigi. Less work, more time-spunea Will Smith acum câteva zile. Așa este. Managementul timpului este un punct fundamental în construirea stării de fericire.
4. Controlul gândurilor
Oho, cât de important este acest punct. Ce gândim și cum gândim influențează calitatea emoțiilor pe care le avem. Emoțiile influențează acțiunile și rezultatele acțiunilor noastre. Este foarte important să învățăm cum să ne controlăm gândurile. Dacă vrem să fim fericiți...
5. Practici sănătoase
Ei... aici lucrurile devin interesante. Aici vorbim despre obiceiuri zilnice: de la mișcare și până la alimentație și somn, de la dezvoltare personală și interacțiuni sociale și până la modul în care îți construiești relația... Toate astea fac parte din setul de practici sănătoase care îți asigură starea de fericire.
Vedeți? Niciun cuvânt despre a avea! Niciun cuvânt despre afișaj!
Nu, fericirea se referă la echilibrul interior. Un echilibru al tuturor instituțiilor interioare - fizicul, emoționalul, mentalul și spiritualul. Asta înseamnă a rezona cu propria viață.
Acum, recitiți acest text și gândiți-vă așa: merităm sau nu să fim în topul celor mai nefericiți europeni?
P.S.: Încă ceva... ce ar trebui să se întâmple în viața ta pentru a fi fericit/ă?