De ce suntem nefericiți? Asta a fost întrebarea la care am încercat să răspund aseară în prima parte a întâlnirii de la Corks.
Am discutat despre fericire, însă nu puteam să încep construcția fără să sparg toate miturile și credințele pe care le avem pe această temă.
M-am bucurat să văd că cei prezenți - în număr mare, ca de obicei - au răspuns excelent provocării mele.
Dar, să revin la întrebare: de ce suntem nefericiți?
Un răspuns cât se poate de abrupt ar fi: pentru că nu știm să fim fericiți!
Sună ciudat, dar așa e. De unde să știm să fim fericiți?
Ne-a învățat cineva?
Ia încercați să vă gândiți la copilărie: vi s-a spus 'te vreau fericit?' sau 'te vreau cu un rost?'
Eu nu țin minte să fi auzit prea multă lume folosind cuvântul fericire.
Și atunci... de unde să o învățăm?
Mai mult, s-a mai întâmplat o chestiune interesantă - s-a construit o imagine superficială a fericirii. Rezultatul? Oamenii au învățat să nu creadă în ea.
Acum, haideți să vă dau primele motive pentru care oamenii sunt nefericiți:
1. Luăm fericirea la mișto sau o devalorizăm
Foarte mulți oameni fac asta. Spun fie că fericirea este ceva super-flu, fie că nu merită băgată în seamă sau că este o viață trăită în afara realității, deci nu merită să ne pierdem timpul cu ea. Greșit! Nici vorbă de așa ceva. Întrebarea este: dacă nu prețuiești fericirea, ce prețuiești?
2. Încercăm să controlăm tot ce se întâmplă în jur
În loc să învețe să controleze ceea ce pot controla - spre exemplu: propriile gânduri, propriile decizii, propriile emoții, ce prieteni au, ce mănâncă/beau, cum dorm, cum se mișcă, ce riscuri își asumă, ce valoare acordă situațiilor de viață etc... oamenii încearcă să controleze incontrolabilul - gândurile altora, deciziile altora, emoțiile altora, ce riscuri își asumă alții etc... Rezultatul? Nefericire și frustrare!
3. Nu avem încredere în oameni
O altă bubă mare de percepție.
Întrebarea este: dacă nu ai încredere în oameni, cum vrei să construiești relații sănătoase?
4. Cer prea mult
Și aceste cerințe sunt, de cele mai multe ori, nerealiste sau prea vagi. În plus, de-a lungul anilor, am observat că cei care cer prea mult nu sunt capabili să ofere ceva. Sunt doar niște bureți de nevoi. Absorb, absorb și iar absord. Rezultatul? Frustrare și nefericire.
5. Căutăm superioritatea
Asta este o mare boală. Și duce la deconectare de la viață, de la oameni... în general. Și mai duce la ceva, la lipsă de respect și, într-un final, la agresivitate.
6. Nu avem încredere în viață
Ați văzut câți oameni spun că viața e de căcat? Eu fug de oamenii ăștia. Pur și simplu nu vreau să mă încarc cu negativismul lor. Nu viața e de căcat, ci tu... dacă o consideri așa 🙂
7. Ignorăm conexiunea cu natura/universul
Și divinitatea. Da, este extrem de important aspectul ăsta. Când ai pășit ultima oară pe nisip încercând să identifici fiecare ciupitură de pe talpă? Da, știu, nu ai avut timp... făceai un selfie pentru Insta 🙂 Și atunci, te întreb - în ce realitate trăiești?
După toate aceste motive, a sosit momentul să vă prezint paradoxul fericirii - să o sacrifici pentru obiective total inutile!
Gândiți-vă la asta!
Mai departe aș vrea să tratez câteva prejudecăți legate de fericire:
1. Fericirea te face leneș
Am întâlnit mulți oameni care cred asta. Mare eroare. Studiile arată fix contrariul - oamenii fericiți sunt super-activi, sunt creativi, productivi și motivați.
2. Fericirea te face egoist
O altă prostie cât Casa Poporului. Deloc, fericirea te face altruist. Oamenii fericiți contribuie la buna funcționare a comunității lor.
3. Fericirea trece
Aici se face o uriașă confuzie - mulți amestecă fericirea cu plăcerea. Ele se întretaie până la un punct. Fericirea înseamnă starea de bine, înseamnă un echilibru al celor 4 imperii interioare: fizic, psihic, emoțional, spiritual. Și oamenii fericiți suferă eșecuri. Știți care e diferența față de oamenii nefericiți? Că ei știu să transforme un eșec într-o oportunitate de creștere. A fi fericit nu înseamnă să stai într-o stare constantă de beție, să navighezi pe norișori roz. Deloc. A fi fericit înseamnă a fi echilibrat, chiar și în situații de criză.
Acum, că am 'scăpat' și de prejudecăți, ar fi cazul să vedem ce chestiuni credem că ne fac fericiți și nu ne fac? 🙂
1. Un job bun
Cum îți dai seama dacă ești fericit cu jobul tău, indiferent cât de bine plătit este?
Răspunzi la întrebarea: l-ai schimba ieri? Dacă răspunsul este 'da', atunci locul tău nu e acolo.
Dacă răspunsul este 'pentru nimic în lume', înseamnă că îți place ceea ce faci. Iar asta contează enorm. De ce? Pentru că munca ne ocupă cam 80% din timp, iar dacă nu suntem mulțumiți/împăcați/împliniți cu ceea ce facem, nefericirea aia se continuă și acasă. Așa că grijă mare la acest aspect. Nu poți avea o viață fericită trăind în 80% din timp nemulțumit.
2. Banii
Chiar avem senzația că banii aduc fericirea. Nu e chiar așa. Un studiu efectuat în Statele Unite a scos la iveală faptul că peste pragul de 75.000 de dolari (anual), banii nu mai impacteaza deloc starea de bine a oamenilor. Asta înseamnă un salariu de 6.250 de dolari pe luna. Acum, încercați să vă gândiți - care este suma care v-ar oferi liniște din punct de vedere financiar, cum puteți să o obțineți și cu ce costuri?
3. Iubirea adevărată
Și aici greșim! Găsirea 'alesului' îți oferă o creștere a stării de bine doar în primii doi ani. Apoi, starea ta de bine revine la nivelul pe care l-a avut înainte să-ți cunoști 'alesul'. Grijă mare la așteptări!
4. Lucruri scumpe
Astea țin mai degrabă de dorința de a fi superior. Și am văzut mai sus unde duce povestea asta...
5. Un corp mișto
Okay, cine decide ce înseamnă un corp mișto? Revistele? Hollywood-ul? Sau tu... atunci când te uiți în oglindă? Nebunia asta cu dietele produce armate de nefericiți și depresivi (o să vă explic zilele astea de ce).
Vedeți ce frumos am învățat să fim nefericiți? Dacă ne uităm puțin, observăm clar modelul dacă/atunci. 'Dacă voi avea mai mulți bani... atunci...' - și dacă nu se întâmplă? Poți controla acțiunea, dar nu poți controla finalul. Dacă îți atingi obiectivul - adică îți găsești 'alesul', faci casă cu el, dar peste 3-4 ani începi să te gândești 'oare ăsta să fie'? Ce faci? Ce se întâmplă cu fericirea ta?
Nu mai bine pui mâna și îți construiești o călătorie de care să te bucuri, lăsând obiectivul în plan secund?
Și, de parcă n-ar fi fost de ajuns, mai vine și creierul care ne bagă bățul prin gard, cum se spune. Cum? Prin niște caracteristici pe care prea puțini oameni le știu. Să vă explic:
1. Miswanting - ai impresia că îți va plăcea un lucru, însă atunci când îl obții, realizezi că te-ai înșelat 🙂
Asta se leagă cu ceea ce se numește impact bias - adică supraestimăm impactul emoțional pe care îl va avea un eveniment asupra noastră (ca durată și intensitate).
2. Nu gândim în termeni concreți și ne contruim o iluzie a realității. Partea proastă este că atunci când avem nevoie să apelăm la ceva... apelăm tot la iluzie (reference points).
3. Mintea se obișnuiește cu lucruri
De aia spuneam că nu e bine să pui mare preț pe mașini, case, haine etc... Astea te vor scoate din sărite la un moment dat 🙂
Partea proastă este că mintea se obișnuiește și cu plăcerea (aviz consumatorilor de sex), dar și cu durerea (aviz consumatorilor de suferință).
4. Nu realizăm că mintea se obișnuiește cu lucruri
Și credem că ceea ce căutăm ne va face fericiți Apropo, fericirea nu se caută... În niciun caz nu în exterior 🙂
Știu că m-am lungit cu acest text, dar îmi doresc să înțelegem exact de ce nu suntem fericiți și cum am învățat să fim nefericiți. Abia atunci când înțelegem mecanismele putem vedea ce putem face pentru a fi fericiți.
Bun, la final, v-aș ruga să-mi permiteți să vă spun ce trebuie să evităm:
1. Comparațiile
Astea te distrug la propriu.
Chiar îmi spunea cineva: sunt nefericit pentru că n-am bani.
În momentul în care l-am întrebat cu cine se compară și am aflat că se raporta la niște milionari, am înțeles perfect eroarea în care trăia.
2. Materialismul
Duce la invidie și la izolare.
3. Răutatea și auto-critica
Am văzut oameni care cred că dacă sunt răi obțin tot ceea ce-și doresc. Pe termen lung, strategia asta este ca un bumerang.
Am văzut și oameni care sunt cei mai aprigi critici ai lor. Până când pierd frâiele și se trezesc în genunchi, răpuși de propria viziune asupra sinelui. Nu faceți prostia asta. Încercați auto-compasiunea. Funcționează!
Cam astea au fost motivele pentru care nu suntem fericiți!
Și motivele astea produc o chestiune extrem de importantă - incapacitatea de a lua decizii care să ne ajute să avem o viață fericită/împlinită/cu sens.
Ce ne face fericiți și cum putem fi fericiți?
Discutăm mâine...
Foto Credit: healthista.com/